Schweizerne betaler kun halvt så meget i skat som danskerne – og sådan er det hele vejen

Gør Danmark det rigtige?

 

Der er vist gået mode i at sammenligne Danmark med Schweiz, og nu har 5 forskere, 3 fra Danmark og 2 fra Schweiz, udarbejdet en rapport, hvoraf en forkortet udgave, kaldet ”Det Gode Samfund”, kan downloades fra http://dkch.info/.

 

Danmark er et par tusinde kvadratkilometer større end Schweiz, mens Schweiz har et par millioner indbyggere flere end Danmark, men ellers er landene ret forskellige. Her er nogle tal fra rapporten:

Schweiz                              Danmark

Kantoner/regioner                   26                                        5

Kommuner                             2636                                      98

Udenlandsk befolkning       21,7%                                     6%

Beskæftigede                         79,3%                                 73,1%

Beskæftigede kvinder          73,2%                                 70,4%

Arbejdsløse                            4,2%                                   7,7%

Arbejdstid                           1632 timer/år                       1522 timer/år

Levetid                                    82 år                                    79 år

Alm. lønmodtagerskat          20,8%                                 39,5%

BNP/indbygger                    266.614 kr                          226,834 kr

BNP efter erhverv

Offentlig service                    26,8%                                 35,2%

Finanssektoren                      22,8%                                 17,6%

Handel, service, transport    22,1%                                 23,6%

Læs også
Lars Løkke Rasmussen og danaidernes kar

Bygge og anlæg                      5,7%                                   4,8%

Forbrydelser                        42/1000 indbyggere            87/1000 indbyggere

Sort økonomi                            8,5%                                   17,7%

3 årige i institution>30 timer    4%                                      63%

 

 

Schweizerne er lidt rigere end danskerne, og betaler kun det halve i skat. Flere af dem er i arbejde, også af kvinderne, og de arbejder længere end danskerne. De lever også 3 år længere, og har meget lavere kriminalitet, og en sort økonomi på det halve af den danske. Den udenlandske befolkning er langt større i Schweiz end i Danmark.

 

Men danskerne er lykkeligere end schweizerne. På CNN’s sidste liste (http://edition.cnn.com/2014/03/20/travel/happiest-countries-to-visit/index.html) kommer Danmark ind som nummer 1 i verden, mens Schweiz er nummer 3 (Norge er nummer 2). Så måske er det lykken at have en stor offentlig sektor, med mange børn i institution, og en kort arbejdstid? Så betyder det måske mindre at man i Danmark skal tjene 4 til 8 gange så meget som i Schweiz, for at købe den samme bil.

 

Udviklingen ser dog ikke ud til at være særlig gunstig for Danmark. I 1995 var Schweiz nummer 5 på OECD’s liste over de rigeste lande mens Danmark var nummer 6, nu er Schweiz blevet nummer 6 og Danmark nummer 14, og om 6 år forventer OECD at Schweiz stadig er nummer 6 mens Danmark vil være nummer 17.

 

Læs også
Skattemoral og den fortsatte skandale om SKAT

Fra 2000 til 2010 faldt andelen af schweizere med et lavt uddannelsesniveau fra 24,9% til 20,8%, mens den i Danmark steg fra 26,5% til 30,5%, på trods af at Danmark bruger 7,8% af BNP på uddannelse medens Schweiz kun bruger 5,4%. Både i læsning, matematik og naturvidenskab klarer danske skolebørn sig dårligere i PISA-undersøgelser end schweiziske. Også for de højere uddannelser ser det lidt skidt ud. De 3 bedste schweiziske universiteter er nummer 12, 40 og 89 på Times verdensrangliste, medens de 3 bedste danske er nummer 116, 130 og 149.

 

I miljømsæssig bæredygtighed (Environmental Sustainability Index) er Schweiz nummer 1, Danmark nummer 13, i konkurrenceevne (Global Competitiveness Report) er Schweiz nummer 1, Danmark nummer 9, og i innovation (Global Innovation Index) er Schweiz igen nummer 1 og Danmark nummer 9.

 

H.C. Andersen fortæller en lille historie, som han har hørt da han var lille, og når han siden har tænkt på den har han syntes at den blev meget kønnere ”for det går med historier ligesom med mange mennesker, de bliver kønnere og kønnere med alderen, og det er så fornøjeligt!”

 

Da nogle englændere på kroen hører, at fatter har byttet sin hest bort for en pose rådne æbler, mener de at han får knubs af mutter når han kommer hjem.

 

”Jeg får kys og ikke knubs” siger bondemanden og vædder med englænderne. Og konen kysser ham lige på munden. ”Det kan jeg lide!” sagde englænderne.

 

”Altid ned ad bakke og altid lige glad! det er nok pengene værd!” og så betalte de et skippund guldpenge til bondemanden. Jo, det lønner sig altid, at konen indser og forklarer at fatter er den klogeste, og hvad han gør, er det rigtige.

 

Læs også
Løkke bør ubetinget trække Danmark ud af FN’s migrationspagt – disse punkter viser, at den er en katastrofe
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…