Afviste asylansøgere nægter at rejse: Se hvem politiet har de største problemer med

Afviste asylansøgere rejser ikke hjem fra den ene dag til den anden. Tværtimod kan der gå mange måneder, inden de har forladt landet.

 

 

Ifølge Rigspolitiets “Status på arbejdet med udsendte og afviste asylansøgere i 2014” var der ved udgangen af 2014 ialt 1.686 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. Altså asylansøgere, der havde fået besked på at forlade landet.

 

 

Men det er ikke alle, der er indstillet på at rejse frivilligt.

 

 

Især afghanere er svære at få sendt ud

Af rigspolitiets oversigt over de fem største nationaliteter, hvor der i 2014 har været alvorlige problemer med at få sendt afviste asylansøgere hjem, topper borgere fra Afghanistan.

 

 

Den samlede grupper fra de fem lande omfatter ialt 599 afviste asylansøgere, og af dem udgjorde afghanerne 85 personer, hvoraf det været nødvendigt for politiet at tvangshjemsende de 54 med politiledsagelse på et fly til Afghanistan. Fem var blevet kørt ud i lufthavnen af politiet, som kontrollerede at de steg om bord i flyet.

 

 

De resterende 82 har til sidst givet op efter at være blevet sat på madpakkeordninger med bopælspligt på Sandholm og er til sidst rejst frivilligt.

 

 

Udover Afghanistan omfatter listen borgere fra Serbien, Kosovo, Rusland og Albanien. Alt i alt har det været nødvendigt for Rigspolitiet at tvangshjemsende i alt 135 af de afviste asylansøgere i denne gruppe og ofre personale på at ledsage dem helt tilbage til deres hjemlande, fremgår det af Rigspolitiets statusopgørelse.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

 

Somaliere kan ikke hjemsendes med tvang

Ved udgangen af 2014 var der 249 afviste somaliske asylansøgere i udsendelsesposition, hvoraf de 220 havde Somalia som hjemsendelsesland.

 

 

Hidtil har det på grund af den politiske og sikkerhedsmæssige situation i Somalia ikke været muligt at tvangsudsende til andre områder i Somalia end Somaliland, anfører Rigspolitiet og fortsætter:

 

 

“På baggrund af den forbedrede sikkerhedssituation i Somalia og dannelsen af en somalisk regering er der i 2014 arbejdet på at skabe forudsætninger for tvangsmæssige udsendelser til Somalia.”

 

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Chartrede fly til hjemsendelse af afghanere

Den ledsagede transport af asylansøgere, der skal tvangshjemsendes, foretages primært med rutefly, men også charterfly anvendes, fremgår det af Rigspolitiets statusopgørelse, hvor det blandt andet hedder:

 

 

“Chartrede fly anvendes blandt andet, hvor en udlænding ved tidligere udsendelsesforsøg har udvist en sådan adfærd ved ombordstigning på et rutefly, at flykaptajnen har nægtet at medtage udlændingen som passager i flyet.”

 

 

Også økonomiske og personalemæssige ressourcer spiller ind. Således oplyser Rigspolitiet, at det var tilfældet, da man i marts 2014 chartrede et fly til tvangshjemsendelse af 19 personer, der skulle til Afghanistan.

 

 

Under de ledsagede tvangshjemsendelser af en afviste asylansøgere, er de medfølgende politibetjente ubevæbnede, men har i givet tilfælde mulighed for at bruge håndjern og strips i de tilfælde, hvor en afvist asylansøger opfører sig voldeligt.

 

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

Det hjalp nu ikke den politiassistent, som vi skrev om i går, og som i flyet blev bidt flere gange i inderlåret af en afvist marokkaner, der skulle tvangshjemsendes.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…