Pinlig afsløring: Justitsminister Karen Hækkerup kunne ikke svare Folketinget

ft.dk

Under et åbent samråd i Folketingets Integrationsudvalg i tirsdags den 14. januar erklærede justitsminister Karen Hækkerup (S), at hun intet kendte til, at hendes regering har gennemført en lovændring, der gør det meget lettere for flygtninge at få permanent opholdstilladelse i Danmark.

 

Ligeledes kendte de embedsmænd, hun havde med sig under samrådet og rådførte sig med, heller intet til, at regeringen skulle have lempet kravene til at få permanent opholdstilladelse i Danmark. (Samrådet kan ses på web-tv på Folketingets hjemmeside)

 

Spørgsmålet blev bragt på banen, efter at Karen Hækkerup under samrådet gentagne gange havde fastslået, at det er regeringens erklærede politik, at flygtninge, der får asyl i Danmark, kun får midlertidig opholdstilladelse, samt at de skal rejse hjem, når forholdene i deres hjemlande gør det muligt.

 

Jamen, vi kender ikke noget til en lovændring

Det blev til sidst for meget for Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

 

Han mente, at Karen Hækkerups gentagne forsikringer om, at regeringen kun giver midlertidig asyl bare er et forsøg på at berolige udvalget og befolkningen i en situation, hvor asylansøgere strømmer ind i landet. Han spurgte derefter direkte, hvorfor det så var blevet nemmere at få permanent opholdstilladelse:

 

”Kan ministeren så ikke forklare, at når det er regeringens politik, at asyl kun er midlertidig og at de alle på et tidspunkt skal rejse hjem, hvorfor har man så gjort det nemmere at få permanent opholdstilladelse?”

 

Spørgsmålet medførte en del forvirring hos Karen Hækkerup og hendes embedsmænd. Der opstod intens meningsudveksling mellem minister og embedsmænd. Til sidst sagde landet nyudnævnte justitsminister:

 

”Jeg bliver hvisket, at det ved man ikke, hvordan man har. Men det kan jeg selvfølgelig sende et skriftligt svar over på, når vi får gravet om, og hvordan man har.”

 

”Ekspertisen på min højre hånd ved ikke hvordan”

Herefter opstod en ny hviskekonference, der resulterede i følgende udmelding fra Karen Hækkerup:

 

Læs også
Nye Borgerlige er klar til at lade Løkke falde, hvis han siger nej til tre ufravigelige krav

”Vi bliver nødt til at få spørgsmålet uddybet, for ekspertisen, jeg har på min højre hånd, ved ikke, hvordan det er blevet lavet om.”

 

Det forklarede Marin Henriksen herefter ministeren, hvorpå hun bad om en pause i samrådet, for at få sagen undersøgt. Hun  vendte tilbage med en erklæring om, at regeringen ikke har ændret reglerne for at få asyl.

 

Karen Hækkerup var selv involveret i lovændringen, hun ikke kendte

Den lovændring, som hverken Karen Hækkerup eller hendes embedsmænd i Justitsministeriet kendte noget til, var Karen Hækkerup oven i købet selv involveret i, da hun var integrationsminister.

 

Det er tale om ”Lov om ændring af udlændingeloven” (L 180), som blev fremsat den 26. april 2012 og vedtaget den 8. maj 2012.

 

Formålet med lovændringen var at få afskaffet det pointsystem, som VKO i 2010 havde indført som en betingelse for at flygtninge og andre kunne få permanent opholdstilladelse i Danmark.

 

Både under lovforslagets behandling og dets vedtagelse var Karen Hækkerup integrationsminister, og havde selv en andel i det. Således var lovforslaget til behandling i integrationsudvalget.

Læs også
Folketingets afslutning: Vælgerne har mere magt end nogen sinde i dansk politik, men …

 

Af de indledende bemærkninger til lovforslaget fremgår det blandt andet, at regeringen ønsker, ”at udlændinge, som aktivt og efter bedste evne gør en indsats for en vellykket integration, skal have en reel mulighed for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse.”

 

Her er lettelserne, der gør det nemmere at få permanent opholdstilladelse

De krav, som VKO i 2010 krævede opfyldt for at få permanent opholdstilladelse i Danmark, er med den nye lov blevet fjernet med et pennestrøg.

 

Regeringen opregner selv i lovforlaget de krav, der nu er blevet slettet. Det gælder betingelserne for gæld til det offentlige og modtagelse af sociale ydelser.

 

Det gælder ligeledes kravet om beståelse af Prøve i Dansk 1, beskæftigelseskravet og kravet om at være i beskæftigelse eller under uddannelse på tidspunktet, hvor permanent opholdstilladelse vil kunne meddeles.

 

Det var disse lempelser i udlændingepolitikken, som Martin Henriksen refererede til under samrådet i integrationsudvalget, og som hverken justitsminister Karen Hækkerup eller hendes embedsmænd umiddelbart kendte noget til.

 

Læs også
Dommedagsprofetierne gjort til skamme: Aftalen om Europol tilfredsstiller stort set dansk politis behov, siger Rigspolitiet nu

Skræmmende, at ikke engang embedsmændene kender reglerne

Efter samrådet var Martin Henriksen bekymret over manglen på kendskab til den lovgivning, som justitsminister Karen Hækkerup og hendes embedsmænd er sat til at forvalte.

 

”Normalt siger man, at en minister får noget tid til at sætte sig ind i reglerne på sit nye område, og det er fair nok,” fastslår Martin Henriksen over for Den Korte Avis, idet han samtidig understreger:

 

”Men her er der jo ikke tale om, at ministeren er helt ny på udlændinge- og integrationsområdet, idet Karen Hækkerup jo tidligere har været netop integrationsminister, hvorfor det må forventes, at hun har fulgt bare lidt med i den politik, som regeringen fører på, ja, udlændinge- og integrationsområdet.”

 

Hvis kendskab til fakta er fraværende …

Især embedsmændenes manglende viden om regeringens lovgivning bør give anledning til dyb bekymring om kvaliteten af arbejdet i Justitsministeriet, mener Martin Henriksen.

 

”I øvrigt forstår jeg slet ikke, at embedsværket åbenlyst heller ikke kendte til regeringens egne regler. Det er lidt skræmmende, at de embedsfolk, som ministeren har valgt at tage med til et samråd, ikke kender reglerne,” siger Martin Henriksen og fortsætter:

 

Læs også
Bredt flertal i Folketinget står bag 480 mio. kr. til stærkere skattekontrol

”Hvis kendskab til fakta er fraværende, ikke bare hos ministeren, men også hos de folk, der skal rådgive ministeren, så er jeg oprigtigt bekymret for kvaliteten af arbejdet i Justitsministeriet,” fastslår Dansk Folkepartis integrations-og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…