Opsigtsvækkende melding: Østrigs udenrigsminister vil holde strømmen af migranter væk fra Europa ved at bruge Australiens skrappe metoder

Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz er kommet med et nyt udspil til, hvad EU skal gøre for at få strømmen af migranter til Europa under kontrol. Udspillet vil utvivlsomt vække opsigt. Det står nemlig i skarp kontrast til den linje, som Tysklands kansler Angela Merkel står for.

 

Udspillet formuleres i et interview med den østrigske avis Presse am Sonntag (DiePresse.com).

 

Kurz har et budskab, som ingen anden fremtrædende EU-politiker hidtil har vovet at komme med:

 

EU bør lade sig inspirere af Australiens skrappe metoder for at holde strømmen af migranter på afstand.

 

Strømmen til Italien og strømmen til Grækenland

Kurz’ udspil kommer på baggrund af, at der nu igen kommer et meget stort antal migranter sejlende over Middelhavet fra Libyen til Italien.

 

For nylig vurderede cheferne for det europæiske politisamarbejde Europol og det internationale politisamarbejde Interpol, at 800.000 mennesker venter i Libyen på at komme til Europa. For Kurz er det helt afgørende, at de aldrig kommer ind.

 

Han understreger, at Europa selv må kunne forsvare sine grænser. I det østlige Middelhav kan vi heller ikke overlade det til Tyrkiet at afgøre, hvor mange der kommer. Aftalen med Tyrkiet kan hurtigt gå i opløsning, så Europa må være stærkt nok til at klare sig ved egen hjælp.

 

Dette er en klar udfordring til Merkel, som satser alt på aftalen med Tyrkiets islamistiske præsident Erdogan.

 

Østrig har en klar interesse i at få lukket af for både strømmen til Italien og strømmen til Grækenland. For hvis denne strøm får lov til at bevæge sig videre, ender den i begge tilfælde i Østrig.

 

Skal sendes tilbage igen

Læs også
Irakisk migrant dræbte sin samleverske, fordi hun sagde, at han ikke havde hår på brystet

Ifølge Kurz skal de migranter, der sejler mod Italien, stoppes, inden de kommer i land, og sendes tilbage igen.

 

Hvis de forsøger at komme ind i EU, selv om de er rejst igennem et sikkert land, skal de ikke have mulighed for at søge asyl. Og hvis de bliver reddet på havet, skal det ikke give dem ret til at komme i land i Europa. Om muligt skal man aftale med Libyen, at menneskesmuglerne standses lige ud for Libyens kyst.

 

Ideelt set skal de migranter, der stoppes af EU-skibe, straks sendes tilbage til deres hjemland. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, kan det komme på tale om at anbringe dem på en ø langt fra det europæiske fastland. Han nævner græske Lesbos og italienske Lampedusa som muligheder.  Som han siger:

 

”Den, som er nødt til at blive på en ø som Lesbos og ikke har nogen chance for asyl, vil være mere parat til frivilligt at vende hjem end den, der allerede er blevet indkvarteret i Wien eller Berlin.”

 

Den australske model

Sebastian Kurz henviser til den australske model. Australien modtog mange tusind bådflygtninge, og omkring 1.000 druknede på vejen dertil, ligesom i Middelhavet.

 

Så indførte man et helt nyt system: Flygtningebådene bliver forhindret i at komme ind til land, og man sender migranterne tilbage til det land, de kom fra, eller til to fjerne øer, hvor de bliver installeret i lejre. Herfra kan man så forsøge at sende dem til forskellige lande, der har plads.

Læs også
Østrig vil afvise statsborgere, der har kæmpet for IS – herhjemme har Lars Løkke sagt, at det er umuligt

 

Kurz vil ikke fuldstændig kopiere den australske model, men han mener, at grundprincipperne også kan bruges i Europa.

 

Dermed vil han standse den spontane illegale strøm til Europa, der er styret af menneskesmuglerne. Hvis det lykkes, vil migranter i tusindvis heller ikke blive lokket ud i menneskesmuglernes både med tab af mange menneskeliv. Disse tragedier har den australske model stoppet, og det kan EU også gøre.

 

I stedet skal EU-landene koncentrere sig om at hente grupper af de dårligst stillede flygtninge direkte fra nærområderne – uden om menneskesmuglerne. Også det gør Australien.

 

Lukningen af Balkan-ruten

Sebastian Kurz er indstillet på, at man skal forsøge at bruge EU’s aftale med Tyrkiet. Men han understreger, at det var lukningen af Balkan-ruten, der bragte den store nedgang i asylstrømmen.

 

Skulle det gå galt med Tyrkiet, vil det ifølge udenrigsministeren kun være så meget desto vigtigere at forsvare lukningen af Balkan-ruten. Det kræver et fælles grænsekorps, som alle EU-landene bidrager til.

 

Læs også
Han blev smidt ud af landet, men han vendte bare tilbage og sagde ”asyl” – så kom han ind igen med blodige konsekvenser

Et sådant korps skal bidrage til at holde Makedoniens grænse lukket og hjælpe både Grækenland og Bulgarien til at få styr på deres grænser.

 

Kurz og den danske regering

Sidste år gik alle bestræbelser ud på at sende migranterne videre til Tyskland, siger Kurz. Han mere end antyder, at Merkel selv bad om det ved at tale om ”velkommen-kultur” over for asylansøgere.

 

Nu skal bremserne slås i, siger den østrigske udenrigsminister. Han er parat til at gøre, hvad der skal til, for at forhindre, at Europa og ikke mindst Østrig bliver løbet over ende.

 

Til det hører altså også at bruge Australiens metoder.

 

Vi får se, om den danske regering har en kommentar.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…