Filmanmeldelse “WIND RIVER”: En verden af kulde

**** 4 stjerner ud af 6

 

WIND RIVER er både skrevet og instrueret af amerikanske Taylor Sheridan, der begyndte sin karriere som skuespiller. Han står bl.a. også bag manuskriptet til den interessante thriller ”Hell or High Water” (2016) med Chris Pine, Ben Foster og Jeff Bridges i hovedrollerne.

 

Med ”Wind River” vandt han prisen for Bedste instruktør i Un Certain Regard ved årets Cannes Film Festival.

 

Handling

Indledningssekvenserne viser dels en ung kvinde, der løber i fuld fart hen over et snedækket plateau; dels en gedeflok i vildmarken omringet af ulve. Et skud falder, og en af ulvene falder til jorden. Bag affyringen står vildtjægeren Cory Lambert (Jeremy Renner), som tjener til dagen og vejen ved at slå de rovdyr ihjel, der går til angreb på husdyr.

  

I forbindelse med jagten i Wyoming støder han på blodspor i sneen. Han følger dem og finder liget af en ung kvinde. Hun er smurt ind i blod, og de bare fødder er blå af forfrysninger.  Cory er klar over, at der må være tale om en forbrydelse, og tilkalder assistance. Det efterfølgende ligsyn peger på, at hun er blevet brutalt voldtaget og højst sandsynligt er flygtet barfodet fra overgrebet ud i den frysende kolde nat. Det er kulden, som har kostet hende livet, men hvem står bag voldtægten?  

 

Til at lede efterforskningen sender FBI en helt grøn agent, Jane Banner (Elizabeth Olsen). Hun dukker op i polarlandskabet iført højhælede sko, men viser sig snart at være gjort af sejt stof. Hun er også klog nok til at appellere til Cory om assistance, fordi han tydeligvis har de erfaringer, der skal til for at kunne begå sig i regionen: Et indianer-reservat.    

  

Cory viser sig at have en personlig interesse i at finde de skyldige og accepterer et samarbejde med Jane. Ved fælles hjælp går de i gang med at løse gåden.

 

Et barskt og brutalt landskab

Genremæssigt kan ”Wind River” placeres som en thriller, men vinklet med fokus på et barskt og brutalt landskab, som ikke er godt for mennesker at leve i. Ifølge instruktøren er det et sted, hvor afhængighed af stoffer & alkohol samt mord dræber flere mennesker end kræft. Og et sted, hvor voldtægt bliver anset som en overgangsrite for piger, der er ved at blive til kvinder.

 

Dette univers er fuldt af kulde i såvel overført som bogstavelig forstand. Men med Cory og hans opskrift på at tackle tragiske tab leverer filmen også et lille håb om, at mennesker, der vil tage tilværelses-kampen op, kan gøre en forskel.

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Musikken

Musikken indtager en fremtrædende plads undervejs. Desværre lidt for markant. Musikken underbygger og varsler de dramatiske begivenheder på lærredet, men optrinnene er så rigeligt dramatiske i sig selv, at lydsporet indimellem bliver over-kill.

 

Men en vedkommende og anderledes film er ”Wind River” – ikke mindst på grund af det miljø handlingen udspiller sig i.  

 

Spilletid:107 minutter  

 

  • Medvirkende: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Jon Bernthal, Kelsey Asbile m.fl.  
  • Instruktør: Taylor Sheridan
  • Manus: Taylor Sheridan
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: Torsdag d. 4. januar

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…