Grænsekontrol virker – også i Hirtshals: Kontrol af bil på vej ud af landet gav politiet kæmpe fangst

Bilen var med sit indhold sluppet over den dansk-tyske landegrænse, men ved en udrejsekontrol på havnen i Hirtshals, var det slut.

 

Under kontrollen i Hirtshals starten af maj fandt toldere otte kilo amfetamin og seks kilo hash.

 

Sagen er nu overgivet til Nordjyllands Politi.

 

Fundet blev gjort lørdag d. 6. maj 2023, hvor en blev en bil taget ud til rutinemæssig stikprøvekontrol af Toldstyrelsen på Hirtshals Havn.

 

Bilen, der skulle ombord på en færge, viste sig at indeholde i alt otte kilo amfetamin og seks kilo hash.

 

Narkohund afslørede indholdet

Det var chaufførens forklaring, der undrede tolderne, og derfor valgte de at tage bilen med til yderligere kontrol i en undersøgelseshal.

 

”Bilen blev gennemsøgt med toldhund, der viste interesse flere steder. Efter nærmere kontrol fandt vi de mange kilo narkotika bagerst i bilen og pakket i flere lag vakuum, hvorefter politiet blev tilkaldt,” siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

 

Toldstyrelsen finder generelt narkotika i både flydende og i fast form i alle typer varer og transportmidler.

 

Fra rejsende i lufthavne, ved landegrænsen og på færger fra Tyskland til containere på skibe i havne og i postpakker i landets postcentre.

 

Grænsekontrol satte sidste år rekordfangst

Narkotikasmugling foregår primært ved den dansk-tyske grænse, og gør blandt andet Danmark til transitland for videresmugling af narkotika til Norge og Sverige.

 

Som for eksempel med bilen i Hirtshals. Den skulle have været med færgen til Norge.

 

I en situation, hvor regeringen har besluttet at neddrosle den i forvejen amputerede grænsekontrol mod Tyskland, viser de seneste tal fra Toldstyrelsen, at der i 2022 var en rekordagtig stigning i forsøgene på indsmugling af narkotika.

 

Således havde toldere havde sidste år 3.300 sager med narkotika mod 2.900 sager i 2021.

 

Beslaglagde sidste år cirka halvandet tons narkotika

Ifølge tal fra Toldstyrelsen blev der sidste år blandt andet beslaglagt 555 kilo hash, 112 kilo kokain og 50 kilo amfetamin,

 

Udover de nævnte typer drejer det sig samlet set om cirka 1,5 tons narkotika, og hvoraf hash og khat udgjorde størstedelen.

 

Det sker efter et fald i perioden fra 2019 til 2021 som følge af begrænset rejseaktivitet på grund af covid-19.

 

Mængden af tilbageholdt hash steg fra 146 kilo i 2021 til 555 kilo i 2022, mens mængden af tilbageholdt kokain steg fra 7 kilo til 112 kilo i samme periode.

 

Stigningen i mængden af hash og kokain skyldes blandt andet en række store sager i 2022.

 

I september fandt toldere 36 kilo kokain i en container på Aarhus Havn og senere samme måned 225 kilo hash i en køletrailer ved grænsen i Padborg.

 

”Det er en god dag for Danmark og vores naboer,” udtalte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i en pressemeddelelse, da regeringen besluttede at afskaffe al grænsekontrol mod Sverige og neddrosle den mod Tyskland med virkning fra 12. maj.

 

Og det kan Løkke Rasmussen da til en vis grad have ret i.

 

Under alle omstændigheder var det i hvert fald en god dag for ikke blot narkosmuglere, men også for våben- og menneskesmuglere for slet ikke at tale om svenske bandekriminelle.

 

Men sådan er der jo så meget.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…