Vin til vinterhygge

Når vinden tuder i trætoppen, og regndråberne slår mod ruden, er det rart at være indendørs og hygge sig med et godt glas vin. Men ak og ve, nu hører og læser man om kommunale tiltag, som skal gøre januar alkoholfri. ”Hvid Januar” kaldes dette utidige angreb på den personlige frihed. Som om byrødderne ikke havde mere alvorlige ting at tage sig til! Fordi et fåtal ikke kan holde måde, skal det vel ikke gå ud over os andre sagesløse. Et glas rødvin f.eks. er direkte fremmende sundt, men det overser de såkaldt politisk korrekte sundhedsapostle helt og aldeles på deres togt frem mod umyndiggørelse. Velfærdsstatsligt formynderi for fuld udblæsning.

 

Hvidvin

 

Fincher & Co, 2017 Sauvignon Blanc, Awatere Valley, Marlborough, New Zealand – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 88 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Denne Sauvignon Blanc, der er lavet på druer, som har vokset på den newzealandske sydø, understreger endnu engang, hvor flotte hvidvine man kan finde uden for Europa. Denne Sauvignon Blanc, som den engelske Master of Wine Liam Steevenson står fadder til, er fuld af duft og smag af blød citrus, stikkelsbær og hyld og markante noter af mineral. Vil klæde en god muslingesuppe.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Cooperative La Chablisienne, 2017 Bourgogne Chardonnay AOC, Chablis, Frankrig – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

La Chablisienne er formentlig et af verdens bedste kooperativer med en enorm kontrol over sine tilsluttede medlemmer af vinbønder. Intet overlades til tilfældigheder, og kravet til kvalitet er legendarisk. Denne udgave, som ”kun” er en Bourgogne, er lavet på 100 % Chardonnay drue er den ultimative vin til receptioner.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Azienda Agricola Vigna Dogarina, 2016 Pinot Grigio, Venezia DOC, Campodipietra di Salgareda, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69,30 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Pinot Gris vin er efter min opfattelse de bedste ledsagere til hvide asparges og lufttørret skinke, og i visse grøntforretninger eller -afdelinger i velassorterede supermarkeder kan man på denne årstid finde hvide asparges, så det er bestemt ikke umuligt at gøre den grå januar til et bedre sted på jorden. Vinen her har en duft af friskslået græs, og i munden spreder sig en god cremet smag.

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Rødvin

 

Azienda Agricola Fabio Motta, 2015 Pievi, Bolgheri Rosso DOC, Castagneto Carducci, Toscana, Italien – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 143 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinområdet Bolgheri er arnestedet for de store Supertoscanere, som så verdens lys i 1970’erne. Ordet Pievi har forbindelse til valfart, og når man har smagt på 2015 Pievi, føler man sig hensat til et refugium, hvor meditation er sat i højsædet. Vinen er komponeret af 50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon og 25% Sangiovese druer. Normalt er Bolgheri-vine sat sammen af de to første, men Fabio Motta mener, at Sangiovese giver vinen en ekstra dimension af elegance og kompleksitet. Og hvor har han ret.

 

Importør: Vinomani, Dragør

 

Viña Casa Silva, 2015 Romano, San Fernando, Colchagua Valley, Chile – Kampagnepris 160 kr.

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

I Chile fedter vinproducenterne ikke med hektarerne. Casa Silva omfatter således omkring 950 hektarer, hvor der dyrkes stort set alle de gængse vinsorter. Blandt de mere sjældne er druen Romano – også kendt som César Noir. Den blev introduceret af romerske legionærer i Bourgogne, og dens dna genfindes i franske Pinot Noir og spanske Argant. Den blev indført til Chile af Casa Silva-ejeren Emilio Bouchon Poitevin i 1912. Smagen af mørke bær er spændende og saftrig.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Domaine Santa Duc, 2015 Les Vieilles Vignes, Côtes du Rhône ACRC, Gigondas, Frankrig – Normalpris 149,95 – Tilbudspris 79,95 kr. hos MENY.

 

Der er ikke noget helligt over navnet Santa Duc. Helt nøjagtigt er det en forvanskning af det provencalske Canta Duc, som betyder uglens sang. Ejeren af vingården hedder Yves Gras og er 5. generation. Vinen smager herligt af sorte moreller, og der er den god balance mellem frugt og syre, som opstår, når vinstokkene bliver gamle. Her er de mindst 50 år.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

La Perla del Priorat, 2016 Noster Inicial, Priorat DOQ, Catalonien, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

Da jeg var dreng, var det mode, at de seje havde en flintesten i lommen, som vi sugede kraft af, hvis vi skulle i krig med bøllerne på den anden vej. Smagen var kølig og metallisk, og det er lige på kornet den, den, jeg med fornøjelse genfinder i 2016 Noster. Plus en masse frugt á la mørke kirsebær og blommer plukket en lun sommerdag.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Tenuta Sant’Antonio, 2015 Scaia, Veneto IGT, Valpolicella, Lavagno, Verona, Italien – Normalpris 99,95 – Tilbudspris 89 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86911844.

 

Vinen er fremstillet på 100% Corvina drue. Det er den, som er hoveddruen i Amarone-vin, og denne udgave er da også intens og fyldig med noter af både roser og viol samt syltekirsebær og solbær. Det er en rigtig madvin, som passer fint til krydrede pastaretter, gris og salami, som man serverer dem på Veneto-egnen.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Cru La Maqueline, 2016 Bordeaux AOC, Macau, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 95 kr. hos udvalgte MENY og Spar butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

Ordet ”Cru” foran La Maqueline anvendes her i betydningen slot eller domæne, og sådan har det været siden 1892, da vinhuset blev opført. Vinen her atypisk for Bordeaux lavet på 86% Merlot og 14% Petit Verdot druer uden Cabernet Sauvignon overhovedet. Men det skal man ikke lade sig narre af. Vinen er utrolig blød med strejf af engelsk lakrids, og eftersmagen er laaaang og behagelig.

 

Importør: Amka, Randers

 

Herència Altes, 2017 Cupatge Negre Organic, Terra Alta DO, Tarragona, Catalonien, Spanien – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris 80 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Terra Alta er det sydligst beliggende vinområde i Catalonien. Vingården er kun 9 år gammel, men ejerne Núria Altes og Rafael de Haan, hvis familier har årelang erfaring med at lave vin, har på de få år virkelig fået noget op at stå. Den aktuelle vin er fremstillet af Garnatxa Negra, Syrah og Samsó druer og fremstår dybrød i glasset. I næsen fornemmes blåbær og blomme, i munden føles fylde og saftighed, og i eftersmagen opleves krydderi med peber som det dominerende led.

 

Importør: Vinslottet, Greve

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…