Sarah var for ‘dansk’, hun skulle til Irak og genopdrages – der er mange indvandrere, der tænker negativt om danske værdier

Modelfoto: Colourbox

‘Vi skal til Irak og besøge din bedstemor. Hun er alvorlig syg’.

 

Men den besked blev Sarah Alsandi tvunget til at rejse til den kurdiske del af Irak.

 

Sarah var blevet for dansk, mente hendes forældre. Hun bragte skam over familien.

 

Sarah ville ikke finde sig i at hun ikke måtte gå ud. Hun spillede håndbold og havde danske veninder. Hun skrev med drenge og hun drak alkohol.

 

Det stred imod den ikke-vestlige muslimske klankultur i forældrenes hjemland. Her har piger og kvinder ikke megen frihed – lige bortset fra dele af kurderne.

 

Nu skulle Sarah tvinges til at bo på deres hjemegn, så hun blev genopdraget til den rette kultur og de rette værdier.

 

Da faderen havde afleveret Sarah i Irak rejste han tilbage til Danmark.

 

Men Sarah fik kontakt til sine danske veninder. Hun ville hjem. Der opstod så meget opmærksomhed om sagen, at faderen blev anholdt. Han fik en fængselsstraf og blev udvist.

 

Men det hjalp ikke Sarah. Hun er ikke dansk statsborger. Og hun er under 18 år. Det betyder, at det er forældrene, der kan bestemme, hvor hun skal bo.

 

Sarah levede derfor videre i en slags husarrest hos familien i Irak.

 

Men hendes nødskrig blev hørt af en mand i Danmark. Det var Nader Ashkani. Hen er formand for foreningen “Ny Identitet”, som hjælper unge med at flygte fra social kontrol og æresrelaterede konflikter.

 

Nader tog til Irak. Her fik han med hjælp fra det lokale politi befriet Sarah.

 

Men da hun endnu ikke er18 år, må hun fortsat blive i Irak, hvor hun i dag bor på et krisecenter. Hun har nu i 1½ år været væk fra Danmark, hvor hun skulle være begyndt på HF.

 

Dansk er et skældsord blandt mange indvandrere

Sammen med Nader Ashkani har B.T. og TV2 gjort en stor og fortjenstfuld indsat for at skabe opmærksomhed om Sarahs skæbne.

 

Men man kan måske få det indtryk, at Sarahs skæbne er et særtilfælde.

 

Mn det er ikke et enkeltstående eksempel, at forældre fra ikke-vestlige muslimske lande kæmper for at deres børn ikke bliver ‘danske’.

 

Men det er mere reglen end undtagelsen.

 

Og hvad værre er, så er også en meget stor del af de unge, der er født og opvokset i Danmark modstandere af en dansk livsstil og danske værdier.

 

En undersøgelse viser således, at danske muslimer er modvillige overfor, at deres børn er med på lejrskole, har danske venner, og at de overnatter hos danske venner. Catinét/Ugebrevet A4 25.8.08.

 

Generelt er identifikationen med Danmark ret begrænset. Mindre end 25 procent føler sig fuldt ud eller rimeligt meget som danskere. Lige så få opfattede dansk som deres modersmål. Sådan blev der svaret på en undersøgelse i 2009 (Catinét)

 

Tallene stammer fra målinger, der blev gennemført hvert år, men som desværre stoppede for omkring 10 år siden. Men tallene har næppe ændret sig til det bedre.

 

Undersøgelsen viser nemlig også, at det er de unge muslimer, der er klart mest modvillige over for danske værdier.

 

De er de unge muslimer der lægger størst vægt på muslimske værdier og ønsker samfundet styret helt eller delvist af Allahs love frem for af demokratiske love.

 

Det viser blandt andet en undersøgelse fra Jyllands-Posten 20.5.2006, samt flere britiske og tyske undersøgelser.

 

Unge muslimers radikalisering afspejler blandt andet, at der er sket en radikalisering i flere muslimske lande.

 

Men radikaliseringen viser også konsekvenserne af et voksende antal indvandrere fra ikke-vestlige muslimske lande.

 

I 1960’erne og 1970’erne var der relativt få indvandrere. Derfor blev de i en vis grad præget af danskere og dansk kultur. I dag er indvandrerne så mange, at de danner stærke parallelsamfund og udøver en stærk social kontrol over for hinanden.

 

Der vil altid været unge som Sarah, der søger efter frihed. Og de skal hjælpes af al kraft.

 

Men kultur er en stærk kraft.

 

Vi kan sandsynligvis kun fastholde danske – eller europæiske – grundværdier som ligestilling, frihed og demokrati, hvis vi bremser tilstrømningen og ændringen i befolkningens sammensætning.

 

Hjælp til frihedssøgende enkeltindivider som Sarah gør det ikke alene.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…