TV-udsendelse: Gulvarbejde i Føtex var ikke populært hos de arbejdsløse akademiske nydanskere

Arbejdsløsheden er stor blandt flygtninge, indvandrere og efterkommere i Danmark. Ofte bliver årsagen til den høje arbejdsløshed tillagt diskrimination og racisme. I en programserie forsøger erhvervsmanden Asger Aamund at finde ud af, om der er hold i anklagen, eller om der er andre forhold som gør sig gældende når nydanskerne skal finde job.

 

I 3. del af DR´s programserien “Asger og de nye danskere” er det blevet tid for arbejdsprøvning i Føtex. Dansk/pakistanske Sabah var dog ikke med, hun havde fået fri til en jobsamtale i Udlændingestyrelsen.

 

Sabah har en akademisk uddannelse på kandidatniveau. Efter jobsamtalen fortæller Sabah, at hun ser jobbet hos Udlændingestyrelsen som et godt springbræt til en lederstilling. Sabah mener hun bliver diskrimineret på arbejdsmarkedet fordi hun har tørklæde på.

 

Men de 5 andre nydanskere Julien fra Congo, Stella fra Iran, Mohammed fra Syrien, Abel fra Eritrea og Nadim der er 2. genration fra Mellemøsten blev instrueret i arbejdet, og så var det i gang.

 

Vil have en ny uddannelse

Julien fra Congo, der ligesom Sabah har en akademisk uddannelse i offentlig ledelse, var dog nødt til at gå inden han var kommet i gang.

 

Julien har været arbejdsløs siden han blev færdiguddannet i 2009, og nu vil han gerne bygge ovenpå med en ny 2-årig uddannelse, så han kan blive kriminolog. Julien skulle derfor tale med en vejleder angående planen med at blive kriminolog.

 

Asger Aamund undrede sig over, at Julien havde valgt netop dén dag, til at tale med vejlederen. Det er forståeligt, men Julien vil tilsyneladende hellere være arbejdsløs og samtidigt tale om, at han er det, fordi danskerne diskriminerer og er racistiske. ”Han vrider og vender sig,” som Asger Aamund siger. (DR)

 

Efter samtalen med vejlederen kommer Julien tilbage til Føtex hvor han bliver sat til at hjælpe Nadim med at stille varer på plads.

 

Han drømmer om mig som svigersøn

Nedim har tidligere arbejdet i Føtex, det var som 13-årig efter, at han blev smidt ud af skolen. Nedim fik sin første dom som 17-årig, han har været bandemedlem, men de sidste 3 år har han været i exit-program og han læser nu HF.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Nedim vil gerne have et fritidsjob, men han vil ikke gøre rent, for det kan hans krop ikke tåle, mener han. Han er ellers stor og stærk at se på.

 

Nedim drømmer om at sælge jakkesæt hos Kaufmann eller blive pædagog.

 

Nadim fik stor ros af Føtex for sit tempo, humør og entusiasme. Nedim tror selv, at hans vejleder Henning i Føtex drømmer om ham som svigersøn.

 

Føtex var også tilfredse med Abel fra Eritrea og Mohammed fra Syrien.

 

En helt anden arbejdskultur

Abel fra Eritrea har læst filosofi i sit hjemland. Som de fleste andre udlændinge vil han gerne læse videre eller tage en ny uddannelse i Danmark. For øjeblikket er det dog vigtigst for ham, at få et arbejde, så han kan forsørge sig selv.

 

Abel sagde, at han kunne se, at der er stor forskel på arbejdskulturen i Danmark og Eritrea.

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

 

”Danskerne møder til tiden, og de går meget op i deres arbejde, i Eritrea er det modsat” siger han. (DR)

 

Syriske Mohammed havde en aha-oplevelse. Han blev bedt om at fylde op med øl og vand. Men det er ikke så let hvis man er en muslim, der ikke må komme i kontakt med alkohol.

 

”Jeg gjorde det. Dét skal jeg hjem og fortælle min kone,” jublede han tydeligt overrasket over, at et lyn ikke havde ramt ham fra oven.

 

Aha-oplevelse var der til gengæld hverken hos Stella eller Julien.

 

Nej til dummearbejde

Stella fra Iran, der har en akademisk uddannelse indenfor industriel design muggede gevaldig ved dagens start i Føtex. Stella mener, at både hun og de andre akademikere er totalt overkvalificeret til at stille varer på plads i et supermarked. Stella sagde også, at hvis hun ikke fik lov at være i parfumeafdelingen, så ville hun tage sit tøj og gå. Basta!

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

Stellas arrogance og barnagtige stædighed chokerede åbenlyst Asger Aamund.

 

”Stella kan jo ikke bare stå og sige, at hun har en lang 5-årig akademisk uddannelse, så hun vil ikke stå i frugt og grønt. Det synes jeg er hovskisnovski, når hun ikke har kunne bruge den uddannelse de sidste mange år” sagde han.

 

I løbet af arbejdsdagen konkluderer Stella:

 

”Jeg vil hellere have et arbejde, hvor jeg skal tænke. Jeg kan godt finde ud af det, men jeg bliver ikke klogere,” siger hun.

 

Julien fra Congo foretrækker også at ”tænke” og blive klogere, fremfor at åbne papkasser, stille varer op og bestille nye. Julien kan især godt lide at afprøve teorierne i praksis, det er derfor han gerne vil videreuddanne sig til kriminolog, siger han.

 

For fine til manuelt arbejde

Julien og Stella er tydeligvis ikke begejstrede for arbejdet i Føtex. Syriske Mohammed er det egentlig heller ikke. Men han besluttede sig for at være positiv, så han overlevede dagen på gulvet, selvom han har en bachelor i turisme.

Læs også
Rigsstatistikeren: Hvorfor går det så relativt godt med den danske økonomi?

 

Mohammed er dansk gift, så man må håbe konen kan hjælpe ham med at sluge de kameler, der blokerer for hans fremtidige succes i Danmark.

 

Blokeringer er desværre kendetegnet for både Stella og Julien. De er begge højtuddannede, men det er sparsomt med arbejdserfaring i Danmark.

 

Ingen af dem forstår tilsyneladende, at man nogle gange må kridte skoen og tage et arbejde under sin stand. De forekommer begge rystede alene ved tanken.

 

Hvis de ikke vil det, står det dem frit for – men så burde de heller ikke forsøges af det offentlige for skatteydernes penge.

 

Man må håbe, at Asger Aamund og hans hjælpere fortæller dem, at det er en mærkelig måde at sige tak for, at danskerne tog imod dem, gav dem nye livsmuligheder og betalte for dem hele vejen igennem.

 

Mange danskere af den ældre generation fik aldrig mulighed for at uddanne sig, selvom de havde evnerne og viljen. Familien havde ikke råd og så var det ud at arbejde. Dé har betalt for Stella og Julien uden at kny, men det har de forkælede mennesker tilsyneladende ikke øje for.

Læs også
Ved dette valg står Danmark over for to store kriser: ændringen af befolkningen og klimakrisen – men kun den sidste omtales

 

3. afsnit af udsendelse Asger og de nye danskere kan ses her.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…