Præsident Hollande kalder til national samling ved massedemonstration søndag – men Front National er ikke inviteret

Facebook

I morgen søndag er den sidste af Frankrigs tre officielle sørgedage. Denne dag er der lagt op til en demonstration af historisk format. Det er en protest mod attentatet mod Charlie Hebdo og ytringsfrihed.

 

Hele det politiske liv og alle toppolitikere er inviteret til den nationale demonstration. Dog med én meget bemærkelsesværdig undtagelse: Front National, som blev Frankrigs største parti ved det seneste valg, valget til EU-parlamentet, er ikke blandt de inviterede.

 

Præsident Francois Hollande indbød torsdag sin forgænger, eks-præsident Nicolas Sarkozy, og andre toppolitikere til et møde i Elysëe-palæet for at demonstrere sammenholdet mod terrorisme. Men Marine Le Pen, formand for det indvandrerkritiske Front National, blev forbigået.

 

Fredag indså Francois Hollande, at det var en fadæse, så Marine Le Pen blev inviteret til et møde med ham i Elysëe-palæeet. Hun kom tænderskærende af raseri ud fra mødet og styrede direkte mod nærmeste mikrofon for at lufte sin harme over, at præsidenten havde veget uden om at invitere Front National til at slutte op om søndagens demonstration, hvor flere hundredtusind ventes at marchere ad den vanlige rute fra Place de la Nation til Place de la Republique.

 

Også det prøvede Francois Hollande at råde bod på, da han kort efter kom på TV.

 

”Det er ikke nødvendigt med en invitation,” udtalte pæsidenten. Alle er velkomne til at slutte op.

 

”Når vi ikke er velkomne på linie med andre partier, så kommer vi ikke,” svarede Marine Le Pen.

 

Hun så det som en provokation at forbigå partiet, der fik 25 procent af stemmerne til EU-valget i maj 2014 og ifølge meningsmålingerne står til endnu højere opbakning ved det forestående valg til det forestående valg til regionerne.

 

Hendes niece, Marion Maréchal-Le Pen, medlem af Nationalfosamlingen, betegnede det som et tomt slogan at tale om national samling, når Front National ikke får en officiel indbydelse. Det vil ramme regeringen senere som en boomerang, truede hun.

 

Men i første omgang betyder det nok mere for Hollande, at premierminister David Cameron, forbundskansler Angela Merkel og  EU’s præsident Donald Tusk vil stille op som frontfigurer i demonstrationen.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Et andet initiativ

Et andet initiativ forbigik også Front National. Det var den algiersk-franske jounalist Mohamed Sifaoui, som på egen hånd opfordrede folk til at deltage i demonstrationen. Han kontaktede fagforeninger og arbejdsgivere og diverse toppolikere og opfordrede alle imamer til at anbefale fremmøde søndag under fredagsbønnen i moskeerne. Ateister og katolikker blev også inviteret af ham, og katolikkerne var positive, selv om de ofte har været mål for drillerier i Charlie Hebdo.

 

På et direkte spørgsmål i et radiointerview om, hvorfor han ikke ogsa henvendte sig til Front National, svarede han, at han ikke havde nogen kontakter til partiet.

 

Mohamed Sifaoui, 48 år, der levede det meste af sin ungdom i Algeriet, blev kendt på at hævde, at han havde infiltreret Al Queida og bagefter skrevet bogen “Min bror, terroristen”.

 

Eric Zemour, ophavsmand til bestselleren om det franske selvmord, betegner Sifaoui som en mytoman, der ikke har infiltreret noget som helst.

 

Han har i alt fald ikke infiltreret Front National.

 

Regeringer fra andre lande

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Politikere fra andre lande er inviteret til at deltage i marchen søndag med efterfølgende drøftelse af indsatsen mod terror. Fredag meddelte justitsminister Mette Frederiksen, at hun ville deltage.

 

Lørdag oplyste medierne, at statsminister Helle Thorning samt ledere fra Tysklnad, Storbritannien og flere andre lande vil deltage.

 

De skal gå gennem Paris’ gader. Det bliver en enorm udfordring for politi og efterretningstjenesten.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…