En tyveridømt rumænsk sigøjner blev nægtet socialhjælp – her er hendes stærkt provokerende reaktion

Arkivfoto fra BBC

Da den 25-årige rumænske kvinde, Elisabeta Dano, mødte op på jobcentret i den tyske by Leipzig og krævede socialhjælp, fik hun den besked, at det eneste hun kunne få, var en enkeltbillet til Rumænien til sig selv og sin femårige søn.

 

Den besked tog hun meget ilde op og klagede til de sociale myndigheder, som gav jobcentret medhold. På en eller anden måde fik den rumænske kvinde på trods af kun tre års skolegang alligevel klaget til EU-Kommissionen, som gav hende ret.

 

Sagen endte via den tyske regering hos EU-Domstolen, som forleden skar igennem og erklærede, at selvom man er EU-borger, kan man ikke bare rejse til et andet EU-land og hæve kontanthjælp, hvis man aldrig har arbejdet eller i det mindste prøvet at søge arbejde.

 

Kriminel sigøjner fra Rumænien

Domstolens afgørelse har vidtrækkende betydning, da den på mange måder sætter en stopklods for den velfærdsturisme, som EU-lande med velfungerende sociale ordninger frygter fra de tidligere østeuropæiske EU-lande.

 

Netop på grund af den epokegørende afgørelse, som på nogle områder trækker tæppet væk under EU-Kommissionen, har interessen samlet sig om årsagen til domsafgørelsen, der har fået navn efter den rumænske kvinde, Dano-dommen. Men hvem er hun?

 

Det er lykkedes for den engelske avis, The Daily Mail, at opspore hende i Leipzig, hvor de sociale myndigheder har skaffet en lejlighed til hende i et boligkompleks i den centrale bydel, hvor der er en bank i stuetagen, som avisen formulerer det.

 

Her bor hun sammen med sin mand, som også er arbejdsløs og sin femårige søn, Florin, hvis far er ukendt.

 

Om hendes baggrund skriver avisen, at hun er sigøjner med tre års skolegang bag sig. I Rumænien har hun afsonet en dom på to år for tyveri, og hun har aldrig nogensinde prøvet at arbejde. Hendes sproglige færdigheder på tysk er stærkt begrænsede på trods af, at hun har levet i Tyskland siden november 2010.

 

Hun kan knap nok hverken læse, skrive eller regne, konstaterer The Daily Mail.

 

”Det er uretfærdigt, at jeg skal arbejde”

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Den nu 25-årige Elisabeta Dano kom ifølge The Daily Mail til Tyskland for at passe sin søster, Christina Mihai’s, fem børn.

 

Nu er børnene blevet ældre, og søsteren har uden held presset på for at få hende til at tage et job, så hun kan forsørge sig selv.

 

”Jeg ville ønske, min søster kunne få et job. Ligegyldigt hvad. Rengøring, ja. Jeg kan ikke klare situationen længere,” siger Christina Mihai til The Daily Mail.

 

Den holdning deler hendes importerede søster fra Rumænien bestemt ikke.

 

”Det er uretfærdigt, at jeg skal arbejde,” siger Elisabeta Dano til The Daily Mail og hævder iøvrigt, at de tyske myndigheder har nægtet at give hende arbejdstilladelse.

 

Får børnepenge og minimalydelse af den tyske stat

EU-Domstolens afgørelse omhandler udelukkende retten til dagpenge for såkaldt vandrende arbejdstagere, som altså også skal bestille noget eller i det mindste dokumentere, at de søger arbejde for at komme ind under EU-reglerne.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

Til gengæld omhandler dommen ikke andre sociale ydelser såsom børnepenge og minimal understøttelse.

 

Ifølge The Daily Mail får den rumænske kvinde hver måned udbetalt 145 britiske pund eller 1.350 kroner i børnepenge plus 105 britiske pund eller 978 kroner i såkaldt ”minimumsudbetalinger”.

 

Det er således uvist, hvor vidtrækkende dommen er. Omfatter den i princippet samtlige ydelser eller kun kontanthjælp?

 

Det vil regeringen nu ifølge beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) nu have fagfolk til at nærlæse og vurdere.

 

Se foto af Elisabeth Dano her:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2835442/The-Roma-gipsy-sparked-crackdown-benefit-tourism-Elisabeta-Dano-25-tracked-German-city-finding-centre-landmark-welfare-case.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…