Mange ansøgninger om julehjælp – næsten alle ansøgninger er fra muslimer

Herlev Kirke / Wikipedia

Kirken i den lille midtjyske by Vejen uddeler julehjælp.

 

Julehjælpe er 750 kroner. Og pengene kommer fra en indsamling.

 

Men da de i år havde gennemgået ansøgningerne kom de i lidt af et dilemma.

 

Næsten alle ansøgninger kom fra ansøgere, der ikke var kristne – hovedsagelig muslimer.

 

Der var ialt 19 ansøgninger om julehjælp.

 

Kun tre kom fra danskere. Det skriver jv.dk og Kristeligt-Dagblad 13.12.

 

Hvad så? Skulle kirkernes indsamlede julehjælp gå til nogen, der muligvis slet ikke fejrer julen?

 

”Vi har spurgt os selv, hvad Jesus ville gøre. Og han ville ikke spørge til, om personen var muslim, inden han hjalp. Hvis der kommer mennesker, der er i nød, så må vi hjælpe dem, uanset hvad de tror på,” siger formanden for meningshedsrådet Elna Jørgensen til KD.dk.

 

Løsningen blev, at menighedsrådet udelukkende fordelte julehjælpen på 750 kroner ud fra folks økonomiske situation uden at skele til hverken religion eller folkekirkemedlemskab.

 

Islam betragter kristendommen som mindreværdig, men det afholder ikke muslimer fra at tage imod julehjælp fra kristne – på trods af at det nok er de færreste, der  holder jul.

 

Samme problem i andre kirker

Flere andre kirker er i samme situation.

 

De får ansøgninger fra mennesker om julehjælp, som slet ikke fejre jul.

 

I Grundtvigs Kirke i København modtager man også ansøgere til julehjælpen fra ikke-kirkemedlemmer, deriblandt både ateister og muslimer, siger sognepræst Vivi Andersen.

 

Hun ønsker ikke at oplyse, hvor mange af de i alt cirka 70 ansøgere, der er muslimer. Det er nemlig slet ikke noget, de skelner imellem, når de uddeler julehjælpen, der består af et gavekort til Føtex. Det skriver Kristeligt-Dagblad.

 

”Vi ser udelukkende på, hvilke økonomiske forhold, der gør sig gældende for de enkelte ansøgere,” siger hun og tilføjer:

 

”Når man bor i dette samfund og har børn, vil man, uanset om man er muslim eller ateist, opleve et forventningspres i julemåneden for at gøre noget ekstra enten i form af mad eller gaver. Og der kan vi som kirke være med til at hjælpe familier, der i forvejen har det svært,” siger hun.

 

Det er samme billede i Herlev Kirke ved København.

 

”Egentlig er vores tanke med julehjælpen, at den skal bruges til at hjælpe med at fejre jul. Men vi afviser ikke folk, uanset deres religiøse baggrund. Til gengæld vedhæfter vi altid nogle julesalmer og julemagasinet 24:12 (udgivet af Indre Mission og Luthersk Mission, red.). Så på den måde håber vi, at julehjælpen også kan have en evangeliserende funktion,” siger Klaus Kjøller-Rasmussen, der er præst ved kirken, til Kristeligt-Dagblad.

 

– Jeg ikke nogen officiel holdning til praksis i Vejen. Så længe alle der er enige om, at sådan gør man, har jeg ingen intentioner om at blande mig det, siger provst Anna Marie Erbs, Brørup til jv.dk.

Anna Marie Erbs, synes, menighedsrådet ved Vejen Kirke gør det rigtige, når rådet ikke gør det til et krav at være kristen eller folkekirkemedlem for at søge julehjælp i kirken.
Hvad er din holdning til, at der er samlet ind til julehjælp i kirkebøssen til julehjælp, som måske havner hos modtagere, der ikke holder jul?

 

– Som du sikkert ved, arbejdede jeg i syv år med behandling af traumatiserede flygtninge, og jeg følger med stor interesse med i, hvordan man politisk arbejder med netop den befolkningsgruppes vilkår. Jeg ved også, at de er blandt de fattigste i vores samfund.

 

Anne Marie Erbs tror, at Jesus ville se på det enkelte menneske og ikke mindst på børnene og give den nødvendige hjælp.

 

– Hvis kirken lukker døren for anderledes troende, så er vi da helt sikre på, at de aldrig kommer ind i den, siger hun til avisen.

 

Dansk Folkeparti kritisk

Men det er en misforståelse af, hvad julehjælp er, mener Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe.

 

”Jeg kan ikke afgøre, hvordan de enkelte kirker fordeler deres julehjælp. Men min ærlige holdning er, at den bør gå til danske folkekirkemedlemmer, der er betrængt og har brug for hjælp til at fejre jul. Sådan ville jeg selv fordele den,” siger han til Kristeligt-Dagblad.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…