Kendt socialdemokrat støtter Putin – nu siger hans medarbejdere op i protest

Skærmprint YouTube

Tysklands forhenværende forbundskansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, har i årevis plejet meget nære forbindelser til Ruslands præsident Putin.

 

Både forud for og efter det russiske overfald på Ukraine har han støttet Putin i tykt og tyndt. Han giver indtryk af, at ukrainerne selv har ude om krigen, fordi de har ”raslet med sablen” over for Rusland og Putin. (Die Welt)

 

Det er altså Ukraines skyld og ikke Ruslands, at bomberne nu falder over de ukrainske byer, må man forstå.

 

Schröder tør ikke direkte påstå, at det er Ukraine, der har angrebet Rusland og ikke omvendt. Men man må forstå på ham, at krigen slet ikke var kommet, hvis Ukraine bare havde forholdt sig musestille til den russiske leders aggressive planer.

 

En opsigtsvækkende og pinlig holdning fra en tidligere socialdemokratisk topleder.

 

Schröders synspunkter har fået de fire ansatte på det kontor i Kanzleramt (’Statsministeriet’), som han har til rådighed, til at sige deres stillinger op i protest. Herunder Schröders mangeårige taleskriver og kontorleder Albrecht Funk.

 

Lever fedt for Putins penge

Schröders opbakning til Putins krig kan næppe forklares ud fra rent rationelle argumenter. Noget kunne tyde på, at den også handler om penge.

 

Gerhard Schröder har i årevis spist af Putins hånd.

 

Det er svært at vurdere om den tyske socialdemokrat rent faktisk deler Putins brutale magtfilosofi. Men han vil i hvert fald gerne have andel i de penge, som Putin råder over. Og det får han.

 

Han har længe været på lønningslisten hos herskeren i Moskva. Det har fået hans egen tegnebog til at svulme.

 

I dag er han formand for Ruslands kæmpestore statslige olie- og gaskoncern. Gazprom. Det er den, der står bag olie- og gasledningen Nord Stream 2, som Tyskland og andre har trukket sig ud af efter Putins overfald på Ukraine.

 

 

Schröders udfald mod Ukraine har udløst en reaktion fra formanden for Socialdemokratiet i Tyskland (SPD), Lars Klingbeil. Han opfordrer på facebook den forhenværende kansler til at vende Putin ryggen:

 

”Man laver ikke forretninger med en aggressor og krigsmager som Putin. Som forhenværende forbundskansler handler man aldrig bare rent privat – og da slet ikke i en situation som den nuværende. Det er derfor på høje tid at afbryde sine forretningsmæssige forbindelser til Putin. Det forventer jeg ganske klart.”

 

Alle de rare penge fra Kreml

Det er en ekstra torn i øjet på de tyske socialdemokrater, at Schröder lefler for Putin netop på et tidspunkt, hvor den socialdemokratiske forbundskansler Olaf Scholz har indledt en bemærkelsesværdig kursændring i tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

 

I en historisk tale til Forbundsdagen søndag bebudede kansleren, at Tyskland vil forhøje sit forsvarsbudget mærkbart, så det når op på de 2 procent af bruttonationalproduktet, der er det erklærede mål blandt NATO-landene. (Talen blev omtalt i Den Korte Avis i søndags).

 

Dermed placerer Tyskland sig helt fremme blandt de europæiske NATO-lande, når det gælder investeringer i forsvaret – efter mange år, hvor man har trykket sig, og hvor blandt andet SPD har huset ret pacifistiske synspunkter.

 

Men det er mere end tvivlsomt, om Schröder retter sig efter sin partiformands opfordring til at bryde med Putin. Han har lagt sig fast på en holdning, som er særdeles prorussisk.

 

Og så er der jo alle de rare penge fra velynderen i Kreml …

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…