Dansk topslot i Côtes de Bordeaux

Midt i de nyudsprungne vinmarker sydøst for Bordeaux og et langt stenkast fra floden Garonne i Sydfrankrig ligger vinslottet Château de Potiron.

 

Bygninger og marker i slet stand kom på danske hænder i 2001, da direktør Jørgen Schmidt, dz-gruppen, for et sted mellem 15 og 20 millioner kr. besluttede sig for at realisere en mangeårig drøm om at blive slotsejer og lave vin, som passede til hans Grand Cru-garvede gane.

 

 

Modernisering

Andre 10-15 millioner kroner er sat i tilkøb af jord, markforbedring, nyplantning, installering af moderne, temperaturstyrede ståltanke, nye egetræsfade samt total udskiftning af andre tekniske installationer, som sikrer høj kvalitet af de 20 hektarer store markers afgrøder – vindruer af typerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc samt hvidvinsdruerne Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris og Semillon.

 

 

Renovering

Men herved stopper investeringerne ikke. I de sidste par år har Jørgen Schmidts søn, Christian, og dennes frue in spe, Simone, som nu står i spidsen for Potiron sammen med retrieveren Simba, i bogstaveligste forstand kæmpet en kamp mod tvære og ugidelige franske arbejdere.

 

De har været engageret til et projekt, der for henimod 10 mio. kroner skulle bringe slottets beboelsesafdeling helt op til moderne standard. Planerne er nemlig at udleje slottet, der kan rumme 4-5 familier med børn, til ferieformål, og af samme årsag er installeret topmoderne toilet- og badefaciliteter i forbindelse med alle soverum.

 

I en sidebygning til hovedbygningen indrettes en bedsteforældreafdeling, så generationerne undgår at belaste hinanden, når de ikke lige indtager måltider i en imponerende indrettet landkøkken. Eller boltrer sig i den store swimmingpool.

 

Forsinkelse

Projektet skulle have stået færdigt i sommeren 2015, men der arbejdes stadig på færdiggørelse, og et hold polske håndværkere importeret fra Danmark, der ikke er bange for at tage fat fra 7 morgen til 7 aften, gik til den, da Den Korte Avis forleden besøgte Potiron.

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Nu ser det ud, som om der er lys for enden af tunnelen, men det er ikke et ukendt fænomen, at driftige udlændinges tegnebøger belastes hårdt af fransk bureaukrati og håndværksmæssige trægheder. Den forsinkede indvielse er belært af de dårlige erfaringer sat til foråret 2017.

 

 

Stjerner og medaljer

Château de Potiron har 20 hektarer marker og producerer omkring 200.000 flasker vin på årsbasis, og siden 2003, da Jørgen Schmidt første gang præsenterede sin egen vin for offentligheden, har han oplevet en stjerne- og medaljeregn, hvis lødighed er vokset fra år til år. Og hvis guldet ikke er hjemme mindst én gang om året – selv i det, der betegnes som dårlige høstår – så er det gået helt skævt, mener slotsejeren.

 

Hans vinøse ambitionsniveau ligger på samme højde, som når han fra sine tre store fjernøstlige fabrikker, der snart udvides med et stort nyt produktionsanlæg i Afrika, leverer sine magnetkort af topkvalitet til pengeinstitutter og sociale væsener over hele kloden. Der gås helt ned i detaljen, og skulle efterspørgslen på magnetkort falde, så har han garderet sig ved at have sat sig på produktionen af simkort. Keine Hexerei nur Behändigkeit!

 

Vine med karakter

Slottet opererer med følgende kvaliteter – oppe fra og nedefter:

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

1. Cuvée Exceptionelle

2.  Cuvée Excellence

3.  Cuvée Privilège

4.  La Tradition de Potiron

 

Hvidvinen hedder:

 

1.  L’or de Potiron.

 

Lige som nogle ganske få af Bordeaux’ cru-slotte gennemgår Potirons Cuvée Exceptionelle en særlig gæringsproces, idet den foregår i lodretstående åbne træfade uden temperaturstyring. Grøden af most og skaller, der går i gæring, skal overvåges konstant og omrøres jævnligt. Ud over kraft og farve opnås herved blødhed og elegance, som med rette kan kaldes exceptionel.

 

Herhjemme forhandles Château de Potiron af dz-wine.

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…