Getting your Trinity Audio player ready...
|
Medens det meste af verden inklusive den danske statsminister Mette Frederiksen (S) i stigende grad lægger afstand til Kina og fordømmer landet, går udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) en helt anden vej.
Han omfavner kineserne eller lader sig omfavne af kineserne.
Samtidig med, at hans parti, Moderaterne, derhjemme er på fuld fart mod afgrunden med kun 3,5 procent vælgeropbakning i Voxmeters måling for Ritzau mandag den 30. september, har Lars Løkke haft travlt med at forhandle med den kinesiske udenrigsminister Wang Yi under FN’s generalforsamling i New York.
Det fremgår af en pressemeddelelse på kinesisk, som det kinesiske udenrigsministerium udsendte den 27. september, og hvor man ser en storsmilende Lars Løkke udveksle håndtryk med sin kinesiske udenrigsministerkollega.
Her indgik de to udenrigsministre den 26. september en aftale om et fremtidigt samarbejde mellem Kina og Danmark om blandt andet visumfri adgang.
Udenrigsministeriet tavs om begivenheden
I modsætning til sædvanlig praksis, når Danmark indgår aftaler med andre lande, nævnes aftalen med Kina ikke med et ord på Udenrigsministeriets hjemmeside
Det lykkedes imidlertid for Den Korte Avis at finde frem til en oversættelse af den kinesiske pressemeddelelse på hjemmesiden hos den danske ambassade i Beijing.
Her viser det sig, at Danmark åbenbart har en høj stjerne hos de kinesiske myndigheder.
Kina: Danmark vores eneste strategiske partner i Nordeuropa
Indledningsvis skriver ambassaden, at ”den kinesiske udenrigsminister Wang Yi annoncerede ved et møde under FN’s Generalforsamling i New York, at visumfri rejse for danske borgere til Kina er undervejs.”
Af den oversatte pressemeddelelse fremgår det blandt andet, at det præcise tidspunkt for den visumfri adgang endnu ikke er fastsat.
”Den visumfrie politik forventes at styrke turismen og fremme større udvekslinger mellem de to nationer, hvilket afspejler det dybere strategiske partnerskab mellem Kina og Danmark, Kinas eneste omfattende strategiske partner i Nordeuropa,” hedder det blandt andet i pressemeddelelsen fra det kinesiske udenrigsministerium.
Danmarks rolle i FN’s sikkerhedsråd drøftet
Det er svært ud fra pressemeddelelsen at gennemskue, hvad prisen for visumfri adgang til Kina, der jo er en gave til erhvervslivet, har været.
Det fremgår dog, at:
”Mødet berørte også bredere emner såsom grøn omstilling, EU-Kina, handelsforhold og Danmarks kommende rolle som ikke-permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd.”
Den danske udenrigsminister opfordrede ifølge pressemeddelelsen afslutningsvis Kina til at bruge sin indflydelse til at hjælpe med at få afsluttet Ruslands ulovlige krig i Ukraine.
Lars Løkkes kræmmernation
Den nye strategiske aftale, der nu er indgået mellem Danmark og Kina, har længe været under opsejling.
Og den er sammen med Lars Løkkes planer om at indgår strategiske aftaler med alverdens hel- og halvkorrupte slyngelstater blevet vel modtaget i blandt andet Dansk Industri.
Således skrev Dansk Industris politiske chef i Kina, Peter Hansen, i Politiken 20. februar, at:
”Løkkes beslutning er den rigtige, fordi den sender et nyttigt signal om, at Danmark indtager en pragmatisk holdning til omverdenen.”
”Vi to er uenige om mange ting”
Lars Løkkes politik med strategiske partnerskaber vækker dog ikke udelt begejstring overalt.
Således skrev SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, og Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt i en kronik i Berlingske den 3. juli sidste år blandt andet:
”Vi to er uenige om mange ting, men vi er enige om, at Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen tager alvorligt fejl, når han siger, at han vil forny og endda styrke »det strategiske partnerskab« med Kina.”
De to partiformænd understreger, at et parti- og militærdiktatur som Kina aldrig kan blive en strategisk partner for Danmark – eller andre lande i den frie, demokratiske verden.
”Danmark kan nok have kommercielle forbindelser med Kina, men vi kan ikke have langsigtede interesser med et stormagtsdiktatur, som truer Vesten såvel som sine nabolande og undertrykker sine egne borgere,” skriver kronikørerne og citerer tidlig tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som dengang for nylig sagde:
”Vi må se i øjnene, at fordragelighed med diktatorer ikke fører til fred, men til krig og konflikt. Derfor er der kun en ting at gøre, og det er at sætte hårdt mod hårdt.”
Du kan se pressemeddelelsen fra Kinas udenrigsministerium her:
https://www.mfa.gov.cn/wjbzhd/202409/t20240927_11498608.shtml
Øvrige kilder:
https://kina.um.dk/nyheder/visa-free-travel-agreement-2024
https://www.berlingske.dk/kronikker/dyhr-og-messerschmidt-om-lars-loekkes-kina-strategi-vores