Vilmkær grænseovergang måtte kun krydses af danske eller tyske borgere

Vilmkær grænseovergang var en af de sekundære overgange, d.v.s. at den kun måtte krydses af danske eller tyske borgere.

 

Vilmkærgård ligger med stuehuset på den danske side af grænsen og laden på den tyske side. Men ved afstemningen i 1920 ville familien Hansen absolut høre til Danmark, og grænsen blev derfor trukket med hensyn til dette ønske.

 

Foto er taget fra Wilmkjerweg i Tyskland og viser Kristiansmindevej mod nord. Der hvor det blå Aabenraa Kommune skilt står stod tidligere det røde runde skilt med teksten Kongeriget Danmark, kongekronen og de tre løver.

 

Denne grænseovergang var den eneste af overgangene, som ikke var forsynet med en grænsebom. Til gengæld stod der på et skilt: Kun adgang til Vilmkærgård.

 

Det var også her mange illegale grænsepassanter kørte over, og det skete både dag og nat. Det var også den eneste grænseovergang man kunne krydse i bil, alle andre overgange var enten åbne og bevogtede eller lukkede med bom, hvilket forhindrede indkørsel i Danmark.

 

Sofiedal er beliggende vest for Padborg, og var en af de lukkede overgange. Billedet viser overgangen set fra tysk side. Der hvor de fire hvide sten er nedsat for enden af asfaltvejen, var den oprindelige grænsebom placeret.

 

Der er ved åbningen af grænsen lavet et lille sving på vejen for at undgå uheld og sammenstød ved udkørsel på den danske vej. Den oprindelige vej er der hvor næste foto er taget, hen over gruset og ind på den lille asfaltvej som fører til landsbyen Jardelund.

 

 

Overgangen set fra danske side. I det røde hus i højre side af billedet boede tidligere tyske grænsevagter. Umiddelbart udenfor billedet til højre findes et lille vagthus som nu bruges af lokale jægere.

 

 

Læs også
Med grænsekontroller overalt i Europa er Schengen afgået ved døden

Bøgelhus som ligger syd for landsbyen Lille Jyndevad var også en af de lukkede overgange og en af de mindre overgange. Selve grænsebommen, som nu er fjernet, stod på den tyske side af broen som fører over Skelbækken.

 

Det smukke røde skilt med kongekronen og de tre løver, er også her fjernet og erstattet med det EU designede skilt med symboler for hastighed m.v. i Danmark. Vejen på tysk side fører ned til Betonstrasse.

 

 

Bag bevoksningen til venstre i billedet, står et lille træhus samt garage. Dette blev i mange år brugt af toldvæsnet, men kontrollen gik fra at være permanent til at være en gang i mellem. Til sidst blev kontrollen overtaget af politiet.

Tidligere artikler:

 

http://denkorteavis.dk/2015/graensen-for-nu-og-i-fremtiden-maske/

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange/

Læs også
Europol skal bekæmpe kriminalitet i EU: Men siden Danmark kom i Schengen er udenlandske kriminelle strømmet til landet

 

http://denkorteavis.dk/2015/de-forskellige-graenseovergange-2/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…