Per Pettersons populære bog “Ud og stjæle heste” er blevet en vellykket film om fædre og sønner

**** 4 stjerner ud af 6 

 

UD OG STJÆLE HESTE er baseret på en norsk roman med samme titel af Per Petterson. Bogen udkom i 2003 og opruller igennem en række tilbageblik hovedpersonen Tronds liv. 

 

Også filminstruktøren Hans Petter Moland er nordmand og kendt for film som ”Kraftidioten (2014), “Flaskepost fra P” (2016) og “Cold Pursuit” (2019). 

 

Handling
Den 65-årige Trond (Stellan Skarsgård) har bosat sig i en hytte langt oppe i Norge efter sin hustrus død. Årstallet er 1999, måneden december, der byder på høj sne. Han forekommer at være en martret mand, hvilket bl.a. viser sig ved, at han ser frem til at fejre nytårsaften 2000 alene. Aftenens projekt er at drikke sig så fuld, at han bare kan tumle om og sove ind i det nye århundrede.  

 

Hans eneboer-plan kuldsejler imidlertid, da han bliver forstyrret af en nabo (Bjørn Floberg), der leder efter sin hund. De falder i snak – dvs. det er mest naboen, der taler – og ender med at præsentere sig for hinanden. Det går op for dem begge, først Trond, siden Lars, at de har kendt hinanden for 50 år siden. Sommeren 1949 tilbringer Trond nemlig hos faderen (Tobias Santelmann) i en lille træhytte tæt på en brusende elv, der er transportvej for tømmer. I nærheden bor Lars og hans familie. 

 

Det er denne helt bestemte og skæbnetunge sommer, at Trond mister sin uskyldige og naive tilgang til verden foranlediget af en række voldsomme begivenheder. I centrum for uskyldstabet står den far, han elsker og beundrer. 

 

Det er lykkedes at overføre bog til film

Tronds overraskende møde med fortiden i form af naboen sætter skred i de barndoms- og ungdomsminder, der ellers er blevet holdt under låg.

 

Filmen betjener sig af samme fortælleteknik som romanen. Igennem erindringsglimt og drømmesekvenser føjes brik på brik til hændelsesforløbet den famøse sommer: Oplevelser med vennen Jon, der er Lars’ storebror, med Jons mor (Danica Curcic) og ikke mindst med Tronds egen far.

 

Der springes hele tiden mellem nutids- og fortidsplaner, men den røde tråd fastholdes via Tronds stemme som voice over – den voksne mand, der ser tilbage, og som må vedkende sig sin arv. 

 

Filmatisering af romaner kan ofte skuffe, fordi det er vanskeligt at overføre stof fra et medie til et andet. Men i det store hele er det lykkedes for Hans Petter Moland at overføre stemningen og det usentimentale toneleje fra bogens til filmens univers, bl.a. ved at lade naturen / naturscenerier, herunder vejret, spille en så fremtrædende rolle i tolkningen af personernes tanker og følelsesliv. 

  

Længde: 123 minutter 

  • Medvirkende: Stellan Skarsgaard, Jon Ranes, Tobias Santelmann, Danica Curcic m.fl. 
  • Instruktør: Hans Petter Moland 
  • Manus: Hans Petter Moland efter roman af Per Petterson 
  • Premieredato: torsdag d. 3. oktober                                                                                    

       

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…