Der har været heftig debat om, hvad man skal stille op med de danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat i Syrien eller Irak.
Skal vi tage imod dem og så stille dem for retten i Danmark?
Ja, det er vi nødt til, har statsminister Lars Løkke Rasmussen sagt. Vi kan ikke afvise danske statsborgere. Vi må modtage dem, hvis de ønsker det – selv hvis de måtte have været involveret i terrorvirksomhed.
Men i Østrig har man en anden holdning til den sag.
Indenrigsminister Herbert Kickl (FPÖ) siger ligeud:
”Jeg har ansvaret for den indre sikkerhed i Østrig. Hjemvendende IS-krigere udgør en fare for vores sikkerhed. Vi vil derfor ikke tage disse mennesker tilbage.”
IS-krigere skal ikke regne med at komme tilbage
Muligheden for at afvise tidligere IS-krigere med østrigsk statsborgerskab skal ifølge Kickl nedfældes i den nye ”konsularlov”, som regeringen skal drøfte i morgen, onsdag.
Denne konsularlov sætter rammerne for, hvordan man sikrer beskyttelsen af østrigske statsborgere i udlandet.
Det kan være praktisk hjælp og juridisk bistand – herunder støtte til at komme hjem til Østrig i nødsituationer.
Men ifølge indenrigsminister Kickl lægger den østrigske regering nu op til, at de ansvarlige myndigheder i bestemte tilfælde kan afvise at yde støtte til at komme tilbage til Østrig.
Indenrigsministeriets lovforslag indebærer, at man skal kunne afvise at hjælpe personer til landet, hvis indrejse i Østrig ville true den offentlige orden og sikkerhed.
Det hedder sig også, at mennesker, der har tilsluttet sig terrororganisationer, og som afviser det østrigske samfunds grundværdier, ikke har noget krav på Østrigs hjælp.
En IS-kriger, der vil have bistand fra en østrigsk ambassade til at komme tilbage til Østrig, skal således ikke regne med at få denne bistand, hvis vedkommende vurderes at være en trussel mod sikkerhed og orden i landet.
Østrig gør, hvad Løkke ikke vil gøre
Foreløbig er dette en melding fra indenrigsministeren. Det må så vise sig, hvordan den østrigske regering nærmere vil udforme reglerne.
Men noget kunne tyde på, at den østrigske regering er parat til at bremse IS-krigeres muligheder for at vende tilbage – selv hvis de er østrigske statsborgere.
Dermed laver man en langt mere stram fortolkning af statsborgerskabet end den, som Lars Løkke har formuleret.
Østrig siger nej til Løkkes princip om, at vi simpelt hen ikke kan afvise at modtage danske statsborgere, som har medvirket til uhyrlige forbrydelser i islams navn i blandt andet Syrien og Irak.
Man vil simpelt hen ikke have dem.
Fjerner rettigheder
Spørgsmålet om, hvad statsborgerskab indebærer, er virkelig kommet i centrum på grund af IS-krigerne.
Hvis de pågældende har dobbelt statsborgerskab, kan man fratage dem statsborgerskabet i et europæisk land. Det er, hvad Tyskland taler om at gøre.
Men hvad gør man med de IS-krigere, der kun har statsborgerskab i Danmark, Tyskland eller andre europæiske lande? Hvis dette statsborgerskab fratages dem, bliver de statsløse.
Det står endnu ikke helt klart, hvordan den østrigske regering forholder sig til dette. Det ser ikke ud til, at man direkte vil fratage terroristerne deres statsborgerskab og dermed gøre dem statsløse.
Snarere synes planen at være, at man ganske kraftigt vil indsnævre de forpligtelser som den østrigske stat har over for de pågældende. De skal således ikke automatisk have krav på at blive hjulpet tilbage til Østrig, hvis de udgør en sikkerhedstrussel.
Man fjerner altså en vigtig del af de rettigheder, som de hidtil har kunnet regne med i forbindelse med statsborgerskabet.
De kommende dage må vise, hvor langt den østrigske regering går.
Men én ting står allerede nu klart:
Delt rundhåndet ud af statsborgerskaber
Østrig tager nu fat på et stort problem, som vi også til fulde kender fra Danmark:
Igennem årene har vi delt rundhåndet ud af danske statsborgerskaber. Med politisk korrekt naivitet har flertallet af danske politikere ment, at der ikke var noget problem i det.
Man ville gerne vise, hvor gode vi er, ved at tildele statsborgerskaber med dertil hørende rettigheder til mennesker, som i en del tilfælde ikke var integrerede i vores samfund.
En del af dem synes at være ligeglade med dette samfund og dets værdier. En del af dem er decideret fjendtlige, måske endda krigeriske i forhold til vores samfund.
Kun Dansk Folkeparti har for alvor forsøgt at sejle op mod denne politisk korrekte naivitet.
Nu sidder vi så i en situation, hvor den danske statsminister forklarer befolkningen, at vi ikke kan sige nej til at tage IS-krigere tilbage, uanset om det skaber bekymringer for vores sikkerhed.
Den østrigske regering nægter at lade det komme dertil.
Det bliver meget interessant at følge, hvad der kommer ud af dens bestræbelser.