Ny film: “Detroit” – en beretning om politivold i sort-hvid

*** 3 stjerner ud af 6

 

DETROIT er instrueret af den amerikanske manuskriptforfatter og producer Kathryn Bigelow. Som en af få kvindelige instruktører er hun slået igennem i større format, nok mest kendt for ”The Hurt Locker” (2008), der indbragte hende en Oscar for bedste instruktør. Andre titler er gennembrudsfilmen ”Point Break” (1991) med Patrick Swayze og Keanu Reeves og ”Zero Dark Thirty” (2012).

 

Nu er hun aktuel med ”Detroit”, der genremæssigt kan placeres som en halv-dokumentarisk thriller.

 

Handling

Filmen bygger på virkelige og dramatiske begivenheder en nat i Detroit, Michigan, sommeren 1967.

 

Bagtæppet er politisk og social uro i en række af USAs storbyer, hvor dels Vietnamkrigen, dels raceproblemer mellem sorte og hvide deler vandene.

 

Utilfredshed, vrede og had ulmer i de sorte ghettoer, der forklarer en stigende arbejdsløshed, ringe boligforhold og dårlig uddannelse med racistisk undertrykkelse og diskrimination.

 

En brutal politirazzia på en smugkro i et sort kvarter i Detroit får bægeret til at løbe over. Der udbryder optøjer fulgt op af flere døgns hærværk, ildspåsættelse og butiksrøverier.

 

Politi og Nationalgarde bliver sat ind, bl.a. for at få styr på snigskytter. En af dem – hævder en politimand – opererer fra Algiers Hotel, som han ’besætter’ sammen med to andre kolleger og en privat, lokal, sort sikkerhedsvagt.

 

Ved morgenens frembrud ligger tre unge, sorte mænd døde – skudt på klos hold efter en nat, hvor også en række andre af hotellets gæster er blevet udsat for en politivold, der overskrider alle grænser.

 

En sort-hvid fremstilling

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

Mark Boal, der står bag manus, har ifølge pressematerialet researchet utrætteligt for at finde vidner til dels oprøret i Detroit, dels de tre drab på Algiers Hotel. Mordene blev aldrig opklaret, men filmen giver sin entydige version af hændelsesforløbet.

 

Fortælleteknisk betjener Bigelow sig af de samme effektive, dramatiske virkemidler som i ”The Hurt Locker”: Uroligt kamera, close-ups, hurtig klipning og indflettede autentiske filmoptagelser fra oprøret.

 

Overdrivelse kan fremme forståelsen, men her kammer en skabelonagtig personfremstilling over.  En meget sort-hvid fremstilling, der måske-måske ikke holder vand.

 

Men hvis den gør, er der i denne omgang god grund for ’den hvide mand’ til at skamme sig.

 

Længde: 142 minutter

  • Medvirkende: John Boyega, Will Poulter, Algee Smith m.fl.
  • Manus: Mark Boal
  • Instruktør: Kathryn Bigelow
  • Censur: Tilladt for børn over 15 år
  • Premieredato: d. 24. august

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…