En stor film om ’små’ mennesker, der holder verden sammen 

***** fem stjerner ud af seks 

 

Den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Terrence Malick (født 1943) står bag helaftensfilmen A HIDDEN LIFE. Han har været længe på banen og er kendt for bl.a. ”Badlands” (1973) og ”Days of Heaven” (1978). 

 

I 1998 skrev og instruerede han ”The Thin Red Line”, der modtog et hav af priser. 

 

Den seneste film på CV’et er baseret på den virkelige historie om Franz Jägerstätter, som nægtede at kæmpe for nazisterne under 2. Verdenskrig. Materialet til manus er delvist hentet i de mange breve, som Franz udvekslede med sin kone Fani, mens han sad i fængsel og ventede på at få sin sag for retten i Berlin. 

 

Handling

Franz (August Diehl) og Fani Jägerstätter (Valerie Pachner) lever et harmonisk familieliv med deres tre små døtre og Franz’ mor i den lille østrigske bjergby St. Radgrund.  

 

De tilhører bondestanden, og året rundt er dagene fulde af hårdt fysisk arbejde. Men Franz og Fani holder af deres hverdag, af naturen – og af hinanden og deres børn.  

 

Ind i idyllen trænger 2. verdenskrig, nazismen og kravet om, at Franz skal melde sig under krigsfanerne. Som den eneste i landsbyen falder Franz ikke til nazi-patten, men insisterer på at følge sin samvittighed. 

 

Vil han kunne blive ved med at stå fast? Til trods for landsbyboernes chikane og udstødelse af oprøreren og hans familie? Uagtet truslen om henrettelse for forræderi? Er hans tro og kærlighed til Fani og børnene stærk nok til at bære ham og hans ånd igennem? 

 

Det er ’små’, usynlige mennesker, der kitter samfund sammen
Jeg led mig (på den gode måde!) igennem denne naturskønne, betagende og anfægtende film, der til perfektion viser, hvilke ingredienser et meningsfuldt liv rummer: Et forpligtende kærlighedsforhold mellem to fine mennesker, der elsker hinanden højt, erotik, børn, familie, arbejdet for det daglige brød, håndværksmæssige sysler, leg, musik, dans, fester, fællesskaber mv. Dagligdagens mange små glæder. 

 

Alt tegner så lyst, indtil krigsmaskinen som en slange bryder ind i (det hårdtarbejdende) ’paradis’ – og uretfærdigheden skriger til himlene. Hvorfor kan dette elskelige, ordentlige og anstændige ægtepar ikke få lov til at leve i fred? Hvorfor er magt også ret? 

 

Til allersidst i filmen ruller følgende citat over lærredet: 

 

…for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts; and that things are not so ill with you and me as they might have been, is half owing to the number who lived faithfully a hidden life, and rest in unvisited tombs.”

                                                  (George Eliot (1819-1880), engelsk romanforfatter) 

 

Citatet kan udlægges således: Det er ’små’, usynlige mennesker – uden magt, berømmelse og rigdom – der i sidste instans kitter familier, fællesskaber og (de vestlige?) samfund sammen.
Eliot kan passende suppleres med et udsagn tillagt Edmund Burke (1729-1797), engelsk-irsk konservativ politiker og politisk filosof: 

 

“The only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.”

 

Franz Jägerstätter er en af disse gode mænd, der GØR noget. Han er en af hverdagslivets små helte – nej store helte – og med ”A Hidden Life” har Terrence Malick ristet ham en fornem rune. 

 

Franz viser, hvad støbning et menneske er gjort af, når det er allermest ypperligt og parat til at kæmpe for, hvad det har kært. Uanset prisen. 

 

Terrence Malick skal have tak for med sin film at have revet en god mand, en af de bedste, ud af glemslen. Så han kan tjene som forbillede for os andre. 

 

Længde: 173 minutter 

  • Medvirkende: August Diehl, Valerie Pachner, Maria Simon, Bruno Ganz m.fl. 
  • Instruktør: Terrence Malick
  • Manus: Terrence Malick 
  • Censur: Tilladt for børn over 11 år 
  • Premieredato: torsdag d. 13. februar  

 

Trailer med danske undertekster her.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…