Svenskere bliver oversvømmet af tiggere: Borgerne vil have et forbud – men det kan de ikke få

Svenskerne har i flere år været vidne til et sandt boom i forekomsten af udenlandske tiggere.

 

En vurdering lød sidste år på, at omkring 4000 udenlandske tiggere befandt sig i de svenske byer fra syd til nord.

 

Tiggerne er primært rumænske sigøjnere, der har opdaget, at Sverige er et godt land at tigge i. Sigøjnerne tager opstilling overalt, hvor der passerer mennesker forbi – foran indkøbscentre, på gågader, ved stationer, banker og ved kirker. Tiggerne som både er kvinder og mænd, er nærmest blevet en fast del af det svenske bybillede.

 

Men nu viser en ny meningsmåling, at hver anden svensker mener tiggeri skal forbydes. Ud af den anden halvdel er 23 procent uafklarede. Kun 27 procent af de adspurgte er imod et forbud.

 

Den store tilslutning til et forbud hænger givet vis sammen med, at svenskerne er fysisk berørt af alt det som følger med.

 

Sigøjnerne slår sig ned i større og mindre lejre, så tæt på centrum som muligt. Her bygger de tilholdssteder af gamle campingvogne, madrasser, bølgepap og hvad de ellers kan finde. Og når de forlader stedet efterlader de det hele til svenskerne, som så må rydde op efter dem.

 

 

Sigøjnernes lejre er stærkt uhumske, sundhedsskadelige, brandfarlige og en trussel mod borgernes oplevelse af tryghed i lokalsamfundet.

 

Nogle slår sig ned i en tunnel.
Andre overnatter i indkøbscentre.

 

Svenskerne er måske også begyndt at undre sig over hvorfor mænd og kvinder i deres bedste alder ikke rejser sig og søger et reelt stykke arbejde i stedet for at tigge.

 

De tiggende sigøjnere i Sverige har levet højt på en myte om, at de er et diskrimineret og forfulgt folk, som ingen vil give arbejde. Derfor er det i ren nød og desperation, at de er kommet til Sverige for at tigge, så de kan sende penge hjem til børnene.

Læs også
Utrygheden er steget på Indre Nørrebro og på Vesterbro

 

Mon ikke svenskerne undrer sig over hvorfor sigøjnerne tigger i Sverige, hvor ingen diskriminerer og hvor alle fremmede er velkomne. Hvorfor finder sigøjnerne sig ikke et sæsonarbejde, kunne det være fordi indtjeningen er større ved tiggeri?

 

Kun ét parti går ind for forbud

Halvdelen af befolkningen er altså for en lovændring, men det er kun Sverigesdemokraterne, der vil gøre noget ved det.

 

”Vi har set hvordan de illegale lejre spreder sig over hele landet, og vi har set at myndighederne ikke har situationen under kontrol. Når man når til det niveau af tiggeri, hvor andre EU-borgere kommer til Sverige for at tigge, så skaber det en masse problemer,” siger Adam Mittenan (Sverigesdemokraterne) til Al Jazeera English.

 

Meningsmålingen viste desuden, at mens 90 procent af Sverigesdemoktraternes vælgere går ind for en ændring af loven, er der tilslutning til et forbud hos 70 procent blandt de liberal-konservative Moderaterne. (The Local)

 

Regeringen vil beskytte tiggerne

Den svenske Justitsminister Morgan Johansson (Socialdemokraterne) mener ikke der er grund til at forbyde tiggeri. Men han vil gerne understrege, at det ikke er tilladt at beskæftige sig med organiseret tiggeri, og hvis der pludselig opstår i hundredevis af nye lejre eller hvis tiggerne forulempes, så er der en sag.

Læs også
Politi afslører kæmpemæssigt netværk af romaer – har stået bag titusindvis af indbrud begået af unge piger

 

”Hvis tiggerne bliver udnyttet, hvis der åbner hundredevis af lejre på offentlig eller privat grund eller hvis der opstår overgreb mod dem der tigger efter penge,” siger han.

 

Ministeren for Børn, ældre og ligestilling bakker ham op.

 

”Det er en dårlig situation. Ingen skal være nødt til at tigge,” siger Åsa Regnér.

 

Modsat halvdelen af befolkningen kan Sveriges politiske ledelse altså ikke få sig selv til at spørge hvorfor de rumænske EU-borgere ikke søger et arbejde i Sverige i stedet for at tigge.

 

Højsæsonen står for døren

Sverigesdemokraterne lavede sidste år en kampagne mod tiggeriet.

 

Læs også
Kvinde ville være hjælpsom, men dummede sig i den grad – det blev udnyttet af to romaer

Kampagnen var tilrettelagt som en undskyldning, til de turister der oplever og undres over det store antal tiggere som er i landet. Nogle turister oplever fx, at man skal undgå visse campingpladser fordi de er totalt domineret af de rumænske sigøjnere.

 

Kampagnen fik kun lov at leve i meget kort tid. Vrede aktivister, venligvinkere og mennesker med hjertet på rette sted blev nemlig aldeles rasende og de valfartede til undergrundsbanen, hvor Sverigesdemokraterne havde købt reklameplads til deres kampagne.

 

Som rasende vilde rev de gode mennesker plakaterne ned, mens de råbte og skreg. Deres selvtægt gav naturligvis Sverigesdemokraterne gratis landsdækkende reklame for partiets politik, så hver anden svensker nu mener at tiggeri skal være forbudt.

 

 

 

Den Korte Avis har tidligere skrevet om det svenske problem med tilrejsende tiggere, læs evt her og her.

 

Der er gode busforbindelser mellem Rumænien og 12 svenske byer:

 

Læs også
Romaerne blev smidt ud af uhumsk lejr – nu kræver de erstatning af Danmark
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…