Regeringens regning til danskerne: Asylansøgere vil koste milliardbeløb

Collage: Asger Bonnevie

Den store tilstrømning af asylansøgere, som Danmark har oplevet siden regeringsskiftet i slutningen af 2011 har overhovedet intet med regeringens afskaffelse af VKO’s stramninger i asylpolitikken at gøre.

 

Det fastslog justitsminister Karen Hækkerup (S) under samrådet i Folketingets Integrationsudvalg i torsdags den 21. august, hvor Venstre havde kaldt justitsministeren og integrationsministeren i samråd på grund af de seneste måneders eksplosive tilstrømning af asylansøgere.

 

Små 200.000 kroner per asylansøger

Her kom det frem, at det stigende antal asylansøgere betyder en regningen til landets borgere, som løber op i et milliardbeløb.

 

Således oplyste Karen Hækkerup, at udgiften på asylansøger på årsbasis ligger på 194.783 kroner.

 

Samtidig erkendte hun, at regeringen havde regnet grusomt fejl på skønnet over årets antal asylansøgere:

 

”Vi har tidligere skønnet, at vi måske kom op på 7.500. Nu bliver det nok snarere 10.000,” sagde Karen Hækkerup blandt andet og erkendte, at der måske bliver behov for endnu en justering.

 

Det betyder, at alene tilstrømningen af asylansøgere i år vil komme til at koste omkring to milliarder kroner.

 

Der til kommer så, at Rockwool Fondens Forskningsenhed har beregnet, at indvandrere fra ikke vestlige lande i år vil komme til at belaste især socialbudgettet med 16,4 milliarder kroner.

 

Benægter, at regeringens lempelser betyder noget

Under samrådet benægtede Karen Hækkerup kategorisk, at det er regeringens afskaffelse af VKO’s starthjælp, kontantloft med videre, der har gjort det økonomisk attraktivt for asylansøgere at sætte kursen mod Danmark.

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Ude i verden holder flygtninge ikke øje med, hvad der sker i forbindelse med et regeringsskift i Danmark, lød hendes gentagne argumentation.

 

Det fik til sidst De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, op af stolen:

 

”Er ministeren i stand til at dokumentere, at det slet ikke har nogen økonomisk betydning med de lempelser, regeringen har gennemført,” ville Tom Behnke vide og fortsatte:

 

”Eller det, at Flygtningenævnet råbte ud i hele verdensrummet, at hvis det er sådan, at man kommer fra Syrien, så får man automatisk opholdstilladelse i Danmark. Har det slet ikke haft nogen betydning? Ved man, at det signal ikke er kommet nogen steder hen?

 

Er ministeren virkelig så naiv?

Ligeledes ville Tom Behnke vide, om Karen Hækkerup i ramme alvor mente, at det slet ikke har haft nogen betydning ude i verden, at regeringen straks efter sin tiltræden slog fast, at man slog fast, at nu ville man tage et opgør med den tidligere regeringsudlændingepolitik. Nu skulle der lempes.

 

”Er ministeren så naiv, at hun slet ikke tror, at der kommer ud nogen steder?” spurgte Tom Behnke undrende og fortsatte:

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

”Man følger da med rundt omkring. Man sidder der og lytter. Hvis man skal rejse flere tusinde kilometer som flygtning og tilfældigvis viser Danmark, så må der jo være en grund til det. Det er jo ikke en tilfældighed. Man hopper jo ikke bare ind på ladet af en lastbil og tænker: Gad vide, hvor den lander henne. Det er jo ikke sådan, det foregår,” fastslog Tom Behnke

 

Det kunne Karen Hækkerup ikke dokumentere

Karen Hækkerup erkendte, at hun ikke kunne dokumentere, at det ikke havde en sammenhæng, men henviste til Sverige, hvor antallet af asylansøgere er ti gange så stort som i Danmark.

 

Senere i samrådet benyttede Karen Hækkerup lejligheden til at bruge tid på at berømme den socialdemokratiske velfærdsmodel, og sagde blandt andet:

 

”Amerikanerne taber både næse og mund, når de hører om den socialdemokratiske velfærdsstat – og det er selvfølgelig også noget, asylansøgere ser mildt på.”

 

Jamen, så nedlæg dog Justitsministeriet

Under hele samrådet påpegede Karen Hækkerup gang på gang, at andre lande modtager flere asylansøgere end Danmark, samt at det er krig og ufred i verden og internationale konventioner, der er årsag til, at asylansøgere nu strømmer mod Danmark.

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

 

Det fik til sidst Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører til at udbryde:

 

”Det er altså underligt, at hver gang man siden 2011 har diskuteret det her, har svaret fra regeringen hver gang uanset hvem, der har været justitsminister eller integrationsminister, været, at vi ikke rigtigt kan gøre noget ved det. Det er ikke os der styrer det. Det er slet ikke noget, den nationale politik har nogen indflydelse på,” sagde Martin Henriksen og fortsatte:

 

”Det er alt muligt andet. Det er konventioner, det er krige og ufred ude i verden, der afgør det. Så dybest set, så er det sådan set lige meget, hvad ministrene sidder og foretager sig på det her område. Så kan regeringen jo lige så godt foreslå at nedlægge ministrene på det her område,” fastslog Martin Henriksen og opfordrede regeringen til at tage situationen alvorligt i stedet for bare at lade stå til.

 

I øvrigt fandt han noget af Karen Hækkerups argumentation besynderlig:

 

”Jeg synes, det er et mærkeligt argument at sige, at det kan godt være, at det er slemt i Danmark, men jeg kan berolige jer med, at i andre lande er det endnu værre. Det er en underlig måde at argumentere på,” fastslog Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

 

Aflivede myten om syrerne

Læs også
Asylansøger anholdt for voldtægt af 16-årig pige – antallet af asylansøgere dømt for voldtægt er steget markant gennem de sidste fem år

Under samrådet fastslog Karen Hækkerup gang på gang, at det var udviklingen i Syrien og ikke regeringens politik, der er skyld i udviklingen.

 

Det fik til sidst Venstre Jacob Engel-Schmidt til at tabe tålmodigheden:

 

“Jeg har her tal fra Danmarks Statistik, der viser, at andelen af asylansøgere fra ikke-vestlige lande er steget fra 3.324 fra år 2011 til 5.784 i 2013.

 

“Og det er altså eksklusiv flygtninge fra konflikten i Syrien,” understregede Jacob Engel-Schmidt.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…