Medens et stigende antal unge i København mener, at sharia skal stå over dansk lov, vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) gøre islam til en partner for det danske folkestyre.
Ifølge Københavns Kommunes senest offentliggjorte integrationsbarometer fra 2018 mener hver tredje eller i alt 31 procent af unge med ikke-vestlig baggrund i alderen 18 – 29 år, at religiøse regler skal stå over lovgivningen.
Der er tale om en kraftig stigning i forhold til en tilsvarende undersøgelse fra 2015, hvor det var næsten hver femte eller i alt 24 procent, der havde den holdning.
Udviklingen viser, at moskéer og imamer har stigende indflydelse i retning af at fastholde og aktivere unge muslimer til troens rette sti med Allahs lov som eneste gyldige og hævet over det danske demokrati.
Men det anfægter ikke Mattias Tesfaye
Under et samråd i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg den 23. oktober lød det blandt andet fra Mattias Tesfaye i et svar til Mette Mathiesen (Nye Borgerlige) om anerkendelse af moskéer:
”Jeg tror faktisk, at en af måderne, hvor vi kan få gjort islam til en partner for det danske folkestyre og ikke til en modstander er ved at få dem (moskéerne – red.) ind i det danske demokrati og at det ikke fungerer i kældre og carporte, men at man træder frem med åbent hjerte.”
I Danmark findes der i øjeblikket i alt 27 tyrkiske moskéer, der styres af det tyrkiske direktorat for religiøse anliggender, Diyanet, som blandt andet sender imamer til Danmark og bestemmer, hvad der skal siges i fredagsbønnen.
Kulturminister Joy Mogensen (S) har selv indviet en af disse Diyanet-moskéer, medens hun var borgmester i Roskilde.
I Information den 28. juni 2018 gav Jakob Lindgaard, forsker i Tyrkiet fra Dansk Institut For Internationale Studier, denne karakteristik af Diyanet:
”Diyanet er i dag direkte underlagt Erdogan. Under ham er kursen ændret, og er siden 2011 blevet brugt til at genintroducere en mere konservativ forståelse af islam i den tyrkiske stat og det tyrkiske samfund.”
Det er vist ikke her, Mattias Tesfaye skal henvende sig, hvis han via moskéerne vil gøre islam til en partner for det danske folkestyre og formentlig heller ikke hos ret mange af landets øvrige omkring 140 moskéer.
Thulesen Dahl: Danmark skal følge Østrig og lukke moskéer
I modsætning til Mattias Tesfaye og regeringen har Dansk Folkeparti en noget anden holdning til både moskéer og imamer.
Her har man den grundholdning, at de ikke blot er med til at befæste parallelsamfundet, men også står bag den snigende grad af islamisering, som blandt andet finder sted i København.
Efter terrorangrebene i Wien den 2. november, der blev udført på seks forskellige steder i byen og med fire dræbte og omkring 20 hårdt sårede, lukkede den østrigske regering to moskéer.
Dansk Folkeparti har tidligere forsøgt at få lukket radikaliserede moskéer i Danmark, og nu forsøger Kristian Thulesen Dahl igen med Østrig som forbillede.
Thulesen Dahl har således stillet justitsminister Nick Hækkerup følgende spørgsmål:
”Vil ministeren redegøre for den østrigske regerings planer om at lukke radikale moskeer i landet samt vurdere, om det er muligt at gennemføre lignende tiltag i Danmark?”
Spørgsmålet er endnu ikke besvaret.
Mindst to moskéer i Danmark i skudlinjen
I Danmark har især to moskéer gjort sig bemærkede som arnesteder for ekstremisme.
Den ene er Grimhøjmoskéen i Aarhus, der for alvor kom i søgelyset efter TV 2-serien Moskéerne bag sløret med det resultat, at Dansk Folkeparti uden held forsøgte at få den lukket.
Forinden var moskéen også blevet kendt som arnested for radikalisering af unge, der drog til Syrien for at deltage i borgerkrigen. Ifølge Østjyllands Politi drejede det sig dengang i alt 24 unge, der havde haft deres gang moskéen.
Også dengang forsøgte Dansk Folkeparti at få moskéen lukket.
Ligeledes har Dansk Folkeparti forsøgt at få Masjid Al-Faruq moskén i Heimdalsgade på Nørrebro lukket.
Det var her den formodede gerningsmand Omar El-Hussein formentlig blev inspireret til terrorhandlingerne i København den 14. og 15. februar 2015, hvor han dræbte to og sårede seks politifolk.
Ligeledes havde den terrordømte og udviste Said Mansour, også kendt som boghandleren fra Brønshøj, sin gang i moskéen, da den frem til 2014 hed Masjid Taiba.
Vil regeringen vise rettidig omhu?
Nu er det så spørgsmålet, om regeringen efter begivenhederne i Østrig vil vise rettidig omhu og i hvert fald lukke de to moskéer, der beviseligt har været arnesteder for radikalisering med dødsfald til følge.
For Grimhøjsmoskéens vedkommende er der tale de unge radikaliserede, der har mistet livet i Syrien og Irak, og for Masjid Al-Faruq moskéens vedkommende terror i København med to dræbte og seks sårede.
Men det har nok lange udsigter i og med at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil gøre moskéerne til en partner for det danske folkestyre.
Han må jo selv tro på det, må man formode.
Læs også:
https://www.information.dk/indland/2018/06/danmark-europa-blevet-erdogans-fremskudte-kampplads