Først var det EU, og nu forbereder man sig i Storbritannien på endnu en brexit, som også har med indvandring at gøre.
Denne gang er det Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), der står for skud.
Således skriver The Sunday Times, at den britiske premierminister, Rishi Sunak (Kons.) er klar til at trække Storbritannien ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis domstolen i Strasbourg spænder ben for et nyt lovforslag, som regeringen har på tegnebrættet.
Stop for migration – på kanten af international lov
I Storbritannien tyder det officielle skøn på, at landet i år vil blive invaderet af 65.000 migranter fra især Afghanistan, hvilket er en stigning på 50 procent i forhold til sidste år.
Det kommer efter en meget stor tilstrømning af illegale migranter i 2022. Frem til november kom der omkring 40.000 illegale migranter over Den Engelske Kanal.
På den baggrund er premierminister Rishi Sunak og indenrigsminister Suella Braverman nu ved at færdiggøre planer for en af de mest restriktive immigrationslovgivninger nogensinde i britisk historie.
En lovgivning, der vil bringe Storbritannien på kanten af international lov, skriver avisen The Sunday Times.
Det får ifølge avisens kilde tæt på Rishi Sunak dog ikke den konservative premierminister til at ryste på hånden.
Hvis Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg skulle finde på at dømme den planlagte britiske lovgivning som værende ulovlig, vil Sunak være parat til at trække Storbritannien ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Kan blive et tema ved næste parlamentsvalg
Ifølge avisens kilde er premierminister Sunak helt på det rene med, at den planlagte lovgivning skubber grænserne for, hvad der er muligt i henhold til international ret.
“Dette lovforslag vil gå så langt som muligt inden for international ret. Vi skubber grænserne for, hvad der er juridisk muligt, samtidig med at vi holder os inden for EMRK. Og vi er sikre på, at når det bliver testet i domstolene, vil vi vinde,” lyder det fra kilden, som fortsætter:
“Men hvis denne lovgivning bliver vedtaget og bliver fundet lovlig af vores nationale domstole, men stadig holdes tilbage i Strasbourg, så ved vi, at problemet ikke er vores lovgivning eller vores domstole.”
I så fald vil regeringen ifølge avisens kilde være klar til at tage konsekvenserne.
Det vil ske ved at gøre britisk udmelding af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention til et eksplosivt tema ved det næste parlamentsvalg, der skal afholdes senest i december 2024.
Ifølge meningsmålinger ligger migration, økonomi og sundhedsvæsen øverst på de britiske vælgeres liste over problemer, der skal løses.
Rishi Sunak – den tredje premierminister siden 2019
Den 43-årige Rishi Sunak er nu den tredje premierminister, der har beklædt posten siden valget i december 2019.
Det startede med Boris Johnson, der beholdt posten indtil han i juli 2022 kastede håndklædet ringen.
Efter Johnsons exit stillede Sunak op som kandidat til formandsposten for det konservative parti, men blev slået af Liz Truss, som dermed også overtog jobbet som premierminister.
Imidlertid holdt hun kun som formand og premierminister i 45 mildt sagt stormomsuste dage.
Herefter stillede Sunak i oktober endnu engang op og blev formand for partiet den 24. oktober, efter at hans modkandidat, Penny Mordaunt, havde trukket sig.
Han blev officielt indsat som Storbritanniens premierminister den 25. oktober 2022.
Sunak havde ved alle tre afstemninger i sin tid stemt for daværende premierminister Theresa May’s brexit aftaler.
Han var finansminister i Bois Johnsons regering fra februar 2020 til juli 2022, hvor han trådte tilbage i protest mod Boris Johnson, som havde løjet i en sag om sexchikane i det konservative parti.
Kilder til denne artikel:
https://www.thenational.scot/news/23300254.sunak-prepared-take-uk-european-convention-human-rights/
https://www.thetimes.co.uk/article/rishi-sunak-threat-pull-uk-out-of-echr-immigration-cnrqltpjp
https://da.wikipedia.org/wiki/Rishi_Sunak
Foto fra: