En russisk spion blev i 2018 udvekslet med en estisk – nu er russeren hoppet af og er tilbage i Estland med budskabet: Putins Rusland er Europas Nordkorea

Scenen er næsten som taget ud af en af forfatteren John Le Carre’s, berømte spionromaner

 

Som for eksempel ”Spionen, der kom ind fra kulden.”

 

Men denne her er fra virkelighedens verden:

 

Den 10. februar 2018 mødtes russiske og estiske efterretningsmyndigheder en mørk og frostkold aften på hver deres side af Koidula-grænseovergangen ved broen over floden Piusa.

 

De skulle som følge af en aftalt byttehandel udveksle to afslørede og dømte spioner.

 

Russerne fik i aftenkulden deres spion, Arslem Zintejnko, tilbage, og esterne fik ligeledes deres mand, Raivo Susi, tilbage, efter at de to spioner havde passeret hinanden på broen.

 

Og så burde historien egentlig stoppe her, men det gør den ikke.

 

Det sørgede den tidligere spion for den russiske efterretningstjeneste, GRU, for.

 

Nu er han hoppet af og er tilbage i Estland

Den tidligere GRU-agent Arslem Zintjenko, er nu tilbage i det Estland, der i sin tid dømte og fængslede ham.

 

Han er hoppet af.

 

I et interview med Yahoo News fortæller Zintjenko, at han i 2009 blev rekrutteret som GRU-agent og blev benyttet som kurér mellem Estland og Skt. Petersborg.

 

Hans forældre havde dengang en lystgård i Estland, som han ofte besøgte.

 

I 2013 blev han fast spion i Estland med egen virksomhed i Estlands hovedstad Tallin som dække for sine illegale aktiviteter, der blandt andet omfattede spionage mod en NATO-luftbase, Estlands elitestyrker, politiet og grænsefaciliterne.

 

Ligeledes tog han fotos af militært udstyr og estiske Nato-allierede og bragte materialet med bus til sin føringsofficer i Skt. Petersborg.

 

Han blev imidlertid afsløret i 2017 og idømt fem års fængsel, men nåede dog kun at afsone kort tid, inden han en frostkold februaraften med sne i 2018 blev udvekslet med en estisk kollega på broen over grænsefloden Piusa mellem Estland og Rusland.

 

Og nu er han altså hoppet tilbage til sine tidligere fjender.

 

Alt havde ændret sig dramatisk

Den nu 35-årige Artem Zinchenko fortæller, at han efter udvekslingen i februar 2018 arbejdede internt i GRU i Skt. Petersborg.

 

Men efter at han kom hjem, havde “alt ændret sig dramatisk”, som han udtrykker det.

 

Putins præsidentskab havde udviklet sig til et ubarmhjertigt nostalgisk og imperialistisk diktatur med alle aspekter af totalitarisme.

 

Enhver alternativ eller politisk opposition kunne kun møde en af tre skæbner: fængsling, eksil eller mord.

 

Og han havde som afsløret spion oplevet en af disse tre skæbner i det langt mere liberale og lovlydige Estland.

 

“Du ved, før og under min proces, så jeg, at loven fungerer meget bedre her end i Rusland. Under min situation fortalte esterne mig, at de ikke var ude på at ødelægge mit liv eller min forretning. Det her var en konkurrence mellem efterretningstjenesterne, forklarede de, og jeg blev fanget midt i det.”

 

Deltog i demonstrationer mod Putin

Selvom han arbejdede for den russiske sikkerhedstjeneste afholdt det ikke Zintjenko fra sammen med sin familie at deltage i demonstrationer mod regimet.

 

Han fortæller, at han i høj grad beundrer Alexei Navalnyj, den nu fængslede russiske oppositionsleder, og var en ivrig seer af Navalnyjs virale videoer, der afslørede det tårnhøje niveau af tyveri og korruption i nutidens Rusland.

 

Navalnyj blev forgiftet af den militære nervegift Novichoc, der var hældt i hans undertøj, men blev reddet af læger i Berlin. Da han i januar 2021 igen landede i Rusland, blev han anholdt.

