Supervine fra Mosel

Når den karismatiske vinbonde Clemens Busch fra landsbyen Pünderich ved Mosel i Tyskland skænker sin nektar af koncentrerede Rieslingdruer op i glasset, bliver jeg endnu engang overbevist om, at vores sydlige nabolands vinproducenter er i stand til at lave vin i verdensklasse. Meget få kommer op på deres siden, når germanerne for alvor går til den med økologi og biodynamik efter østrigeren Rudolf Steiners i dag så populære opskrift blandt indyrkere.

 

Grundlagt i 1663

Weingut Clemens Busch, hvis idylliske bygninger stammer fra 1663, råder over 16 hektarer vinmarker på vinbjerget Marienburgs stejle og næsten lodrette skråninger direkte under munkeklosteret Kloster Marienburg ned mod Moselfloden. Her finder man et enestående mikroklima og nogle jordbundsforhold, der veksler mellem grå, rød og blå skifer, og som giver Rieslingdruen optimale vækstbetingelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sublim kvalitet

Dette formår Clemens Busch, som har samme fornavn som sin far og farfar, sammen med sin kone Rita og sønnen Johannes at udnytte til sublime højder. Siden 1984 har vinmarkerne været drevet økologisk, og naturen har i videst muligt omfang fået lov til at passe sig selv. Det belønnes med uhyre intense og mineralske vine, hvis magen næppe findes andre steder end langs Mosel. Ikke engang Rheingau – Tysklands andet topvinområde langs floden Rhinen – når op på siden af denne velsmag. Det fortæller alt om Clemens Buschs fænomenale evner som vinmager.

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

 

 

 

 

Selektion

Selve Pündericher Marienburg er som perler på en snor nøje opdelt i forskellige områder og parceller alt efter jordbundsforhold og beliggenhed i forhold til solen og flodens genskin. Som navne på berømte marker med hver deres særpræg skal nævnes Rothenpfad, Fahrlay, Fahrlay-Terrassen, Felsterrasse og Nonnengarten. De er kvalitets-klassificeret med betegnelsen ”Grosses Gewächs” eller ”Grosse Lage”, hvilket svarer nogenlunde til det franske Grand Cru. Men under alle omstændigheder viser etiketter med påtrykte betegnelser GG eller GL, at her er noget ganske særligt i flaskerne.

 

Vinene er som nævnt dyrket efter økologiske og biodynamiske principper, og Clemens Busch var i 1984 pioner i Mosel-dalen med omlægning fra traditionel vinfremstilling, ligesom han har været foregangsmand i oprettelsen af ”grønne” foreninger og sammenslutninger overalt i Tysklands vinproducerende landområder i øst og vest.

 

Hos Philipson Wine

Clemens Busch sælger sine vine, som alle er i 6-stjerne-klassen, gennem Philipson Wine i Kokkedal. Basisvinene, de såkaldte Gutsweine, koster ved køb af 12 flasker fra 109,95 kr., og derefter stiger priserne for såkaldte Ortsweine til 149,95 kr. og op til 179,95 kr. Herfra går det med passende intervaller fra 229,95 kr. over 350 kr. lystigt op til 595 kr. for den dyreste fra den minimale Felsterrasse-mark.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

Sammenfattende kan påstås: Unikke vine med hver deres personlighed og med potentiale til mange års lagring.

 

Se nærmere om udvalget på www.philipsonwine.com

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…