Den dansk-tyske grænse løber midt i gaden, der er dansk i den venstre side og tysk i den højre

Rudbøl grænseovergang ligger umiddelbart syd for landsbyen Rudbøl og er en af de mindre overgange.

 

Det er det helt specielle forhold ved Rudbøl grænse, at selve grænsen over en strækning på ca. 135 meter forløber midt i gaden, regnet fra Rosenkranz som landsbyen hedder på tysk side, og op mod Rudbøl by.

 

Denne grænseovergang var den vestligste overgang på fastlandet som var åbent for trafik. Vejen herfra fører til mindre landsbyer i det tyske marskland.

 

Kroen til højre er tysk og bygningen til venstre for vejen er dansk. Den mørke plet i asfalten lige til højre for den hvide streg, er en metalplade som markerer grænsen.

 

En af mine kolleger, som i sine unge dage boede på de kanter fortalte en sjov historie. Når de skulle på kro gik de naturligvis ind af indgangsdøren til kroen.

 

Grænsen lukkede kl. 22, og det var ikke altid, at de unge mennesker var færdige til at forlade kroen på dette tidspunkt.

 

For ikke at nogen skulle foretage ulovlige handlinger, så som at kravle under grænsebommen, lukkede kromanden dem bare ud af bagdøren. Så kom de gennem haven og ud på vejen – i Danmark.

 

 

Nærbillede af “grænsesten” nr. 245 – en metalplade i vejen.

 

 

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

Grænsen set fra Rosenkranz – tysk side. Selve kontrolboksen stod i vejens midte umiddelbart det blå skilt og kunne betjene trafikken i begge retninger.

 

Denne grænse var åben fra kl. 8 og lukkede kl. 22. Vejen i forgrunden i venstre side fører ud til den sidste og vestligste overgang på fastlandet, nemlig Siltoft.

 

 

Grænsesten nr. 246 i Rudbøl/Rosenkranz hvor man tydelig ser hullet i midten, sigtelinier samt inskription.

 

Siltoft (det gamle dige) ligger syd for Højer. Vejen fra Højer og ned til Siltoft løber gennem det flade marskland, hvor man stort set kun ser fugle og får.

 

Enkelte kreaturer er der også. Indtil 1981 var dette yderste værn mod havet. Jeg har mange gange nydt lyden af brægende får samt tusindvis af fugle herude på diget.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

 

På grund af faren for oversvømmelse, besluttede danske og tyske myndigheder, at etablere det fremskudte dige, som stod færdigt i 1981.

 

Grænsen skulle naturligvis forlænges tilsvarende og derfor blev den sidste grænsesten sat øverst oppe på det nye dige. Stenen har nr. 280.

 

 

 

Læs beretningerne om det første stykke af grænsen fra øst mod vest:

 

http://denkorteavis.dk/2015/graensen-for-nu-og-i-fremtiden-maske/

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange/

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange-2/

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange-3/

 

http://denkorteavis.dk/2015/graenseovergangene-4/?utm_medium=newsletter_ubivox&utm_source=20150331_R%C3%B8d%20fremgang%20b%C3%B8r%20f%C3%A5%20alarmklokker%20til%20at%20ringe%20hos%20bl%C3%A5%20blok.%2031.marts%202015&utm_campaign=R%C3%B8d%20fremgang%20b%C3%B8r%20f%C3%A5%20alarmklokker%20til%20at%20ringe%20hos%20bl%C3%A5%20blok.%2031.marts%202015

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange-5-pebersmark-bejerskro-vintved/

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange-6-saed-mollehus/

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…