 

Der opstod i den forbindelse en række demonstrationer mod regimet i Rusland, og Zinchenko og hans hustru og deres børn deltog i demonstrationerne i Skt. Petersborg, hvor demonstranter blev anholdt i hobevis.

 

“Det var alt det her anti-korruption, jeg støttede. Det er meget mærkeligt at bo i et land, hvor sikkerhedsvagter og venner af vores præsident tjener flere penge end store succesfulde forretningsmænd,” forklarer Zinchenko og fortsætter:

 

“Jeg var nervøs hver morgen efter Navalny-stævnerne, fordi jeg troede, at jeg ville blive fanget på CCTV-kameraer med min familie. Folk blev genkendt og arresteret via software til ansigtsgenkendelse. Jeg ventede på, at det bankede på døren.”

 

Ikke megen forskel på Rusland og Nordkorea

Det bank på døren kom aldrig.

 

I stedet gjorde en ødelæggende krig.

 

Ruslands invasion af Ukraine og fraværet af selv muligheden for at deltage i stævner, der er kritiske over for den russiske regering uden repressalier, var de sidste dråber for Zinchenko:

 

“Selvfølgelig ønsker jeg, at Rusland skal være en del af verden, men jeg kan ikke se nogen fremtid i et Rusland med dette regime undtagen i et land som Nordkorea. Jeg ved ikke, om det er muligt i Amerika, men præsidenten besluttede selv at indlede en krig. Jeg mener, at nogle institutioner ikke bør tillade ham at gøre dette.”

 

Zintjensko fortæller i øvrigt, at han har familie i Ukraine, der sammen med ukrainerne bekæmper den russiske invasion, selvom de er af russisk oprindelse, men til gengæld arge modstandere af Putin.

 

Benægter delvis, at der var tale om aftalt spil

Chefen for den litauiske efterretningstjeneste, Alexander Toots, glider af på spørgsmålet om, hvorvidt Zintjenko’s afhopning var aftalt inden udvekslingen af spionerne.

 

”Men afhopningen fandt sted for ganske nylig,” siger han til Yahoo News, men vil heller ikke svare på, om den estiske efterretningstjeneste, KaPo, bistod Zintjenko og hans familie med at flygte.

 

Selv siger Zintjenko, at flugten og afhopningen ikke var aftalt på forhånd, men at det hele tværtimod udelukkende var sket på hans eget initiativ startende med, at hans hustru og børn først forlod Rusland.

 

Pludselig er russiske spioner afsløret

Det seneste år er den ene GRU-agent i NATO-landene efter den anden blevet afsløret.

 

Efter Zintjenkos afhopning anholdt eksempelvis Norge i slutningen af oktober en GRU-oberst, som foregav at være brasiliansk forsker.

 

I Sverige har den svenske sikkerhedstjeneste, SÄPO, efterfølgende pågrebet fire GRU-agenter. De to seneste blev anholdt i slutningen af november.

 

Blandt dem den russiske spionchef i Sverige, der blev anholdt på en restaurant i Kungsgatan i Stockholm.

 

Omkring 400 russiske spioner udvist af Nato-lande

Siden den russiske invasion af Ukraine er omkring fire hundrede russiske spioner blevet udvist fra en række Nato-lande.

 

Det oplyste generaldirektøren for den britiske kontraspionage, Ken McCallum, ifølge CNN i en årlig tale, der skitserede trusler mod Storbritannien. at i år var 600 russiske embedsmænd blevet udvist fra Europa.

 

For Storbritanniens vedkommende drejer det sig om 23 agenter, der udgav sig for at være diplomater, ligesom Storbritannien af sikkerhedsmæssige grunde har afvist over hundrede diplomatiske visumansøgninger.

 

”Storbritannien skal være klar til russisk aggression i de kommende år,” lød det fra generaldirektøren for den britiske kontraspionage.

Kilder til denne artikel:

https://news.yahoo.com/exclusive-ex-russian-spy-flees-to-the-nato-country-that-captured-him-delivering-another-embarrassing-blow-to-moscow-010049616.html

https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-11-16-22/h_71caf95969260c0e5d959022d364683a

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…