Tilhængere af Islamisk Stat afsløret i at planlægge en terroraktion, som viser en uhyggelig ny tendens

Tarik Hassane: Facebook/BBC

Scotland Yard i London har arresteret og sigtet fire unge muslimske mænd for at planlægge terror og en femte for at bistå dem ved at skaffe en pistol og ammunition.

 

De fire forberedte en terroraktion, hvor de skulle ”skyde, dræbe politifolk eller soldater på åben gade i London”. Sådan lyder statsadvokatens formulering.

 

Det skulle være et såkaldt ”drive-by” skyderi, hvor de skød mod offeret eller ofrene, mens de kørte forbi dem på knallert. Den type terroraktion på åben gade vil man formentlig komme til at se meget mere af i fremtiden.

 

Tilsyneladende lå de fire inde med fotos fra Instagram af to politifolk og to medlemmer af politiets særlige sociale indsatsgruppe. Samtidig havde de billeder, der svælgede i Islamisk Stats halshugning af den amerikanske journalist Steven Sotloff.

 

Ved hjælp af Google Street View havde de også foretaget undersøgelser af en politistation og en kaserne.

 

Uhyggelig udvidelse af terrortruslen

De fire terrorsigtede har ifølge politiet svoret en troskabsed til Islamisk Stat.

 

Tre af dem har været klassekammerater i en kristen skole og studerer på universitetet. Hvilket understreger, at mange terrorister ikke er specielt forhutlede eksistenser.

 

Deres planer vidner om den særlige trussel, som nu retter sig mod politifolk og soldater i de europæiske lande. De skal angribes som repræsentanter for de vantro samfund, der bekæmper Islamisk Stat.

 

I Amsterdam er en marokkansk mand, der opholdt sig illegalt i Holland, også blevet anholdt mistænkt for at planlægge en terroraktion mod politifolk.

 

De fire unge mænd i London var inspireret af en skelsættende tale, som blev holdt af Islamisk Stats ledende talsmand Abu Mohammed al-Adnani (omtalt i Den Korte Avis 23.9.).

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

I talen opfordrede al-Adnani muslimer i de vestlige lande til at begå terror mod tilfældige mennesker i det offentlige rum – med de midler, man nu lige har ved hånden.

 

Denne form for drab på åben gade betyder en uhyggelig udvidelse af terrortruslen i de europæiske lande.  Og det drejer sig ikke alene om at ramme politifolk og soldater – ifølge al-Adnani kan det også være almindelige borgere.

 

Hårdt pres på politiet

Arrestationen af de fire for terrorplaner er kun den seneste i en lang stribe. Alene i år er der foretaget 218 terror-relaterede arrestationer i England, Skotland og Wales.

 

I mange europæiske lande lægger kampen mod terror voksende pres på politiets og efterretningstjenesternes ressourcer. Storbritannien er blandt de hårdest ramte lande, fordi Islamisk Stat her er meget aktiv.

 

Chefen for anti-terror enheden i Scotland Yard, Mark Rowley, siger til BBC, at ressourcerne er ”strakt til det yderste” på grund af de mange efterforskninger af islamistisk ekstremisme.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Omfanget af Scotland Yards indsats er vokset dramatisk i forlængelse af konflikterne i Syrien og Irak. Frem for alt skal man tackle de hellige krigere fra Storbritannien, når de vender hjem. Foreløbig er 16 personer fra Storbritannien sigtet for ekstremistisk aktivitet i Syrien.

 

I nogle tilfælde når politiet at gribe ind over for ekstremisterne, inden de rejser af sted, fordi man bliver varskoet af den bekymrede familie.

 

Brugen af de sociale medier

Mark Rowley fra Scotland Yard henviser til, at Islamisk Stat rekrutterer fra en bredere kreds, end man tidligere har kendt til. Det sker især ved deres omfattende og effektive brug af de sociale medier:

 

”Der er en anden dynamik i dag, hvor vi har et øget antal personer, som ikke tidligere var på terror-radaren, men som tiltrækkes af den ideologi, som de oplever på de sociale medier.” (BBC)

 

En væsentlig del af Scotland Yards indsats mod terror består da også i at fjerne voldsomme videoer og fotos fra Islamisk Stat, som er lagt ud på de sociale medier. Anti-terror politiet fjerner omkring 1.000 opdateringer om ugen.

 

Politiet har stadig sværere ved at følge med

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

Den seneste terrorplan mod politifolk og soldater understreger, hvor meget de rabiate islamisters krig i Mellemøsten nu bliver bragt til Europa. Danmark kan også blive ramt.

 

Som Mark Rowley udtrykker det: ”Dette er en terrortrussel, som måske nok har sit udspring et sted, der virker langt borte, men den påvirker folk på gaden i London, og den forsøger at importere terroren til gaderne i London og Storbritannien.” (BBC)

 

Den plan om ”terror på knallert”, som netop er afsløret, bliver med sikkerhed ikke den sidste. Politiet har stadig sværere ved at følge med.

 

(Kilder: BBC, blazingcatfur, DutchNews)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…