Asylansøgere beskadiger for 1,2 mio. kr. – men det er ikke deres skyld, siger udlejer, og kommunens integrationschef nedtoner også problemet

Huller i væggene, mærker på væggene efter beskidte sko, toiletter, der ikke er blevet skyllet ud, sorte pletter efter cykelolie på gulvene og snavs i læssevis. Dette syn mødte Kolding kommunes medarbejdere, da de skulle besigtige skaderne, efter at 150 asylansøgere var flyttet ud af Bed & Breakfast, som kommunen havde lejet som midlertidig indkvartering.

 

”De stod med åben mund og polypper,” siger indehaveren af Bed & Breakfast Jan Jespersen til Jyske Vestkysten. Han er nu i gang med at udbedre skaderne, og regningen til Kolding Kommune lyder på 1,2 mio. kr. Men Kolding regner med at sende fakturaen videre til staten.

 

Det er ikke asylansøgernes skyld

Asylansøgerne har altså misligholdt indkvarteringen temmelig groft – udbedringer for 1.200.000 kr. er trods alt et stort beløb.

 

Men udlejeren siger, at det ikke er asylansøgernes skyld. Måske har de ikke fået information om, hvordan man opfører sig, og måske lider de også af traumer og andet underskud.

 

”Det er jo ikke deres skyld, og jeg er heller ikke i konflikt med kommunen. Men information om rengøring, rygning, husregler og forpligtelser er enten ikke blevet videregivet, eller også har den ikke virket, og mange af de flygtninge, der har boet her, har jo haft traumer og måske ikke lige overskuddet til at gøre det, de skulle. Og kommunen har ikke kunnet mobilisere kræfterne til at gøre noget ved det,” siger Jan Pedersen, der “til enhver tid” vil udleje til kommunens boligplacering af flygtninge igen. (Jyske Vestkysten)

 

Jan Pedersen har konkret lejet 47 værelser og to lejligheder ud til asylansøgerne. Prisen på det billigste værelse ligger på 8.850 pr. måned, men en del af værelserne er noget dyrere. Udlejer har således haft en månedlig indtægt på mindst 433.650 kr. Kolding kommune har haft lejet værelserne mellem 5 og 12 måneder.

 

Aftalen har sikkert været en god forretning for Jan Pedersen, og det giver ham en interesse i at stille sig til rådighed, hvis det skulle vise sig, at kommunen får brug for ham igen. Det er jo ikke ham, der skal betale for skaderne.

 

”Vi er i en verden hvor vi ikke har været før”

Udlejer mener altså, at det er forståeligt, at asylansøger har ødelagt for et millionbeløb.

 

Koldings borgmester udtrykker sig forsigtigt og drager en sammenligning med almindelig slitage:

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

”Enhver kender jo til de regninger til istandsættelse, der kan komme, når man fraflytter en lejlighed. Men det er også øv, og jeg ser det som nogle dyre lærepenge, som vi må betale for at være i en verden, hvor vi ikke har været før,” siger borgmester Jørn Pedersen.

 

Borgmesteren siger dog, at Kolding Kommune er blevet klogere, og at man vil sikre, at det her ikke sker igen. Fremover skal asylansøgerne skrive under på, at de selv står for at betale for istandsættelser, hvis de ødelægger noget.

 

Heri ligger trods alt, at borgmesteren betragter beskadigelserne som noget, der rækker ud over almindelig slitage.

 

Forventeligt, når det er almennyttigt

Kolding Kommunes integrationschef Bethina Danielsen siger, at regningen fra Bed & Breakfast på omkring 1,2 millioner kroner eller 25.000 kroner pr. værelse umiddelbart lyder stor. Men hun kan godt forstå beløbet, hvis man tager et spadestik dybere og tager lommeregneren frem.

 

”Men hvis man deler beløbet ud på de omkring 150 flygtninge, der har boet i værelserne, så synes jeg egentlig, det er ok og ikke mere, end man kunne forvente, hvis der var tale om en almennyttig lejlighed,” siger hun. (Jyske Vestkysten)

 

Det står dog ikke klart, hvorfor integrationschefen finder så betydelige beskadigelser acceptable, når der er tale om en almennyttig lejlighed.

Læs også
Dannebrog: Folkets flag og et nationalt symbol – en bog skrevet med et varmt, dansk hjerte

 

Man beder selv om det

Kolding kommune vil nu foregribe en gentagelse, ved at asylansøgerne skal skrive under på, at de selv er økonomisk ansvarlige for ødelæggelser. Men det kan blive svært at føre ude i livet, især hvor flere asylansøgere deler fællesrum, køkken og bad.

 

For hvordan vil man bevise, at det er Hassan og ikke Ahmed eller Fatimas børn som har ødelagt ovnen eller fladskærmen?

 

Dertil kommer, at ingen kan have respekt for mennesker, som lader sig trampe på. Hvorfor skulle asylansøgerne have respekt for dansk ejendom, når danske myndigheder og nogle borgere ikke bliver vrede over, at man ødelægger boliger, men i stedet gør alt for at bortforklare det?

 

Sat på spidsen kan man vel konkludere: Jo flere bortforklaringer, jo flere beskadigede boliger risikerer man at få. Den første forudsætning for at gøre noget ved problemet, er at sætte hælene i.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…