Louise fik stjålet sin mobiltelefon og kunne spore den til et asylcenter – men tyven kan bare grine og beholde den stjålne telefon

24-årige Louise Morild Jensen fra Brøndby mistede sin iPhone natten til søndag.

 

Men hun fandt hurtigt ud af, at telefonen befandt sig på et værelse i Avnstrup Asylcenter i Hvalsø.

 

“Jeg meldte den stjålet til politiet, men de sagde, at de ikke kunne ransage, fordi jeg kun kunne angive, hvilken bygning, den lå i”, siger Louise Morild Jensen til Ekstra Bladet.

 

Louise havde en app i telefonen, som betyder at den kan spores.

 

Men tyven kunne tage det helt roligt. Han kan beholde telefonen og der sker ham ikke noget.

 

Den korte Avis har flere gange skrevet om det problem. Borgere har sporet deres telefon eller computer til et asylcenter. Men de må ikke komme ind og myndigherne gør ingenting. (DKA 7.10 og 8.10 2013, samt 4.6 og 27.8 2014)

 

Måtte ikke komme ind
Det samme skete for Louise.

 

Pludselig viste sporingsudstyret ‘Find My iPhone’, at Louise Morild Jensens mobil befandt sig i Hvalsø.

Mobilen indeholder et hav af private billeder og oplysninger, som hun ikke ønsker ender i de forkerte hænder.

 

Louise ringede derfor til asylcentret, hvor en mand i den anden ende af røret efter hendes udsagn opfordrede hende til at komme forbi for at få telefonen tilbage.

 

Det skulle dog ikke vise sig at være så let. Da Louise Morild Jensen og hendes veninde meldte deres ankomst i Hvalsø, tog centrets funktionsleder opstilling ved siden af manden, som Louise Morild Jensen havde talt med i telefonen. Begge afslog nu at vise Louise Morild Jensen og veninden hen til den bygning, hvor mobilen ifølge ‘Find My iPhone’-applikationen lå.

 

Læs også
To unge indvandrere bliver dræbt under flugt fra politiet – det udløser voldsomt opgør om indvandringen

– Vi fik at vide, at det må de slet ikke, og vi måtte ringe til politiet igen.

 

Louise Morild Jensens veninde, som førte telefonsamtalen, blev dog atter mødt af et nej fra ordensmagten.

 

Mathias Friborg Madsen oplevede det samme

Mathias Friborg Madsen kørte i tog. Han faldt i søvn og da han vågnede var hans taske stjålet med pung, kreditkort og hans dyre computer.

 

Heldigvis havde han programmet ’Find my iPhone’ installeret. Det betyder, at man kan spore computeren via et elektronisk signal, der bliver sendt i det øjeblik, apparatet bliver koblet til internettet.

 

Det virkede. Mathias fandt ud af, at computeren var på center Sandholm – og glad var han.

 

Glæden varede dog kun kort. Der var nemlig ingen der kunne eller ville hjælpe ham med at hente computeren.

Læs også
Der har været skyderi på asylcenteret Dronninglund i nat – politiet er på stedet

 

Politiet sagde, at de ikke havde mandskab til at gennemsøge hele Sandholmlejren for at finde en computer. ”Glem den computer, den får du aldrig igen”. Det var den besked Mathias Friborg Madsen fik hos politiet. (BT).

 

Bedre gik det ikke, da han ringede til Røde Kors:

 

”De ville ikke lukke mig ind, for de mente, at det ville være selvtægt, hvis jeg selv gav mig til at lede efter computeren”, siger Mathias Friborg Madsen.

 

Det er dog mildt sagt uklart, hvorfor lederen af Center sandholm, Michael Ehrenfels, ikke iværksætter en systematisk eftersøgning efter computeren, der findes i Center Sandholm. Han siger nemlig som begrundelse to forskellige ting. Det ene argument er, at der er alt for mange værelser til, at det kan lade sig gøre. Det helt andet argument er, at han slet ikke har hjemmel til at gøre det. (TV2)

 

Sagen op i Folketinget i 2014, men intet er sket

Året efter var der nye lignende sager med tyvekoster på asylcentre, som de bestjålne ikke kunne få adgang til.

 

Læs også
Prisen på smartphones bliver ved med at stige

Karen Hækkerup, der dengang var justitsminister, var i samråd i Folketingets retsudvalg.

 

De bestjålne må fortsat nøjes med at stå uden for eksempelvis Center Sandholm og konstatere, at de har sporet deres stjålne elektronik til asylcentret, uden at politiet af den grund vil gå i aktion og hente de stjålne genstande inde i asylcentret.

 

Det var Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, der havde indkaldt til samrådet.

 

Han fandt det krænkende for retsbevidstheden, at folk, der er blevet bestjålet af asylansøgere, ikke kan få hjælp af politiet til at få deres stjålne genstande tilbage, hvis asylansøgerne har bragt sig i sikkerhed for politiet i et asylcenter på trods af, at ejeren kan dokumentere, at eksempelvis den stjålne mobiltelefon befinder sig inde i centret.

 

Derfor ville Peter Skaarup vide, hvad Karen Hækkerup som landets justitsminister har tænkt sig at gøre for at rette op på det forhold.

 

Nej til ransagninger efter mobiltelefoner og computere

I sine svar pointerede Karen Hækkerup gennem hele samrådet, at retsplejelovens bestemmelser om ransagning kræver, at der ransages på en præcis defineret adresse.

Læs også
Kvinde ville være hjælpsom, men dummede sig i den grad – det blev udnyttet af to romaer

 

Det vil være umuligt på asylcentre, understregede Karen Hækkerup, da de søgere, man har til at finde eksempelvis mobiltelefoner, er for upræcise og således ikke i stand til at lokalisere et enkelt værelse på asylcenter. Det samme problem gælder eksempelvis også for etageejendomme.

 

En ransagning på grundlag af elektronisk sporing af stjålne genstande ifølge Karen Hækkerup således betyde, at flere værelser på et asylcenter eller adskillige lejligheder i en etageejendom i så fald skulle ransages for at finde den stjålne genstand.

 

Og det ville Karen Hækkerup under ingen omstændigheder anbefale, da det ifølge hende ville være et brud på princippet om boligens ukrænkelighed.

 

En meget kedelig opfordring til kriminelle

Den forklaring købte De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, ikke. Han understregede, at det ikke bare er én mobiltelefon og én computer, der er tale om, men tværtimod et generelt problem, at stjålne genstande kan bringes i sikkerhed for deres ejere og politiet på et asylcenter.

 

I 2012 blev knap 1800 asylansøgere sigtet for kriminelle forhold, det var omkring 1/3 af samtlige ansøgere.

 

Læs også
Afrikaner gik amok på asylcenter – da politiet nåede frem, blev de udsat for hærværk

Der er fortsat intet sket i denne sag. Det er Louises sag et bedrøveligt eksempel på.

 

http://ekstrabladet.dk/112/louise-sporede-sin-stjaalne-iphone-til-asylcenter/6253202

 

http://denkorteavis.dk/2014/kriminelle-asylansogere-kan-roligt-fortsaette-med-at-stjaele-mobiltelefoner-der-sker-dem-ingenting/

 

http://denkorteavis.dk/2013/hara-baerbar-sandholm/

 

http://denkorteavis.dk/2014/karen-haekkerup-vil-lade-tyvene-vaere-i-fred-med-deres-tyvekoster-pa-asylcentrene/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…