For fem år siden skabte USA’s daværende præsident, Donald J. Trump, forargelse og raseri i Sverige med sit udsagn ”Last night in Sweden” om konsekvenserne af den svenske indvandringspolitik.
Eller sagt på godt dansk: Det er godnat med Sverige.
”Man ser på, hvad der sker i Tyskland, man ser på, hvad der skete i Sverige i går aftes. Sverige, hvem ville tro det? Sverige. De tog et stort antal ind. De har problemer, de aldrig troede var mulige,” lød det dengang i 2017 fra den daværende amerikanske præsident.
Udtalelserne faldt som nævnt mange politikere og andre for brystet. Moderaternas tidligere stats- og udenrigsminister, Carl Bild, mente således, at Trump måtte have røget.
Men nu bliver Trump citeret af ingen ringere end den højt profilerede svenske efterretningschef, Linda Staff.
Vi har problemer, vi aldrig troede, vi ville få
I et interview med Dagens Nyheter kommenterer den svenske efterretningschef nu Trumps daværende udtalelser og giver ham ret.
”I dag ville vi ikke være så overraskede, for nu har vi problemer, vi aldrig troede, vi ville få,” siger Linda Staaf og fortsætter:
”Vi kommer nok aldrig til at vide præcis, hvad Trump mente. Men i dag bliver unge mænd jævnligt skudt og dræbt. Det risikerer at blive en normal del af hverdagen, og vi vil ikke leve i sådan et samfund.”
Så faren, men politisk korrekthed spændte ben
Linda Staff fortæller, at politisk korrekthed har været en hæmsko for politiet, da man for alt i verden ikke måtte adressere problemerne. Det ville være at stigmatisere en hel befolkningsgruppe.
No-go-zoner, udenlandske klaner, magtoverdragelse fra staten til kriminelle og den farlige udvikling i Sveriges forstæder var noget, som Politistyrelsen længe havde set dukke op, fortæller hun.
”Der var en intern frustration over, at vi var sene til at reagere. I dag skal vi betale for det arbejde, der ikke blev udført dengang,” erkender Linda Staff og fortsætter:
”Da jeg startede som leder, ville vi seriøst demonstrere problemerne. Men vi får stadig spørgsmål om, hvorvidt det her stigmatiserer.”
Hun har flere gange advaret om konsekvenserne af udviklingen. I januar 2020, da der var en række store bombeeksplosioner, sagde hun til (The Guardian):
“Det er ikke normalt at se denne slags eksplosioner i et land, som ikke er i krig.”
“Disse eksplosioner i det offentlige rum er et alvorlig problem og noget vi især ser i Sverige.”
Vi skal tale mere klart som for eksempel i Danmark
Linda Staff fortæller, at der også i dag er en angst blandt embedsmænd i styrende funktioner. Migrationsspørgsmålet er til debat, men mange tør stadig ikke kalde en spade for en spade.
”I de senere år er det blevet lidt nemmere at diskutere de bagvedliggende årsager til problemer som migration og manglende integration, men det er stadig ekstremt følsomt,” siger Linda Staff og fortsætter:
”Vi tænker for meget på andre og er bange for at vælge de forkerte ord, den forkerte terminologi. Som person har jeg det svært og mister mig selv. For mig er det utrolig vigtigt, at politiet ikke er ængstelige. Vi skal, med respekt, tale mere klart. Som for eksempel i Danmark.”
Interviewet i Dagens Nyheter blev bragt i anledning af, at Linda Staff om kort tid forlader posten som efterretningschef for at tiltræde en stilling som ekspert i den nye regerings justitsministerium.
Mere end hver fjerde i Sverige har nu udenlandsk baggrund
Ud af det samlede indbyggertal i Sverige i 2021 på i alt 10,4 millioner indbyggere havde mere end hver fjerde eller i alt 2,9 millioner indvandrerbaggrund.
Til sammenligning var det danske indbyggertal i 2021 på i alt 5,8 millioner og af dem havde cirka hver syvende eller i alt 0,8 millioner indvandrerbaggrund.
Skudepisoder og drab sætter i år svensk rekord
Ifølge den svenske kriminalstatistik, incharts, har der i år indtil nu været 345 skudepisoder i Sverige med i alt 54 dræbte.
Der er således tale om en pæn stigning i forhold til sidste år, hvor incharts registrerede 330 skudepisoder med 46 dræbte.
Ifølge en prognose fra incharts vil antallet af skyderier i år nå op på 414 med 64 dræbte.
I Danmark går det mere fredeligt til – selvom et er slemt nok
For Danmarks vedkommende ser tallene helt anderledes ud.
Her registrerede politiets nationale enhed for særlig kriminalitet (NSK) sidste år i alt 33 skudepisoder med seks dræbte.
I perioden fra januar til juni i år er der blevet registreret otte skudepisoder med to dræbte.
Kilder til denne artikel:
https://www.dn.se/sverige/sveriges-underrattelsechef-linda-staaf-det-ar-mycket-morker-mycket-ondska/
https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/
https://www.incharts.se/shootings/charts
Chef i det svenske efterretningsvæsen taler om krigslignende tilstande – militæret skal sættes ind