Politiet: “Hæleri er dybt kriminelt og mega dårlig stil” – her er den typiske hæler

politi.dk

 

Det kan være meget fristende at købe en billig mobil, en designerstol eller måske et lækkert TV. Men pas på inden du slår til – for du risikerer at blive kriminel, hvis det, du køber, er stjålet. Hæleri er strafbart – og det er ligeså strafbart som tyveri.

 

Fyns Politi har lige nu fokus på hæleri. Fokus retter sig både mod de miljøer, der køber og sælger stjålne varer, men også mod især unge mænd, der nemt kan lade sig friste af de alt for gode tilbud.

 

-Vi ved fra undersøgelser, at det oftest er yngre og helt unge især mænd, der bliver tilbudt at købe stjålne varer, der typisk stammer fra indbrud hos private. Vi ved også, at handlen med hælervarer i stigende omfang foregår på nettet, siger politikommissær Carsten Arentoft Andersen, fra Fyns Politi.

 

Stort mørketal
Hæleri er et kriminalitetsområde, hvor mørketallet er stort. At begå indbrud er en kriminel levevej, som kun giver mening for tyven, hvis kosterne kan afsættes til en hæler.

 

I 2014 var der 3.291 indbrud i private hjem og 1.490 indbrud i erhverv i Fyns Politikreds. Men der blev blot rejst 165 sigtelser for hæleri i Fyns Politi. Blandt de personer, Fyns Politi sigtede for hæleri, var der flest mænd mellem 20 og 24 år efterfulgt af de 15–19-årige.

 

-Noget tyder på, at det også blandt nogle ellers lovlydige borgere er acceptabelt at købe tyvekoster. Men hæleren er i virkeligheden med til at holde indbrudstyvenes kriminelle forretning i gang. Derfor er det et vigtigt område at sætte fokus på, hvis vi skal bekæmpe indbrud i vores hjem, siger Carsten Arentoft Andersen. Typiske hælervarer er mobiltelefoner, computere, spillekonsoller, smykker og designermøbler.

 

Hvem er en typisk hæler
Straffen for hæleri og tyveri er den samme. En hæler er med andre ord ligeså kriminel som tyven. Så at være hæler kan betyde en grim plet i straffeattesten, der kan ødelægge en fremtidsplaner i forhold til både uddannelse og job.

 

En undersøgelse lavet af Epinion for Det Kriminalpræventive Råd i 2013 viser, at en karakteristisk hæler er en mand mellem 20 og 39 år. Undersøgelsen viser også, at kender man nogen, som køber hælervarer, så bliver man lettere selv hæler.

 

Fyns Politi arbejder sammen med SSP Odense på at sætte fokus på hæleri i folkeskolernes ældste klasser, gymnasier og ungdomsuddannelser. Målet er, at få de unge til at indse, at de risikerer at ødelægge deres fremtid ved at lade sig friste af alt for billige tilbud, og at få dem til at forstå, de er med til at holde indbrudstyvene i arbejde – og det er mega dårlig stil.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…