NY FILM: Greta Thunberg – et fænomen der ikke lige sådan er til at indkredse 

*** tre stjerner ud af seks  

 

I AM GRETA hedder Nathan Grossmans film om fænomenet og ‘klimakritikeren’ Greta Thunberg, der på godt et år blev verdensberømt. Han har også skrevet manus til bl.a. “Den unge Zlatan, som han fulgte i hælene på – ligesom i tilfældet med Greta. 

 

Åbningscenen blænder op for Greta om bord på en sejlbåd, der senere skal vise sig at være det fartøj, der bringer hende til USA, hvor hun skal tale i FN (se den herostratisk berømte optagelse her). Greta vil nemlig ikke flyve – og heller ike spise kød. Hun vil have ‘klimaretfærdighed’ (sic!). 

 

Derpå klippes der tilbage til 2018, hvor den da 15-årige Greta laver sin første strejke for klimaet. Hun pjækker fra skolen og sætter sig med et skilt foran den svenske rigsdag i Stockholm, der skal gøre de forbipasserende – og politikerne – opmærksomme på klimaproblemerne op til valget.  

Svaret på et spørgsmål fra en venlig, ældre kvinde, der standser op og gerne vil vide, hvorfor hun ikke er i skole, lyder: Hvis I ikke interesserer jer for planetens fremtid, hvorfor skal jeg så interessere mig for min skolegang? 

 

Inden for de næste måneder får Greta og hendes budskab vind i sejlene – hjulpet på vej af bl.a. af Arnold Schwarzenegger, der deler en Greta-video på nettet. Med hans 4½ mio. følgere er jordbunden gødet for den kommende stjerne-opstigning. 

 

Greta bliver inviteret til at tale på en stor FN-konference i Polen, og herfra går det slag i slag med besøg hos bl.a. Emmanuel Macron, Paven, Europaparlamentet og Christiansborg Slotsplads. Og altså med klimaks i FN – NewYork. 

 

Der lægges ikke skjul på, at Greta har en diagnose 

Filmen var langt mere interessant end frygtet – jeg havde ventet ren propaganda. Alene det, at der er en professional dokumentar-filmmager til stede fra allerførste klimaktion, lugter nemlig mistænkeligt. ‘Nogen’ må have orienteret ham om, at her er en ung pige, hvis sag skal have opmærksomhed, og det skal jeg da lige love for, at sagen og Greta får.  

 

Undervejs var det svært at lade være med at få associationer til massedemonstrationerne for Black Lives Matter. For hvordan er det muligt at forsamle så mange unge ‘klimaforkæmpere’ på så kort tid overalt på kloden – uden at der er organisationer / organisatorer, der trækker i trådene fra kulissen? Og med mange ressourcer til rådighed, herunder de store massemedier?   

 

Dokumentaren lægger ikke skjul på, at Greta har en diagnose:  Aspergers syndrom, og der er et par rørende scener undervejs, der afslører, at SÅ morsomt er det altså heller ikke at bevæge sig på verdensscenerne for en pige, der godt kan lide faste rutiner og foretrækker sine hunde og heste for socialt samvær.  

   Angreb på Greta – herunder modargumenter til hendes position – bliver der også plads til. Godt nok i meget begrænset omfang, men dog så filmen bliver mere facetteret. 

Læs også
‘Sound of Metal’ vinder Oscar for bedste klipning: Når slaget rammer – og livsdrømmen brister

 

Portrættet af Greta Thunberg har bidraget til at justere mit syn på ‘heltinden’ (som hendes unge fans ser hende som), også selv om jeg fortsat har den opfattelse, at hendes skræmmekampagne om jordens snarlige undergang – hvis politikerne ikke haste-handler – er kontraproduktiv.  

 

Tilbage står imidlertid et billede af Greta, der er lidt mere nuanceret end den rolle som offer og nyttige idiot, jeg ellers har placeret hende i. 

 

   Længde: 97 minutter  

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…