TV-udsendelse: Syriske Mohammed vil ikke arbejde med alkohol og gris – han har en helt horribel begrundelse

Modelfoto

DR viste mandag aften 4. afsnit i serien Asger og de nye danskere. Erhvervsmanden Asger Aamund forsøger i 6 programmer at hjælpe seks unge nydanskere med at komme ind på det danske arbejdsmarked.

 

I sidste uges udsendelse blev 5 af de 6 deltagerne udsat for en arbejdsprøvning i Føtex. Den 6. deltager Sabah deltog ikke, fordi hun skulle til jobsamtale i Udlændingestyrelsen. Sabah fik måske ikke overraskende jobbet hos Udlændingestyrelsen.

 

I 4. del af serien skulle deltagerne selv ud og være opsøgende i jagten på et job.

 

Positive Abel fra Eritrea

Abel har læst filosofi i Eritrea, men han har også arbejdet som svejser og metalarbejder i flere år i hjemlandet. Han håber, at disse arbejdserfaringer kan bruges i Danmark.

 

På det økologiske landbrug som Abel besøger, med henblik på en praktikplads, oplever seerne en ung mand, der tydeligvis er 100 procent motiveret for at tage fat, hvor der er brug for ham. Abel kommer godt nok fra storbyen, men han mener ikke, at han har problemer med at muge ud i en stald, selvom han hellere vil bruge sine svejsekompetencer.

 

Abel er super positiv og har den rette indstilling. Det er mere end hvad man kan sige om Mohammed fra Syrien.

 

Grædefærdig over den umenneskelige behandling

Syriske Mohammed har en uddannelse indenfor hotel og turisme i Syrien. Ifølge Mohammed er uddannelsen på bachelorniveau, og han har arbejdet i et lederjob på et firestjernet hotel i Dubai, siger han. I 4. afsnit er seerne med til møde på jobcentret.

 

Integrationskonsulent Araz Khan: Du er nød til at ofre noget, især når du kommer fra et fremmed land. Du er ny her. Det vigtigste for dig er at forsørge dig selv. Og så kan du træffe dine valg. Du kan ikke stille krav, når det er skatteyderne, der forsørger dig. Hvis jeg fandt en restaurant, hvor du skulle gøre noget, du ikke kan lide – men som du kunne leve af, ville du så gå med til det?

 

Mohammed: Nej, fordi jeg vil ikke ende med det samme problem som før. Ærlig talt. Jeg stræber efter at få mine håb og drømme til at gå i opfyldelse.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Araz Khan: Ifølge loven skal du tage imod det tredje jobtilbud, du får.

 

Mohammed: Jeg vil have noget indenfor mit fag.

 

Araz Khan: Men du er nødt til at se det med nye øjne.

 

Mohammed: Jeg vil ikke begynde fra bunden af. For mig er det under bunden. Det er uacceptabelt. Jeg har brugt mit liv på at tage den uddannelse – og så, bare fordi jeg er taget hertil, sætter jeg den over styr. Jeg beklager men det gør mig deprimeret.

 

Efter mødet på jobcentret konkluderer Mohammed med grædefærdig stemme: Jeg føler, at jeg ikke er menneskeligt ligeværdig med folk her.

 

På hjemmefronten er det også stejlt op af bakke for Mohammeds kone Camilla. Hun forsøger gang på gang at overtale Mohammed til, at sige ja til et af de job han får tilbudt, eller i det mindste se bort fra sine krav om ikke at ville servere alkohol og grisekød hvis han vil satse på et job indenfor sit fag.

 

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

Men Camillas bønner preller af som vand på en gås. Mohammed vil simpelthen ikke arbejde under sin stand og det er fuldstændig udelukket at have med alkohol og gris at gøre. Mohammed prøver at forklare sin gravide kone hvorfor:

 

”Det hører ikke til mit fag at servere alkohol. Under min uddannelse var der mange forskellige grene. Nogle arbejder i baren eller som tjener. Jeg arbejdede i salatbaren,” understreger han.

 

Når man hører på unge Mohammed så tænker man, at han alvorligt burde overveje, at søge tilbage til salatbaren i Dubai, eller hvor han hidtil har slået sine folder, for i Danmark har vi ikke brug for sådan en selvcentreret og selvynkende uansvarlig mand. Mohammed har ovenikøbet gjort sin tålmodige sygeplejerske-kone med det kønne smil gravid, hvad i alverden bilder den frække fyr sig ind?

 

Som integrationskonsulenten kunne fortælle Mohammed, så har han pligt til at tage imod det tredje job som han får tilbudt. Meget kunne tyde på, at Mohammed har fået mange flere tilbud end tre. Og det har Julien fra Congo formodentlig også.

 

Panik før lukketid

Ifølge Julien fra Congo, er han i en så dårlig økonomisk situation, at han er villig til at tage hvilket som helst arbejde. Han har dog visse betingelser.

 

Julien har nemlig skaffet sig en praktikplads indenfor kriminologi, så han kan ikke arbejde ml. 9-15. Julien vil gerne bygge ovenpå sin lederuddannelse i offentlig forvaltning med en kriminologuddannelse.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Ifølge vikarbureauet betyder Juliens betingelser, at han derfor skal regne med dag til dag arbejde og muligvis natarbejde. Ifølge Julien er det ok, selvom det smerter ham, at han ikke kan være hjemme og læse lektier med sine to drenge på 5 og 6 år.

 

Desværre gik det ikke så godt med det arbejde som vikarbureauet sendte Julien ud til.

 

”Det gik dårligt. Jeg var der én gang, og jeg vender aldrig tilbage der”, fortæller Julien til Asger Aamund.

 

Hvad der var årsag til Juliens nederlag må seerne vente med at høre om til næste afsnit. Men på en arbejdsplads hvor de eneste to krav er, at man kan løfte ting, og at man har et par sikkerhedssko, så er det formodentlig ikke fordi han ikke han finde ud af det.

 

4. afsnit af serien kan ses her.

 

Den Korte Avis har omtalt de tidligere programmer, de kan læses her, her og her.

Læs også
Rigsstatistikeren: Hvorfor går det så relativt godt med den danske økonomi?
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…