Dansk Folkeparti og Enhedslisten tørner sammen i Aarhus Byråd – strid om offentligt ansatte kan gå på arbejde med muslimsk tørklæde

Arkivfoto / You Tube

Det muslimske tørklæde skal være en del af uniformen for offentligt ansatte i Aarhus Kommune. Det mener Enhedslisten i Aarhus Byrådet.

 

Forslaget kommer efter en udtalelse fra Dansk Folkepartis rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF).

 

Jette Skive støttede i sidste uge et folketingsforslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde offentligt ansatte at bære tørklæde.

 

Hun bakkes i dag kraftigt op af partiets folketingskandidat i Østjylland, Jakob Søgaard Clausen.

 

Enhedslisten er helt uenig i et forbud. Og onsdag aften tørner de to partier sammen i byrådssalen.

 

Her stiller medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten, Lone Norlander, et helt konkret forslag.

 

Hun foreslår, at der skal laves en uniform til offentligt ansatte med et standardiseret muslimsk tørklæde, der matcher uniformen i både farve og kvalitet.

 

“Vi har brug for at bakke op om de meget loyale og dygtige medarbejdere, der er i Sundhed og Omsorg. Vi vil sende et signal om, at alle er velkomne, om de bærer et tørklæde eller ej”, skriver hun blandt andet i en pressemeddelelse.

 

Justitsministeriet vurderede i sidste uge, at Dansk Folkepartis forslag om at forbyde offentligt ansatte at bære tørklæde er ulovligt, siger Lone Nolander.

 

Desuden stemmer det ikke overens med personalepolitikken i kommunen, siger Lone Norlander (EL).

 

“Vi har en personalepolitik, der bygger på troværdighed, respekt, tillid og mangfoldighed. Den vil vi gerne understøtte, så medarbejdere i Sundhed og Omsorg også kan føle sig tilpas og gå på arbejde med en fuld uniform”, siger hun.

 

Knæfald for islam

Dansk Folkepartis folketingskandidat i Østjylland, Jakob Søgaard Clausen, kalder Enhedslistens forslag et knæfald for islam.

 

“Det er så trist, at partier som Enhedslisten gang på gang vil give efter for det massive pres, som den store ikke-vestlige indvandring har skabt mod det danske samfund. Jeg mener ikke, at vi skal indrette samfundet efter udefra kommende ekstremistiske religioner. Hvor går grænsen? De kulturelle og religiøse særhensyn bliver flere og flere. Det er totalt uholdbart, hvis vi skal bevare Danmark”, siger Jakob Søgaard Clausen til Den Korte Avis.

 

“Med Enhedslistens forslag vil de bruge kommunale kroner på at få specialdesignet et islamisk tørklæde til ansatte i Sundhed og Omsorg i Århus Kommune. Bliver forslaget vedtaget, bliver tørklædet en del af den officielle uniform. Dermed skal Århus Kommune også betale for medarbejdernes tørklæder. Det er jo helt hen i vejret. Århus Byråd skal ikke bruge århusianernes skattekroner på at designe eller købe islamiske tørklæder til offentligt ansatte.”

 

“Jeg mener slet ikke, at det muslimske tørklæde og andre markante religiøse symboler hører til på en medarbejder, som er på arbejde som offentligt ansatte. Derfor ønsker vi i Dansk Folkeparti som bekendt også et forbud mod at offentligt ansatte bærer religiøs hovedbeklædning. Det gør vi, fordi vi i Danmark har tradition for neutrale offentligt ansatte.”

 

“De religiøse og politiske symboler skaber en distance mellem borgeren og den offentlig ansatte, som ikke hører til i det danske samfund. Med et tørklæde er man ikke en neutral offentligt ansat. Det har man allerede anerkendt i visse fag, hvor eksempelvis politibetjente og dommere ikke må bære religiøs hovedbeklædning. Det er der en god grund til!”

 

“Vi ville naturligvis aldrig acceptere, hvis en medarbejder mødte ind på arbejde iført en Trump-kasket eller en badge fra Enhedslisten. Det ville vi ikke, fordi det skal være den offentligt ansattes funktion, som er i centrum. Ikke vedkommendes private præferencer. Det samme gælder derfor også for religiøs hovedbeklædning. De ideologiske symboler undergraver den professionalisme, faglighed og troværdighed, som vi vægter så højt i vores offentlige sektor i Danmark.”

 

“Den religiøse hovedbeklædning har heldigvis den praktiske funktion, at den kan tages af og på. Forslaget vil derfor ikke hindre nogle af de nuværende offentligt ansatte i at udøve deres religion. Det kan de forsat gøre. Det skal bare ske i deres fritid, hvor de også har mulighed for at reklamere for Enhedslisten eller den amerikanske præsident, hvis det er det, de har lyst til. Det skal bare ikke ske i deres arbejdstid!”

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…