Ny bog af Nikoline Werdelin: Kampe og kriser i menneskelivet – og mest på Frederiksberg

Tegneserietegner og dramatiker Nikoline Werdelin er barslet med sin første roman. Den debut er hun sluppet godt fra. 

 

Nikoline Werdelin: HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING. Indbundet med omslag. 416 sider. Gyldendals Forlag. Vejl. pris 299,95 kr. Udkommet 02.10.20.  

 

**** fire stjerner ud af seks  

___________________________________________________________________ 

 

Nikoline Werdelins debutroman ”Hvordan man redder en lemming” er en kollektiv-roman. De fem hovedpersoners liv fletter sig ved skæbnetræf ind og ud af hinanden med Frederiksberg Kommunes parker, haver, kirkegårde, gader, restauranter og caféer som det primære bagtæppe. 

 

Fortælleren er skjult bag figurerne, som læserne får indblik i dels igennem deres egne refleksioner, dels dialogerne. 

 

Præsentation af de fem hovedpersoner
HANS er 67 år og netop blevet forladt af Benedikte, der ikke kunne holde hans enkle, beskedne, stillestående (i hendes øjne) liv ud. Nu sidder han tilbage i sin store, dejlige lejlighed, men hvor længe? Han er ansat på universitetet som biolog og særligt interesseret i den lille gnaver lemmingen, men trues nu af fyring.


Har han en chance for at få Pumse, hans livs kærlighed, tilbage – som bedstevennen løb af med? Hvis han altså skrider til handling? Og hvad med sønnen Johan, som han har mistet forbindelsen med? Er der noget håb om en forsoning? 

 

GUNILD er suffløse og planlægger at begå selvmord. Der har været for mange store tab i hendes liv til, at hun magter at blive ved med at tage tilværelsen på sig. Er hun fortabt, eller kan mødet med russiske Kolja og hunden Lutjik få hende på andre tanker?

 

NICOLAS er ung, nybagt far med en kone, der lider af fødselsdepressioner. Han kæmper for at finde fodfæste som forsørger i såvel sin iværksættergruppe – sammen med Rasmus og Jakob har han en insektfarm – som hjemme i forhold til hustruen Eline og datteren Sofia. 

 

HEIDI er social- og sundhedsassistent, og den i persongalleriet, der er placeret lavest i det sociale hierarki. Hun har seks kriminelle halvbrødre og kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen, efter at hendes mand, faderen til sønnen Samuel, har forladt hende. Hvordan skal hun både klare sit arbejde, drømmen om en bedre uddannelse og en fast bolig –  og samtidig tage vare på sin lille dreng?  

 

Endelig den 80-årig INGE, der er gået på pension efter en livslang karriere som praktiserende læge. Hun bor alene i en kæmpelejlighed på Frederiksberg og lejer derfor et par værelser ud. Hun er stadig aktiv tennisspiller – og lider under at have mistet kontakten til sin datter. Vil det lykkes at reparere forholdet? 

 

Moderne mennesker leder efter overlevelsesstrategier
Ifølge Werdelin er vi i post-kernefamiliens tid, og historiens aktører, moderne mennesker, er præget af manglende illusioner, mens de søger efter – og praktiserer – diverse overlevelsesstrategier. 

 

Læs også
Den traditionsrige, danske præstegård er truet. Vil den overleve i en forandret verden?

Forfatteren har researchet grundigt på den skandinaviske natur og tundra, og denne viden trækkes ind i handlingsforløbet undervejs. Meget fint og oplysende, om end nogle gange for langt i spyttet. 

 

Plottet er skruet fermt sammen, og det lykkes virkeligt at skabe interesse for de fem hovedpersoner, hvis liv bliver viklet ind i hinanden på kryds og tværs. Et klart plus er humoren, der løber som en understrøm selv i de mest tragiske situationer – her fx formidlet via Hans’ drømmerier: 

 

”Hvordan går det?”, ville hun [Pumse] spørge med det hjerteformede ansigt på skrå.

”Tjoh…”ville han svare, ”jeg er blevet fyret. Vil du gifte dig med mig?”

”Altså … sige farvel til Eskil, forhenværende ambassaderåd i Indonesien, kulturattaché i Hong Kong, Ridder af Dannebrog, far til mine fire børn og arving til en større æbleplantage på Fyn og farvel til vores villa ved Strandøre med William Morris-gardiner i alle stuer?”

”Ja,” ville han svare, ”vi kan gå i Lidl om søndagen.” (s. 205)

 

Det er sort humor, der vil noget. Og et særkende for Werdelins evne til at skære ind til benet. 

 

Godt og seriøst underholdt til trods for politisk korrekthed
Til gengæld kan det være lidt trættende, at Nikoline Werdelins særlige adgang til den kulturradikale elite ikke fornægter sig i tilbagevendende politisk korrekthed. 

Ud over kritikken af ’vækstvanviddet’ fx: 

Læs også
Ny bog om et af de modbydeligste mennesker under en af de mest rædselsfulde tidsperioder i historien

”Til tennis fortalte Kjeld, at han og konen havde købt mundbind, der passede til deres kufferter, og skulle til Vietnam. At deres tur ville få syv-otte kvadrameter havis til at smelte, ragede dem en udtørret høstblomst.” (s. 121) 

”Hans var ikke i tvivl om, at hans livs største sorg var, da han var i begyndelsen af trediverne og opdagede, at menneskeheden var ved at ødelægge livet på kloden.” (s. 136) 

 

Romanen er for lang. Især afsnittet med Gunild i Rusland kunne med fordel have været kortet ned, og jeg er lidt i tvivl om, hvor troværdigt portrættet af Hans er? Men spidningen af Inge og mor-datter-konflikten sidder i skabet – leveret med både bid og ømhed. 

 

Med få undtagelser er man ganske enkelt godt og seriøst underholdt – og da jeg selv bor på Frederiksberg, har det været ret sjovt at være med de forskellige fiktions-figurer på rundtur i kommunen.  

 

***

 

OM FORFATTEREN

Nikoline Werdelin er født i 1960. Hun er først og fremmest kendt som tegneserietegner, men er også dramatiker, sceneinstruktør og brevkasseredaktør. 

 

I 1984 vandt hun Politikens tegneseriekonkurrence med striben ”Café”, der de efterfølgende fire år blev bragt som en daglig tegneserie i avisen. Senere fulgte ”Homo Metropolis” og striberne ”Rose og Laura & Nugga” (1986-1998) i Alt for Damerne.

Læs også
Fremragende bog om et gammelt mord på en ung svensk pige og vores flygtige hukommelse

 

Som sceneinstruktør har hun først og fremmest iscenesat egne skuespil. 

 

Hun har modtaget en lang række priser for sine værker, bl.a. Reumert prisen som Årets Dramatiker,  Holbergmedaljen og Ridderkorset samt Statens Kunstfonds hædersydelse.

 

I 2006 flyttede Nikoline Werdelin til Berlin, men vendte tilbage til Danmark i 2014. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…