Totalt kaos: Farlige unge flygter i hobetal fra sikrede døgninstitutioner

 

 

Torsdag aften den 4. juli sidste år rykkede kampklædt politi ind i et boligkvarter i Vanløse. Politiet havde fået et tip om, at en drabssigtet fange, der var flygtet fra den topsikrede døgninstitution Sønderbro på Amager, befandt sig i området og tog ingen chancer.

 

Der var tale om den 17-årige Taha Chiadmi, der på det tidspunkt var sigtet som hovedmanden bag knivdrabet på Jon Patorra i Vanløse i september 2012, hvor han stak den 21-årige Patorra i brystet med en stor kokkekniv.

 

 

Taha Chiadmi blev samme aften fundet i en kælderskakt, hvor han havde gemt sig, og bragt tilbage til den sikrede døgninstitution, som han var flygtet fra den 11. juni.

 

 

Den 4. december om eftermiddagen klokken 11:02 modtog landets redaktioner en efterlysning fra Fyns Politi, der slog alarm, efter at en drabsdømt fange var flygtet fra den topsikrede institution Egely i Nr. Åby ved Middelfart.

 

 

Små fire timer senere fulgte et foto af den 17-årige Taha Chiadmi, og som vi også bragte i Den Korte Avis. Han var i november blevet idømt syv års fængsel for knivdrabet på Jon Patorra og derefter anbragt på Egelys topsikrede afdeling, hvorfra det ligeledes var lykkedes ham at flygte.

 

 

Han er nu atter bag lås og slå, efter at han under en større politiaktion anholdt blev anholdt ude på Københavns Vestegn fredag den 3. januar, hvor håndjernene smækkede klokken 16:45.

 

 

Massiv flugt af farlige ungdomskriminelle

Læs også
Filmanmeldelse “WIND RIVER”: En verden af kulde

En gennemgang, som Den Korte Avis har foretaget, af sager om flugt fra døgnsikrede institutioner viser, at Taha Chiadmis tilfælde langt fra er enestående.

 

 

Tværtimod sker der noget, der ligner en massiv flugt fra disse topsikrede institutioner, der fungerer som surrogatfængsel for unge under 18 år.

 

 

Alene fra den sikrede institution Sønderbro på Amager, hvorfra Taha Chiadmi flygtede første gang, lykkedes det i 2013 for 11 ungdomskriminelle at flygte i løbet af året første ti måneder.

 

 

I starten af oktober sidste år måtte Sydsjællands og Lollands-Falsters politi i løbet at blot en uge to gange ud og lede efter to farlige ungdomskriminelle, der var flygtet fra den sikrede institution Kofoedsminde på Lolland.

 

 

Læs også
‘Jeg har viden om flere ting’, sagde den smukke forstadsfrue Marie, inden hun blev myrdet – ny bog om “Højbjergmordet”

Den ene var blandt andet dømt for hjemmerøveri og voldtægt i Søllested og Sakskøbing på Lolland. Også i 2011 var det lykkedes ham at flygte.

 

 

Begge de flygtede, der hurtigt blev fanget, betegnes som ”Kategori Rød” fanger.

 

 

”Det er dem, der bliver betegnet som farligere end de andre, hvis man kan sige det sådan. Det er dem, vi skal have forholdsvis hurtigt tilbage igen, fordi de kan udgøre en fare for medborgerne i byen,” sagde vicepolitikommissær Bo Von Wünden, Lokalpolitiet i Nakskov, dengang til TV2 Øst.

 

 

Tiltalt for banderelateret drabsforsøg på fri fod i seks uger

Den 31. august sidste år lykkedes det ligeledes for den 16-årige Ilhan Kakar at flygte fra den topsikrede institution Spidsen ved Hundested, hvor han sad varetægtsfængslet sigtet for et banderelateret drabsforsøg i Køge.

 

Læs også
Seks ‘unge’ overfaldt tilfældig mand og trampede ham i ansigtet for at få penge til burgere – nu sker der noget

 

På trods af, at Midt. og Vestsjællands Politi efterlyste ham med foto, lykkedes det ham at være på fri fod i næsten seks uger, inden han blev spottet af politiet i Køge og anholdt igen onsdag den 5. december.

 

 

Truede personalet til at udlevere nøglerne

Ofte lykkes flugten alene af den grund, at det er ikke-kampvant personale, men almindelige pædagoger, der skal styre de voldelige kriminelle, som stikker af.

 

Overtog kontrollen med institutionen

Fangeflugter fra de sikrede ungdomsinstitutioner er ikke af ny dato, men alligevel har ansvarlige myndigheder intet fortaget sig for at sikre kvalificeret bevogtningspersonale på institutionerne.

 

Således var bevogtningen helt tilbage i 2002 som nu overladt til pædagoger.

 

Læs også
Forældre lader unge styre deres eget alkoholforbrug

 

Det medførte blandt andet, at fire kriminelle unge på den sikrede institution Sølager ved Hundested ifølge Ekstra Bladet den 17. november 2002 på et tidspunkt havde overtaget kontrollen over institutionen ved at true to vagthavende pædagoger med et baseball-bat.

 

 

Efterfølgende tvang de den ene til at udlevere sine bilnøgler og låse dem ud i friheden, og det hele endte med, at der opstod en faretruende situation, hvor politiet måtte affyre varselskud, for at få stoppet de fire unge, der var på flugt i pædagogens bil.

 

 

Senere samme aften flygtede to unge kriminelle fra den nærliggende institution Skibbyhøj, efter at de havde banket en pædagog ned med et bordben, hvilket efterfølgende medførte hospitalsindlæggelse for pædagogen.

 

 

Fængselsforbundet: Læg institutionerne ind under arresthusene

Hos Fængselsforbundet er man bekendt med de sikkerhedsmæssige problemer, som de sikrede døgninstitutioner ofte løber ind i.

Læs også
Ny bog: Ældre “uopklarede” kriminalsager kobles elegant sammen med nyere begivenheder

 

 

Da Den Korte Avis 3. oktober sidste år beskrev forholdene på Egely ved Middelfart, hvor et stigende klientel af indvandrebandernes medlemmer giver store sikkerhedsmæssige problemer, sagde formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye til Den Korte Avis:

 

 

”Vi har tidligere foreslået at anlægge de sikrede institutioner ude i arresthusene. Det ville løse de sikkerhedsmæssige problemer og dermed give institutionens pædagoger mulighed for at koncentrere sig om det, de bedst til.”

 

 

”Men det forslag blev ikke særligt godt modtaget,” tilføjede han og understregede, at ”Det på den anden side heller ikke kan være rigtigt, at det er de unge, der sætter dagsordenen på de sikrede institutioner.”

 

 

Peter Skaarup (DF): Det er ikke feriekolonier, det her

Socialminister Annette Wilhelmsen (SF) har hidtil nægtet at forholde sig til de sikkerhedsmæssige problemer på de sikrede døgninstitutioner, hvor personalet ikke må visitere de indsatte med det resultat, at der smugles narko, mobiltelefoner og våben i form af knive ind.

 

 

Hun henviser til, at regeringen har nedsat et udvalg, der arbejder med problemerne, men det finder Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, dybt utilfredsstillende.

 

 

Han understreger, at der her er tale om en helt speciel gruppe af unge.

 

 

”Det er nogen, der har begået endda meget alvorlig kriminalitet, og det nytter ikke noget at anbringe dem på institutioner, der drives som en feriekoloni,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis.

 

 

Han vil nu afkræve Annette Wilhelmsen et svar på, hvad hun agter at gøre for at stramme op på sikkerheden efter det stærkt stigende antal flugtsager sidste år.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…