Østeuropæiske tyve plyndrer gravsteder for værdier

Det var smukt forårsvejr, da  Grete Møller som så ofte før gik på kirkegården for at se til familiens gravsted, hvor hendes mand også er begravet.

 

Her mødte der hende et sørgeligt syn. Den tunge kæde af kobber, der skærmede gravstedet, var stjålet.

 

“Det er bare ikke i orden, at man gør den slags”, siger en berørt Grete Møller til TV2oj.

 

100 grave er plyndret alene i Aarhus

Grete Møller er ikke den eneste, der har haft denne grimme oplevelse. I den seneste tid har der været en bølge af tyverier på flere kirkegårde omkring Aarhus og Randers.

 

Danmark er hærget af kobbertyve, skriver Stiften.dk

 

De beskriver, hvordan gravstedet for grundlæggeren af Salling Stormagasiner A/S, Ferdinand Salling er blevet rippet af tyve. Også her er kobberkæden foran gravstedet er forsvundet. Det er nu anden gang.

 

»Jeg kan slet ikke forstå, at nogen vil gå på en kirkegård for at stjæle. Det fatter jeg slet ikke. Der må være noget helt galt med de mennesker,« siger Karin Salling, enke efter Ferdinand Sallings søn, Herman Salling. (Stiften.dk)

 

Politikommissær Thomas Hinge siger, at tyvene højst sandsynligt er fra udlandet. (TV2oj)

 

Tyvene går systematisk til værks. På to kirkegårde har de plyndret 100 gravsteder for kobber og bronze. Det er blandt andet de tykke kæder foran gravstederne, der bliver fjernet. De er lette at få af, og de giver en god pris på grund af deres vægt.

 

Kan ikke sælges i Danmark

Læs også
To unge indvandrere bliver dræbt under flugt fra politiet – det udløser voldsomt opgør om indvandringen

Tyvene er næppe fra Danmark, siger politikommissær Thomas Hinge. Der er nemlig strenge regler, der pålægger skrothandlere at indberette dem, der sælger metal til dem. Derfor mener politiet, at tyvene kommer fra det øvrige Europa.

 

Hos Østjyllands Politi regner man med, at de stjålne varer køres til Østeuropa for at blive solgt som skrot. At der stjæles på kirkegårde får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos politiet.

 

»Når man går ind og stjæler der, hvor vores kære ligger – så er man blottet for enhver moral,« siger politikommissær Thomas Hinge. (Stiften.dk)

 

Frits Frederiksen, der er skrothandler, kan da også med overbevisning i stemmen forsikre, at det stjålne kobber i hvert fald ikke er havnet hos ham: “Det er ustyrlig frækt – det er mangel på respekt”. (TV2oj)

 

Han er ikke i tvivl om at metallet bliver kørt til Tyskland eller længere væk.

 

I Sydjylland forsøgte tre mænd at sælge 400 kilo kobber fra et stort tyveri til en skrothandler. Han kontaktede politiet, der anholdt de tre, der viste sig at være rumænere.

 

Læs også
Kvinde ville være hjælpsom, men dummede sig i den grad – det blev udnyttet af to romaer

Priserne på kobber er stigende. Der bliver i dag betalt 30.000 kroner for en ton, siger Fritz Christensen.

 

Alt kobber fra toge og private er i fare

Det går ikke kun ud over efterladte, der får stjålet kobberkæder fra gravsteder i Aarhus.

 

Det har mange stedet været populært at hænge PH-lamper af kobber op som udendørs belysning. De har været et let bytte for tyve og er mange stedet blevet stjålet.

 

Andre steder er der tale om meget store tyverier. Således brød tyve i april sidste år brød ind på oplagspladsen ved el-selskabet Østjysk Energi i Knudsminde i Odder. Her stjal de 50 ruller kobberledning, der vejer mindst 100 kilo stykket til en samlet værdi af små 200.000 kroner. (Aarhus Stiftstidende)

 

S-togenes kabler

Kobbertyvene stjæler også kablerne til s-togene,  der indeholder kobber.

 

Læs også
Ung indvandrer optrådte meget høfligt over for kvinde – bagefter fandt hun ud af, at han havde en bagtanke

For godt en måned siden var der et større kabeltyveri ved Ny Ellebjerg St. i Valby, som gav store forsinkelser på S-togsnettet.

 

Der var forsinkelser i flere timer fordi DSB skulle skifter kablerne ud. (ekstrabladet.dk)

 

BaneDanmark oplyste, at kabeltyve er på spil cirka en gang om måneden, og at kablerne bliver stjålet på grund af indholdet af kobber, der nemt kan sælges videre hos ophuggere.

 

Hårde domme

Sidste år blev tre serbere dømt for et omfattende kabeltyveri. De fik hver 60 dages ubetinget fængsel for ikke blot tyveriet, men også for omfattende forstyrrelse af samfærdselsmidler.

 

Ifølge anklager Marianne Gjedde-Nielsen, Nordsjællands Politi, er der kun ganske lidt retspraksis med at bruge straffelovens paragraf 193, som mændene blandt andet blev dømt efter, fordi over 20.000 mennesker blev berørt af tyveriet.

 

“Jeg er tilfreds med, at retten har været enig i, at de også skal dømmes efter straffelovens bestemmelse om forstyrrelse af samfærdselsmidlerne”, sagde Marianne Gjedde-Nielsen. (b.dk)

Læs også
Mand med mørk hud løb ud af kiosk med favnen fuld af stjålne varer – men så gik to handlekraftige unge kvindelige ekspedienter i aktion

 

De tre mænd, der alle kommer fra Serbien, modtog dommen. En af dem har boet i Danmark i op imod 20 år, mens de to andre, der ikke har fast bopæl her, er idømt indrejseforbud i Danmark i seks år.(b.dk)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…