Skandaløst at ingen ”hellige krigere” er blevet retsforfulgt i Danmark

Arkiv

Det er et beklageligt faktum, at ingen af de såkaldt ”hellige krigere”, der er vendt tilbage til Danmark efter at have været i Syrien eller Irak for at kæmpe sammen med radikale islamister, er blevet retsforfulgt.

 

Og det selvom daværende justitsminister Morten Bødskov allerede sidste sommer annoncerede, at nu var det tid til ”klapjagt” på de hellige krigere. Det var bare tom snak, må man konstatere. 

 

For slap handlingsplan

En del af forklaringen på, hvorfor der ikke er sket noget på området, er naturligvis, at regeringen har siddet på hænderne.

 

Man har i alt for lang tid ikke villet tage fat på udfordringen med at skærpe lovgivningen og sikre, at det blev nemmere at retsforfølge de hellige krigere og Islamisk Stats danske afdelinger. Det har ellers ikke skortet på opfordringer – bl.a. fra Dansk Folkeparti – til at komme i gang.

 

Nu har regeringen så præsenteret en ”handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme”, som bl.a. har formål at forhindre, at herboende unge drager i hellig krig i Syrien og Irak. Og det er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning, selvom jeg ikke mener, at handlingsplanen er vidtgående nok. Langt fra.

 

Jeg mener bl.a., at det skal gøres muligt at tage statsborgerskabet fra de herboende muslimer, der tager af sted for at kæmpe sammen med morderiske islamistiske galninge.

 

Politiet skal være bedre til at efterforske

En ting er de lovgivningsmæssige rammer, som fastlægges på Christiansborg. Et andet spørgsmål er, om politiet har det rigtige setup til at håndtere truslen fra de hellige krigere.

 

Man har fornemmelsen af, at indtil nu har det simpelthen ikke været særligt ”sexet” for politikredsene at efterforske sagerne.

 

Det er sager, som kræver mange ressourcer at efterforske, og hvor udsigten til en succesfuld retsforfølgelse med efterfølgende udvisning åbenbart indtil videre ikke har været til stede. Og så er det ikke sager, der bidrager på nogen god måde til politikredsenes opklaringsprocent eller kaster nogen bonus af sig til politidirektøren.

 

Læs også
Vi skal ikke give os selv skylden for muslimers radikale holdninger

Det er lidt af en ond cirkel, hvor man ikke kan sige sig fra en mistanke om, at man ude i politikredsene mest af alt har været stemt for at overlade efterforskningen af disse sager til PET. Og slet ikke har kunnet se nogen konsekvent linje fra regeringens side.

 

Man kan håbe, at det faktum, at regeringen nu langt om længe sætter fokus på området, vil have en positiv effekt på indsatsen – og omfanget af ressourcer som afsættes – ude i de enkelte politikredse.

 

Jeg tror dog, det er helt nødvendigt, at man finder en måde, hvorpå man inddrager indsatsen overfor de hellige krigere som et af de parametre, som politidirektører og –kredse skal måles på.

 

Truslen fra Islamisk Stat er en af de alvorligste, som vi står overfor i disse år, og der må ikke være organisatoriske omstændigheder i politiets rækker drevet af, at regeringen ryster på hænderne, der gør, at vi ikke iværksætter den optimale indsats.

 

Peter Skaarup er MF, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…