Østrig har vedtaget lov, der forbyder muslimske piger at bære tørklæde i folkeskolen – hvad med Danmark?

foto: Privat via Kronen Zeitung

Det østrigske parlament har vedtaget en lov, der forbyder muslimske piger at bære tørklæde i folkeskolen. (Deutsche Welle)

 

Lovforslaget har været længe undervejs.

 

Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz varslede allerede i april 2018 en lovgivning, der forbyder tørklæder på piger i daginstitutioner og skoler. (Den Korte Avis)

 

Formålet med loven er at modarbejde parallelsamfund og sikre muslimske piger ligeberettigelse og selvbestemmelse.

 

Man betragter det islamiske tørklæde som symbol på kvindeundertrykkelse.

 

Loven er blevet vedtaget at de to borgerlige partier, som tilsammen har flertal.

 

Socialdemokratiet og de øvrige oppositionspartier stemte imod.

 

Regeringen har tidligere forbudt at have ansigtet tildækket med for eksempel burka og niqab.

 

Desuden har regeringen lukket syv moskeer og udvist 40 imamer. (Den Korte Avis)

 

Hvad med Danmark

De to regeringspartier handler udfra, at islam ikke kun er en religion men også en politisk ideologi som er stærkt kvindeundertrykkende.

 

Ifølge islamisk lov kan kvinder og piger ikke på samme måde som mænd frit vælge deres påklædning. De skal tilhylle sig for fremmede mænd, fordi de er faderens og siden hen ægtemandens ejendom.

 

Samtidig signalerer tørklædet, at man tilhører et muslimsk parallelsamfund, der bekæmper det vestlige samfunds frihedsværdier. Det bidrager til at isolere pigerne, mener den østrigske regering.

 

Denne erkendelse har det knebet med at forstå i det danske folketing, hvor et stort flertal flere gange har afvist forslag fra Dansk Folkeparti om at begrænse islamisk tørklæde i det offentlige rum. Senest med et forslag om at det ikke er tilladt offentligt ansatte med borgerkontakt at bære islamisk tørklæde.

 

Ganske bemærkelsesværdigt blev det østrigske forslag i 2018 støttet af en fagforeningsformand for lærerne.

 

I Danmark kunne man ikke forestille sig den stærkt venstreorienterede formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, gøre det samme.

 

Frankrig, Belgien, Holland, Bulgarien og dele af Tyskland er blandt de EU-lande, der også har vedtaget love, der begrænser retten til at bære tørklæde i offentligheden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…