I dag skal Folketinget stemme om: Skal unge mænd fra Danmark fortsat frit kunne rejse til Syrien og Irak og vende tilbage som terrorister?

Efter weekendens terrorangreb, hvor to civile mistede livet og fem politibetjente blev såret, har politikere fra samtlige partier haft travlt med at forsikre, at nu skal der for alvor sættes ind mod terrortruslen.

 

Folketinget skal for 3. og sidste gang stemme om regeringens forslag om, at det skal være muligt at tage passet fra dem, der ønsker at rejse til Syrien. Det ventes at blive vedtaget med et bredt flertal.

 

Men der skal også stemmes om et andet forslag, som Dansk Folkeparti fremsatte den 19. december 2014, der skal bremse strømmen af hellige kriger og forhindrer dem i at vende tilbage til Danmark.

 

På baggrund af den sidste uges tragiske hændelser bliver det interessant at se, hvordan Folketingets partier i dag vil forholde sig til det beslutningsforslag.

 

Forslaget handler kort sagt om at ændre straffeloven, så det i sig selv bliver kriminelt at tage til Syrien eller Irak og kæmpe, samt ligeledes at ændre straffeloven således, at enhver form for kontakt med Islamisk Stat skal betragtes som et angreb på danske styrker og dermed landsforræderi.

 

I sit for slag peger Dansk Folkeparti også på mulighederne for at ændre lovgivningen således, at der kan blive tale om udvisning og for fratagelse af et erhvervet dansk statsborgerskab.

 

Regeringen sidder på hænderne

Dansk Folkeparti fremsatte sit beslutningsforslag umiddelbart efter, at PET’s Center for Terroranalyse (CTA) den 12. december 2014 definerede trusselbilledet mod Danmark således:

 

”Konflikten i Syrien og Irak er den væsentligste faktor i trusselbillede. Mindst 110 personer er eller har været udrejst fra Danmark, og konflikten tiltrækker fortsat både nye rejsende og personer, der tidligere har været udrejst. CTA vurderer, at de personer, der udrejser, nu alt overvejende tilslutter sig ISIL (Islamisk Stat, red.)”

 

Videre vurderer CTA, ”at det stigende antal hjemrejsende fra Syrien og Irak med militære færdighede og kamperfaring øger truslen om simple angreb med større effekt samt serieangreb, hvor der foretages flere angreb i forlængelse af hinanden.”

 

Det var blandt andet på den baggrund, Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, i forbindelse med fremsættelsen af beslutningsforslaget i december 2014 udtalte at:

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

”Der er ingen tvivl om, at regeringen sidder på hænderne her. Regerings indsats over for disse potentielt tikkende bomber er helt utilstrækkelig, og det er det, som vi med det her beslutningsforslag vil gøre op med,” sagde Peter Skaarup og understregede:

 

”Jeg frygter, at hvis det bliver betragtet som ’gratis’ at være ’hellig kriger’ i den forstand, at risikoen for efterfølgende at blive retsforfulgt er så godt som intetsigende, så tager endnu flere afsted med uoverskuelige konsekvenser til følge.”

 

Det er ikke noget nyt i DF’s holdning

I forbindelse med afstemningen i dag i Folketinget om Dansk Folkepartis beslutningsforslag, præciserer partiets udlændinge og integrationsordfører, Martin Henriksen, at der ikke er noget nyt i Dansk Folkepartis holdning.

 

”Jeg vil gerne understrege, at vi fra Dansk Folkepartis side ikke pludseligt kommer med en masse forslag efter terrorangrebet i København. Dansk Folkepartis politik ligger fast. Vi ønsker uændret, at der skal være bedre overvågning på gader og stræder og på internettet. Vi ønsker mere politi, og vi vil have grænsekontrol,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis.

 

Martin Henriksen, der er ordfører for det beslutningsforslag, Folketinget i dag skal stemme om, understreger i den forbindelse:

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

”Jeg har sagt det før, og jeg gentager det gerne. Jeg mener, at vi alle skal tage afstand (fra terror, red.), men vi politikere skal også sige fra med handling, og ikke kun med ord. Det tror jeg, danskerne forventer, og det forstår jeg godt.”

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…