Fhv lektor ved Hærens officersskole kritiserer DR2’s Deadline: Nej, Issa Mahmoud Jeppesen, Israel afstraffer ikke kollektivt

Jeg så DR 2s Deadline 23. 11. 2023, hvor programværten Issa Mahmoud Jeppesen (IMJ) interviewede Israels ambassadør i DK, David Akov, om krigen mod Hamas. Det synes jeg ikke, han gjorde godt! Men han er god til at interviewe sig selv!

 

Udsendelsen kan ses her https://www.dr.dk/drtv/episode/deadline_-israels-ambassadoer-om-krigen-mod-hamas_421602

 

Hele interviewet med ambassadør David Akov lider af samme skavank som den af mig tidligere kritiserede explainer  (https://denkorteavis.dk/2023/dr-lavede-udsendelsen-hvad-er-ulovligt-i-en-krig-nu-bliver-den-kritiseret-af-fhv-lektor-paa-haerens-officersskole/) – og en del ekstra.

 

Til det sidste hører, at Issa Mahmoud Jeppesen halvvejs henne i interviewet begynder at afbryde ambassadøren og endda taler hen over ham. Værst til sidst, hvor han forlanger, at ambassadøren skal svare ja eller nej til Issa Mahmoud Jeppesens spørgsmål, om Israel går ind for en to-stats-løsning, selv om ambassadøren prøver at fortælle ham, at alle forhold er under overvejelse. Det ligger dog tilsyneladende over Issa Mahmoud Jeppesens evne at forstå at længere kan ambassadøren ikke gå.

 

Også til det sidste ekstra hører Issa Mahmoud Jeppesens anvendelse af citatklip. Særligt klippet fra BBC med den franske præsident Emmanuel Macron, hvor denne på selve våbenstilstandsdagen for VK I 11. november 2023 – næppe tilfældigt, men ikke opfanget af Issa Mahmoud Jeppesen – erklærer, at Israel skal holde op med at dræbe uskyldige kvinder og børn, det er der ingen grund til, iflg. Macron. Og så skal Israel, som alle demokratier overholde krigens love, slår Macron fast French President Macron calls on Israel to stop killing Gaza’s women and babies – BBC News – YouTube. Det interview er det unægteligt svært at komme uden om, men jeg mener, at IMJ også burde have vist, eller i hvert nævnt, at Macron dagen efter telefonerede til Israels præsident Isaac Herzog for at fortælle ham, at han ikke mente, at Israel bevidst bombede civile, kvinder og børn og at han utvetydigt bakkede op om Israels ret til at forsvare sig og at han støttede Israels kamp mod Hamas, se Macron calls Herzog, says he didn’t mean to accuse Israel of intentionally bombing civilians | The Times of Israel  .

 

INGEN KOLLEKTIV AFSTRAFFELSE, MEN DERIMOD LOVLIG BLOKADE

Det er imidlertid ikke af disse grunde, at jeg skriver denne artikel. Jeg skriver den, fordi Issa Mahmoud Jeppesen påstår, at Israel udøver kollektiv afstraffelse af befolkningen i Gaza. Her har vi, lige som i explaineren, en frit opfundet folkeretslig påstand om krigens love (LOAC), der skal insinuere, at Israel begår folkeretsbrug ved bevidst at angribe civilbefolkningen.

 

Da jeg hørte Issa Mahmoud Jeppesens påstand, at Israel foretog kollektiv afstraffelse af befolkningen, tænkte jeg ikke på folkeret og LOAC, men på den svenske debat om bekæmpelse af indvandrerkriminalitet. Politiet har længe ønsket visitationszoner som i DK, men blevet imødegået af påstanden om, at sådanne zoner er udtryk for diskrimination og kollektiv afstraffelse, idet mistanken om kriminalitet rettes mod alle i en zone.

 

Det er imidlertid rigtigt, at LOAC forbyder kollektiv afstraffelse, men det er i en helt anden betydning end den IMJ antyder. Forbuddet gælder situationer, hvor fx en krigsførende magt truer med at henrette 5 tilfældige og uskyldige personer for hvert stikkermord fra modstandsbevægelsens side, sådan som clearingmordene under Danmarks besættelse var udtryk for eller Hamas’ mord på tilfældige og uskyldige civile mænd, kvinder og børn. Det er kollektiv afstraffelse og forbudt iflg. Genève Konvention IV og Tillægsprotokol I.

 

Israel forsvarer sig defensivt mod HAMAS forudgående angreb, som ambassadør David Akov igen og igen siger, mens IMJ ryster bedrevidende på hovedet. Og sætter i den forbindelse Gaza under blokade til lands, til vands og i luften som led i imødegåelse af Hamas angreb. En sådan blokade er i modsætning til, hvad Issa Mahmoud Jeppesen giver udtryk for, fuldt ud lovlig, hvis den er led i at opnå militære mål og ikke at udsulte befolkningen. Den anses endda som et middel i FN-Pagten – det nærmeste vi har til en grundlov for det internationale system – som FNs Sikkerhedsråd kan beordre anvendt iflg. art. 42 under kapitel 7 vedrørende en fredstrussel, fredsbrud eller en angrebshandling for at sikre genoprettelsen af mellemfolkelig fred og sikkerhed. Så en blokade til lands, vands og i luften kan iflg. FN-Pagten anvendes med henblik på at opretholde eller genoprette mellemfolkelig fred og sikkerhed.

 

At udsulte en befolkning er derimod en krigsforbrydelse (Jean-Marie Henckaerts & Louise Doswald-Beck (eds.): Custumary International Humanitarian Law. Vol. I: Rules. ICRC & CUP, 2007 (621 ss.), ss. 186 – 202), men det benægter Israel også hårdnakket at gøre. Og skal man danne sig sit eget indtryk ud fra TV-billeder, så ser Gazas befolkning ikke udsultede ud. Dette være ikke sagt for at forklejne de materielle ødelæggelser, de mange døde, herunder også børn og de civiles forfærdelige forhold. Det er i al sin gru collateral damages.

 

ISSA M. JEPPESENS INTERVIEWMÅDE BRINGER KOMMUNISMEN I ERINDRING

 

Nu er faglig indsigt i folkeretslige problemstillinger, herunder krigens love tydeligvis ikke Issa Mahmoud Jeppesens spidskompetence. Den må vel i stedet være at miskreditere Israel, in casu ved ambassadør David Akov. Og det er unægtelig Issa Mahmoud Jeppesens store problem – eller burde være det. Han kan ikke dy sig for af placere sig selv og sin egen personlige moral i centrum i stedet for sagen: Krigen Israel – Hamas. Her ligner hans interview- og diskussionsmåde den hedengangne reale kommunismes evigt selvpromoverende offermentalitet.

 

For mig rejser explaineren og interviewet spørgsmålet om fortidens røde lejesvende har konverteret til nutidens halvmånegrønne dawa-folk?

 

Hverken explaineren eller interviewet med ambassadør David Akov er DRTV værdig.

 

  1. november 2023

Henning Duus

Jeg er født i 1945 og er cand. mag. i samfundsfag og idehistorie fra Aarhus Universitet og har 1995 – 2006 taget supplerende fag i minoritetsstudier og religionsvidenskab under Åbent Universitet, Københavns Universitet. Jeg kom til Forsvaret i 1988 og var lektor i statskundskab ved Hærens Officersskole i 25 år, fra 1991 og frem til pensioneringen i 2015.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…