En karismatisk Kauffmann går enegang, da Danmark bliver besat d. 9. april 1940

Af Lone Nørgaard

**** fire stjerner ud af seks

 

VORES MAND I AMERIKA er en film om den danske diplomat Henrik Kauffmann. Da Danmark angribes af Tyskland d. 9. april 1940 sker det med et krav om øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Regeringen lægger sig fladt ned efter få timer og indleder et samarbejde med nazisterne.

 

Men hvem, der nægter at overgive sig uden kamp, er Danmarks ambassadør i Amerika. Om ham og hans meritter som selvbestaltet udenrigsminister har Christina Rosendahl lavet en film.
Hun spillefilmsdebuterede i 2006 med ungdomsfilmen ”Supervoksen”.  I 2015 kom ”Idealisten”, og i 2017 dokumentaren ”Vold i kærlighedens navn” om Dannerhuset.

 

Handling
Henrik Kauffmann (Ulrich Thomsen) sidder i USA og er klar over, at Danmark vil blive besat. Da tyskerne rykker ind på dansk territorium stort set uden at møde modstand, kan han ikke acceptere blot passivt og stiltiende at se til fra sidelinjen.

 

I en radiotale på landsdækkende amerikansk radio den 9. april 1940 annoncerer Kauffmann, at han ikke længere vil tage imod ordrer fra den danske regering. Den har ikke suverænitet og fri vilje. Derfor, ifølge Kauffmann, er han den eneste sande repræsentant for den danske befolkning, og han vil sætte alt ind for at vinde friheden tilbage.

 

Dermed har den rebelske diplomat indledt sin egen private modstandskamp – med støtte fra den unge jurist på ambassaden Poul Bang-Jensen (Mikkel Boe Følsgaard) og hustruen Charlotte (Denise Gough), hvis tætte forbindelse til præsident Roosevelt skal få afgørende indflydelse på begivenhedernes gang.

 

Som den første og eneste fra det officielle Danmark siger Kauffmann fra over for besættelsesmagten og den førte danske politik. Hans liv og karriere er på spil, han bevæger sig på en knivsæg, men hans karisma, vovemod, dristige diplomati – og held! – får ham til at lande på benene. Ansporet af Charlotte uden hvem (ifølge manus) Kauffmann næppe var sluppet af sted med sin gambling.

 

Hvilket eftermæle skal han have? Rendyrket opportunist eller passioneret idealist? Landsforræder eller nationalhelt?

 

Og et sidste spørgsmål: Hvorfor ender Charlotte med at skære halsen over på sin mand?

 

Samarbejde versus frihedskamp

”Vores mand i Amerika” griber fat i det samme hovedtema som “De forbandede år”: Dilemmaet samarbejde (læs: overgivelse) versus frihedskamp, og hvor svært det er at træffe de rigtige beslutninger, når der er umiddelbart ulykkelige bivirkninger for de mennesker, man gerne vil værne om.

 

Et vigtigt sidetema er Henrik Kauffmanns ægteskab og affæren med hustruens søster, Zilla (Er der kildebelæg for den fortælletråd?).

 

Beretningen – med fokus på tiden omkring d. 9. april og de efterfølgende krigsår – er indlejret i en cirkelkomposition. Indledningsscenen viser en kræftsyg Kaufmann indlagt på Skodsborg Sanatorium, og her sluttes også af.

 

Man er virkelig godt underholdt

At ét menneske har kunnet sætte så dybe spor i historien er fascinerende, og man er virkeligt godt underholdt – og oplyst – i de knapt to timer, filmen varer. Hvor begejstret jeg end er for Ulrich Thomsen som skuespiller, synes jeg måske ikke helt, at han i denne film udstråler den karisma og fanden-i-voldskhed, som en Henrik Kauffmann må have besiddet – for at kunne leve op til udsagnet: ’Alle bliver forelsket i Henrik’. Og som åbenbart bidrog til, at ambassadøren næsten kunne gå på vandet.

 

Og dog måske alligevel? Se filmen og døm selv.

Længde: 115 minutter

  • Medvirkende: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Denise Gough m.fl.
  • Instruktør: Christina Rosendahl
  • Manus: Kristian Bang Foss, Christina Rosendahl & Dunja Gry Jensen
  • Censur: Tilladt for børn over 11 år
  • Premieredato: d. 13. august
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…