Fremragende bog om et gammelt mord på en ung svensk pige og vores flygtige hukommelse

Mordet på Kickan og en ganske uhyggelig østriger

Hvad får en anerkendt faghistoriker med speciale i Sveriges magthøjdepunkt i det 17. og 18. årh. til at skrive en bog om et for længst glemt mord for mere end 55 år siden? Det plejer at være journalister og (pensionerede) politifolk, der kaster sig over den slags. I hvert fald er Peter Englunds bog om pigen Kickan Granells sørgelige skæbne ganske anderledes end langt de fleste andre i genren true crime. Den er på et helt andet både højere og dybere niveau.

 

Om selve sagen ganske kort: en 18-årig pige bliver fundet død på et værelse i et rækkehus i en Stockholm-forstad. Først tror politiet, at der er tale om selvmord. Nærmere undersøgelser viser, at hun er blevet myrdet med kloroform og voldtaget. En ganske almindelig svensk teenagepige, som aldrig får lov til at udfolde sit liv. Stor sensation. Guf for aviserne og det ret nye medie: fjernsynet.  

 

Mænd, der hader kvinder

Jagten går ind på gerningsmanden. Ingen skudsikre beviser, kun en masse indicier. Først frikendt, men anbragt på et psykisk hospital. Så dømt og anbragt igen. Så flugt fra anstalten og anholdelse – i Danmark. Så en tilståelse, der trækkes tilbage. Til sidst udvisning til hjemlandet Østrig, hvor han igen indlægges og forsvinder i glemmebogen. Det hele fortalt på en måde, så man ikke slipper bogen før sidste side. Velskrevet og vanvittigt spændende.

 

Som taget ud af en Hitchcock-gyser

Gerningsmanden er et kapitel for sig. Uddragene fra hans optegnelser er ganske skræmmende læsning. Han er højintelligent, moderen strengt religiøs og ekstremt beskyttende, faderen overbevist nazist. Glad for våben, lider det ene nederlag efter det andet, splittet mellem selvovervurdering og følelser af total fiasko, vred og ulykkelig over det meste i liv, fyldt med et had til kvinder. Han tænder kun på en helt bestemt type, har aldrig haft sex med andre end sig selv, svælger i porno og dårlige spændingsfilm. Et tidligt eksempel på en såkaldt insel (“involuntary celibates”).   

 

Om et land i forandring

Meget adskiller denne bog fra så mange andre i genren. Der er ingen af de sædvanlige billeder af offer, gerningsmænd, politifolk. Ingen detaljerede billeder af gerningsstedet, familiemedlemmer, venner, mistænkte. Til gengæld en masse indsigtsfulde oplysninger om alt muligt interessant – også om noget, som måske ikke ved første øjekast har den højeste relevans for selve sagen. Alt sammen fører det tilbage til det indledende spørgsmål: hvorfor har Peter Englund skrevet denne bog? 

 

I modsætning til, hvad en historiker normalt beskæftiger sig med, skriver han om en tid og et Sverige, han selv har oplevet (f. 1957). Et land i stor forandring, som mister sin uskyld længe før Palme-mordet. Som jævnaldrende vil man nikke genkendende til mange af de fænomener, han beskriver, på trods af forskelle på Sverige og Danmark, som er langt større, end de fleste nok aner. 

 

Sorgen over en glemt menneskeskæbne

Man kan naturligvis ikke afvise, at forfatteren er fascineret af det skræmmende og frastødende, men det er så mange af os. Dybest set er bogen formodentlig skrevet i sorg og undren over, hvor hurtigt en menneskeskæbne bliver glemt. I en frustration over, at uanset hvad der sker af tristesser, går livet videre. Men vel også med et blik for fortrængningen som en simpel overlevelsesmekanisme. 

 

Peter Englund, Mordet på Söndagsvägen.

Læs også
Den traditionsrige, danske præstegård er truet. Vil den overleve i en forandret verden?

Gyldendal 2021, 280 sider. 300 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…