”Civil War” er et skoleeksempel på, hvordan Hollywood-industrien gerne vil ’programmere’ os

Getting your Trinity Audio player ready...

** 2 stjerner ud af 6 

 

Instruktøren bag CIVIL WAR – som den også er kommet til at hedde i danske biografer i stedet for bare at oversætte til ’borgerkrig’ – hedder Alex Garland. 

Han er britisk, oprindeligt romanforfatter (bl.a. ”The Beach”) og manuskriptforfatter og debuterede som instruktør med ”Ex Machina” (2015). 

Hans CV rummer (manuskripter til) adskillige spillefilm og serier, og seneste skud på stammen er action-thrilleren ”Civil War” med Kirsten Dunst i hovedrollen. 

 

Handling

Stedet er USA, tidspunktet en meget nær fremtid, og nationen ligger i borgerkrig, efter 19 delstater har løsrevet sig. Lee (Kirsten Dunst) er en erfaren, prisbelønnet krigsfotograf, og ved filmens åbning er hun på arbejde og til stede ved et sammenstød mellem en gruppe demonstranter og politi / militær, der udvikler sig blodigt.

 

En ung kvinde, Jessie (Cailee Spaeny), der også tager billeder, får en knytnæve i ansigtet, og Lee tager hånd om hende – og får i samme ombæring dem begge reddet fra en bombeeksplosion.

 

Samme aften krydses de to kvinders veje igen på det hotel, hvor pressen holder til.  Det viser sig, at Jessie har ambitioner om også at blive krigsfotograf, og at Lee er hendes store forbillede. 

 

Lee arbejder sammen med journalisten Joel (Wagner Moura), og de har i fællesskab planlagt i al hemmelighed at krydse kontinentet og nå frem til Washington, inden oprørsgrupper indtager Det Hvide Hus. Missionen går ud på at få et interview med præsidenten, før han bliver skudt eller har held til at flygte. 

  

Af forskellige grunde bliver de ikke to, men fire i pressebilen. Ud over Lee og Joel lykkes det en gammel journalistkollega, Sammy (Stephen McKinley Henderson), og Jessie med hver deres ’lokkemidler’ at skaffe sig en plads på bagsædet som medpassagerer. 

 

Rejsen er lang og byder på den ene mere afskyelig oplevelse og forhindring efter den anden. Vil det lykkes at nå frem, inden det er for sent – og vil alle fire overleve turen igennem det borgerkrigshærgede land? 

 

Vurdering 

Først det positive, og det er hurtigt overstået. Kirsten Dunst dækker sin rolle meget fint – i det omfang et totalt, som i TOTALT, utroværdigt manus ikke lader selv hende i stikken – og så bliver spændingen om slutspillet opretholdt til det sidste. Hvis man kan slå hjernen fra. 

 

Mit problem med filmen er – et problem i det hele taget efter filmindustrien er gået woke i Mount Everest-størrelse! – at siden jeg har stiftet bekendtskab med fænomenet ’predictive programming’, er det plat umuligt at leve sig ind de universer og vrængbilleder, (Hollywood-)propagandaen kolporterer.  

 

Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved, at historierne rummer og afspejler sandheder om vores tid, men i stigende grad formidlet i så ekstreme gevandter – perverterede, voldelige, inhumane, psykopatiske – at det står rimeligt klart, at formålet er at groome / manipulere / skubbe publikum i retning af en bestemt perception af verden. 

 

Som altid: Tag ikke mine ord for det! 

Længde: 109 minutter 

  • Medvirkende:  Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson m.fl. 
  • Instruktør: Alex Garland
  • Manus:  Alex Garland
  • Premieredato: torsdag d. 18. april  

(26) CIVIL WAR trailer – biografpremiere 18. april – YouTube

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…