De ankommer i luksusbusser for at tigge – de handlende er oprørte, men myndighederne gør ingenting

You Tube

Det er unge mørkøjede skønheder, hærdebrede mænd og trivelige kvinder i deres bedste alder som nu begynder at strømme ind i Skandinavien, nærmere bestemt de store svenske byer.

 

Det er romaer og de har taget den lange rejse fra Rumænien for at tigge i Sverige.

 

Det kan man se på flere video i bunden af artiklen med optagelser af blandt andet romaer, som ankommer i store busser til Sverige og slå lejr i det fri.

 

I Sverige er det svært at tale om problemerne med de tiggende romaer, og der er ikke mange medier som tager emnet op, selvom det optager flere og flere svenskere. Det er kort sagt ikke vellidt at have en kritisk holdning til tiggeri.

 

Men omfanget er nu så stort at selv statsministeren Stefan Löfven udtaler sig om problemet, med de mange stakkels og frygteligt fattige mennesker. Det kan man høre i et radiointerview i den første video, men man kan også læse om problemet med de tilrejsende tiggere i Avpixlat, samt lejlighedsvist omtalt i Sveriges TV.

 

I Danmark er tiggeri forbudt, men det er det ikke i Sverige. Derfor strømmer romaer i tusindvis til landet, hvor indbyggerne har ry for at være både gavmilde og naive.

 

Det har de gjort i flere år. Men tallet har været stigende. I år er det vurderingen, at der er tale om en fordobling i forhold til sidste år.

 

Nu er det ved at blive så omfattende, at politikere, handlende og medier begynder at sige fra.

 

Romaerne ruller især ind, når det bliver varmere i vejret, og behageligt at sove i det fri.

 

I byerne kan man se, at de typisk slår lejr i tunneller, hvor de kan sove tørt.

 

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

Når de forlader tunnellen, kan kommunens folk komme og hente skrald og afføring.

 

Andre romaer slår lejr i naturområder, hvor de opstiller gamle campingvogne og telte. Når de rejser, ligner det ofte en losseplads.

 

 

Det anslås at der opholder sig omkring 4000 romaerne spredt ud over landet. Og det er vurderingen, at det generelt er en rigtig god forretning at tigge i Sverige.

 

Gode steder er optaget af andre tiggere

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

I Värmland i det centrale Sverige har hundredevis af tilrejsende romaer taget plads udenfor centre og dagligvarebutikker.

 

En kvindelig tigger i den lille by Säffle fortæller til svensk tv, at hun er der sammen med 11 andre familiemedlemmer, og at de alle sammen kommer fra den samme by i Rumænien.

 

”Først var vi i et andet sted, men vi kunne ikke være der, fordi det var fyldt op. Der var mennesker overalt,” siger hun og forklarer, at det ikke er til at få arbejde i Rumænien, og det er ikke nemt, når familierne har mange børn. (SVt Regionalt)

 

De butiksdrivende i Stockholms gamle bydel slår alarm

Tiggerne fra Rumænien har nærmest fundet en guldgrube i det svenske, hvor eliten ynder at profilere sig som verdens førende inden for humanisme og næstekærlighed.

 

Men eliten har ikke øje for, at langt de fleste tiggere slet ikke er ”rigtige” tiggere. De tilrejsende har oftest ejendomme og besiddelser hjemme i Rumænien. Disse mennesker er ikke fattige, som kun ejer det tøj de har på kroppen.

 

En del af de tilrejsende romaer fra Rumænien har gjort det til en del af deres levevej, at slå plat på armod og fortvivlelse. Og det har de så stor succes med i Sverige, at de kommer i tusindvis.

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef

 

 

Men jo flere tiggere der er, jo mindre er der til hver. Derfor begynder de tiggende romaer, at blive mere og mere aggressive.

 

”Det er blevet værre og værre de seneste år. Der er mange flere som nu har Gamla Stan som sit arbejdsområde. De stjæler fra turisterne, fra os og de er også truende. De gør det helt åbent og de er ligeglade med, at vi kan se hvem de er. Vi føler os magtesløse,” siger en butiksejer til Södermalmsnytt. (Avpixlat)

 

60 butiksindehavere fra Stockholms gamle bydel har nu bedt politiet om hjælp.

 

”Situationen er blevet helt uacceptabel. Vi skal smide tyvene ud af butikken, vi skal være vagthunde i vores egne butikker. Nu begynder den gamle bydel at få et dårligt ry, det føles helt absurd,” siger en anden butiksejer.

 

Læs også
Utrygheden er steget på Indre Nørrebro og på Vesterbro

Det rumænske busselskab har 12 destinationer i Sverige

Når sommeren begynder at gå på held, rejser en del tiggere hjem igen, fx med bus.

 

Mange vender dog tilbage op mod jul, hvor de julehandlende svenskere har svært ved at gå forbi en tigger uden at lægge en mønt i papkruset.

 

En svensker med tilknytning til initiativet ”Stoppa Tiggeriet” filmede sidste år en gruppe romaer stige på bussen i en af de store svensk byer. Det var i slutningen af August.

 

I optagelsen kan man se, at der var en minibus og to store busser med bagageanhænger. Busserne kunne tilsammen have 162 passagerer.

 

Busserne tilhører Atlassib et selskab med hovedsæde i Rumænien. Atlassib kører ugentligt mellem Rumænien og 12 svenske byer.

 

Læs også
Voldelige elever har taget magten i svenske skoler – “lærerne tør knap nok gå forbi dem på trapperne”

 

Rumænere i Danmark

I Danmark er det forbudt at tigge, imidlertid afholder det ikke tilrejsende rumænere fra at tage på tyvetogt i Danmark.

 

Fra 2009 og til og med 2014 er antallet af sigtelser, der er rejst mod rumænere, steget fra 2.728 til 10.214. Sigtelserne omfatter stort set hele straffeloven.

 

Nogle af de rumænere der opholder sig som ”hjemløs” i Danmark bor i telte på Amager Fælled.

 

I et indslag på TV2Lorry fortæller en rumæner, som bor sammen med fire andre landsmænd:

 

”Det er bedre end gaden, hvor der kan være farligt,” siger rumæneren Tippy Rusnrcu som har haft hjem og arbejde i Bagsværd.

 

Ifølge Centerchef Teknik- og miljøforvaltningen Københavns Kommune er ulovlige lejre et stigende og tilbagevendende problem hver forår.

 

”Vi får mig bekendt flere og flere henvendelser omkring det,” forklarer han og forsikrer der vil blive gjort noget ved problemet. Nu er der afsat flere penge til det.

 

Det er især et problem, at dem der bor på fælleden efterlader en masse skrald. Rumæneren Tippy beklager også det med skraldet, men han kan åbenbart ikke rigtig gøre noget ved det.

 

”Jeg ved godt jeg efterlader skrald her, men det er bedre for mig at være her end på gaden,” siger han.

 

Rumæneren Tippy kan altså godt se at han efterlader skrald, men han gider tilsyneladende ikke fjerne det. Man må sige det er en underlig mentalitet at lægge for dagen i et fremmed land, hvis sprog man ikke taler.

 

Københavns Kommune beder borgerne tage kontakt hvis de opdager lejre eller skrald.

 

Link til indslag på TV2 Lorry http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2015/04/09?video_id=102352

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…