VM i Qatar: Først blev det iranske landshold lovet biler og gaver – nu truer regimet med at anholde og torturere deres familiemedlemmer

Videoklip fra Iran via CNN

I går spillede Iran kamp mod USA i VM i Qatar.

 

Det lignede en helt almindelig fodboldkamp.

 

Men hvad man ikke kunne se, var et dødens alvorlige trusselbilledet ud for det iranske fodboldlandshold.

 

Nægtede at synge med på den iranske nationalsang

De protesterede til gengæld i solidaritet med deres demonstrerende landsmænd hjemme i Iran mod deres eget lands regime, da de under åbningskampen mod England nægtede at synge med på den iranske nationalsang, som er en hyldest til det iranske præstestyre.

 

Og det fik omgående konsekvenser, skriver CNN.

 

Inden afrejsen var de blevet lovet biler og gaver.

 

Nu bliver de truet med, at deres familier vil blive udsat for fængsling og tortur, hvis de ikke fremover synger med på præstestyrets hyldest til sig selv.

 

Og det gjorde holdet så af gode grunde før deres anden kamp mod Wales i søndags, hvor Iran vandt 2-0.

 

Bliver overvåget og må ikke snakke med udlændinge

Den amerikanske TV-station oplyser, at den har informationerne fra en kilde, som har til opgave at holde et skarpt øje med Irans Sikkerhedsagenturs aktiviteter under VM i Qatar.

 

Således oplyser kilden, at ”dusinvis” af officerer fra Den iranske Revolutionsgade (IRGC) er landet i Qatar med det ene formål at overvåge de iranske fodboldspillere og landsholdets officials.

 

“Der er et stort antal iranske sikkerhedsofficerer i Qatar, der indsamler information og overvåger spillerne,” siger kilden.

 

Spillerne må ikke blande sig med nogen uden for den iranske trup da slet ikke mødes med udlændinge, fremgår det af artiklen i CNN.

 

Og nu vil Iran have USA smidt ud af VM på grund af et flag

Ikke nok med, at det iranske præstestyre med trusler om fængsling og tortur af fodboldspillernes familiemedlemmer er nødt til at tvinge det iranske fodboldlandshold til sat synge nationalsangen.

 

Nu er den også gal med det iranske flag, efter at det amerikanske foldboldsforbund, United States Soccer Federation, på sine officielle medieplatforme på Twitter, Instagram og Facebook havde vist flaget uden Den Islamiske Republiks emblem i midten.

 

I stedet havde man blot vist en grafik med flagets grønne, hvide og røde farver.

 

Det vakte raseri i det officielle Iran, og i søndags opfordrede iranske statsmedier FIFA til at smide USA ud af VM-turneringen i Qatar eller at give det amerikanske landshold en straf, det kunne mærke.

 

Ifølge det amerikanske fodboldforbund var der dog udelukkende tale om en 24 timers aktion for ”at vise støtte til de kvinder i Iran, som i øjeblikket kæmper for grundlæggende menneskerettigheder.”

 

Det officielle flag med Den Islamiske Republiks emblem i midten er nu tilbage på fodboldforbundets medieplatforme.

 

Ifølge menneskerettighedsorganisationer er over 400 demonstranter nu blevet dræbt under demonstrationerne i Iran. Seks demonstranter er blevet dødsdømt og mere end 18.000 er blevet fængslet.

 

Anden gang USA og Iran mødes

Den amerikanske landstræner, Gregg Berhalter, undskyldte hændelsen på et pressemøde inden gårsdagens kamp mellem USA og Iran, og både Berhalter og Irans portugisiske landstræner, Carlos Queiroz, blev enige om at slå en streg over det hele.

 

Det internationale Fodboldforbund (FIFA) har endnu ikke kommenteret sagen, hvor det amerikanske fodboldforbund helt oplagt har handlet i strid med FIFAs regler.

 

Hvis man ser bort fra en træningskamp i 2000, var det i går anden gang, de to hold mødtes.

 

Første gang var ved VM i Frankrig i 1998, hvor Iran bankede ”den store Satan” med cifrene 2-1.

 

Men denne gang lykkedes det ikke for iranerne, selvom det i anden halvleg var tæt på, at de med uafgjort 1-1 kunne gå videre i Gruppe B sammen med England og dermed overlade det til amerikanerne at pakke hjemrejsekufferterne

 

Første halvleg til amerikanerne – anden halvleg til iranerne

En total amerikansk dominans i første halvleg sluttede med 1-0 til amerikanerne efter mål i det 38. minut af Christian Pulisic, som efter oplæg fra først McKennie og derpå Dest scorer på et flot hovedstød uden chancer for Beiranvand i det iranske mål.

 

Han spillede i øvrigt med en brækket næse, som han havde fået under kampen mod England, hvor Iran tabte 1 – 6.

 

Fra starten af anden halvleg var det iranske landshold som forvandlet med sprudlende energi og et selvsikkert spil, som konstant pressede amerikanerne i bund, men uden at det lykkedes for iranerne at score på trods af to gode chancer.

 

Sammenstød mellem iranere efter kampen

Efter en fodboldkamp er det normalt de to holds fanatiske fans, der ryger i totterne på hinanden.

 

Men også det var anderledes i Qatar.

 

Her var det modstandere af præstestyret og præstestyrets tilhængere, der kortvarigt røg i totterne på hinanden uden for stadion umiddelbart efter kampens afslutning, fortæller TV 2’s korrespondent, Rasmus Tantholdt.

 

Det iranske præstestyre havde inden tirsdagens kamp ifølge efterretningskilder sendt tusindvis af tilhængere til kampen som såkaldt skuespillertilhængere, der som publikum skulle demonstrere iransk sammenhold.

 

Et sammenhold, der endte i kaos.

 

Garanteret ingen biler og gaver

For de iranske fodboldspillere, der nu vender hjem, er fremtiden uden tvivl noget usikker.

 

Formentlig kan de efter den tavse demonstration inden åbningskampen mod England på forhånd afskrive præstestyrets løfter om biler og gaver og i stedet forberede sig på blive modtaget med repressalier i mere eller mindre alvorlig grad.

 

Det iranske præstestyre er ikke ligefrem kendt for blødsødenhed og især ikke i en situation som nu, hvor noget, der ligner et oprør, er ved at brede sig ud over hele landet.

 

Et oprør, der uden tvivl forstærkes af landsholdets tavse protest mod regimet.

Kilder til denne artikel:

https://edition.cnn.com/2022/11/28/football/iran-soccer-family-threats-intl-spt/index.html

https://www.reuters.com/lifestyle/sports/diplomatic-foes-iran-us-clash-winner-takes-all-contest-2022-11-27/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…