Britiske regering tager opsigtsvækkende opgør med konventionerne – den vil sende migranter til Rwanda, selv om det bliver dømt ulovligt

Vi skal have kontrol med vores grænser siger premierminister Riski Sunak (Faximilli The Sun)

Storbritannien befinder sig i en dyb økonomisk krise. Inflationen stiger. Sundhedsvæsnet er ved at bryde totalt sammen.

 

Samtidig vælter det ind med illegale migranter, som landet slet ikke kan rumme eller håndtere.

 

Landet er i knæ.

 

Derfor vil Premierminister Rishi Sunak næsten for enhver pris have stoppet de menneskesmuglere, som i små både sejler over Kanalen med tusindvis af illegale migranter.

 

Det skal først og fremmest ske ved at nægte de illegale migranter adgang til Storbritannien.

 

I stedet skal de interneres og derefter sendes med fly til et modtagecenter i Rwanda, hvor deres asylsag skal behandles.

 

Men den politik har dommere ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg spændt ben for.

 

Det oplevede den konservative britiske regering i slutningen af sidste år.

 

Flere asylansøger sad i et fly, der var klar til at lette med kurs mod Rwanda.

 

Men flyet lettede ikke, fordi der i sidste minut kom en melding om, at dommere i Strasbourg mente, det var i strid med med europæisk lov.

 

Denne strid er endnu ikke afgjort. Den britisk regering har stadig ikke fået grønt lys til at sende asylansøgere til Rwanda.

 

Og mens regeringen venter, så vokser strømmen af både over Kanalen med illegale migranter. En stor del af dem bliver indkvarteret på dyre hoteller i det kriseramte land.

 

Det fik i februar den britiske premierminister Rishi Sunak til at erklærer sig parat til at trække Storbritannien ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis domstolen i Strasbourg fortsat spænder ben for regeringens migrationspolitik. (Den Korte Avis)

 

Samtidig har en gruppe konservative parlamentsmedlemmer truet med et oprør. De har krævet, at regeringen ignorerer påbud fra dommere i Strasbourg og sende asylansøgere til Rwanda.

 

Det tilsluttede Rishi Sunak sig onsdag, hvor han blev enig med de oprørske parlamentsmedlemmer.

 

Der vil nu blive fremsat et nyt lovforslag.

 

Lovforslaget vil gøre det muligt for indenrigsminister Suella Braverman at ignorere eventuelle påbud fra Menneskerettighedsdomstolen og andre europæiske dommere.

 

Hvis dommerne i Strasbourg igen vil stoppe fly med asylansøgere, der skal flyves til Rwanda, så kan Suella Braverman ignorere det og sende flyet afsted alligevel.

 

Hun får også mulighed for at sætte sig ud over afgørelser truffet ved britiske domstole, “medmindre der er fare for alvorlige og irreversible skader”, skriver britiske medier som BBC og DailyMail.

 

Det er meget opsigtsvækkende, at en europæisk regeringsleder åbenlyst meddeler, at han er parat til at bryde med konventionerne og tilsidesætte påbud fra europæiske dommere.

 

Men krisen er så dyb, at meget omfattende handling er påkrævet.

 

Suella Braverman er ligeså stålsat som hendes premierminister. Der er fuld opbakning hos de konservative og befolkningen er også positiv.

 

Det videre forløb kan få stor betydning for udlændingepolitikken i Danmark og det øvrige Europa.

 

Flere europæiske lande er på vej ud i en ny dyb migrationskrise.

 

Det er baggrunden for at Mette Frederiksen i dag mødes med den italienske regeringsleder, Georgina Meloni.

 

Vil de være parate til at gøre det nødvendige for at bremse krisen? eller skal vi længere ud i en omfattende migrationskrise, inden der sker noget?

Opdateret 21.4, klokken 8…

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…