Prestige-vine fra Bordeaux

Vinområdet Bordeaux i Sydvestfrankrig producerer nogle af verdens bedste vine. Har man én gang smagt resultatet af mange dygtige kældermestres omhyggelige arbejde, vender man tilbage igen og igen.

 

På grund af grådighed hos visse producenter i Bordeaux, som fulgte med i slipstrømmen på de verdensberømte 1. cru-slotte som f.eks. Château Margaux og troede, at de uanset kvalitet kunne forlange hvad som helst for deres vin, så kom området i forbrugernes bad standing i 1990’erne. Mange fans stod af, og først nu er lektien lært.

 

Priserne afspejler igen, hvad vinen kan bære, og det vil sige, at de dyreste næsten ikke er til at komme i nærheden af, mens de andre – ikke mindst slottenes såkaldte 2. vine – igen er acceptable for den søgende vinnyders tegnebog.

 

Efter god dansk skik har det hæderkronede vinfirma Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg derfor besluttet, at nu bør Bordeaux igen tages til nåde, og ved et storslået arrangement den 5. marts på Sølyst i Klampenborg – kendt som domicil for Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab – optræder vinmageren Francois Thienpont fra Pomerol-slottet Château Vieux Certan med et udvalg af sin families kostbare prestigevine som kan udfordre og tynge de flestes vinbudgetter. Detaljer kan ses her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Men for os andre dødelige er der faktisk mange muligheder for at kaste os ude i Bordeaux’ hvide og røde lyksaligheder, for intetsteds i verden findes en koncentration af vinslotte som her. Og det, der gør vinene her så unikke, er den blandingskunst, som kældermestrene udfolder, når de i visse områder lader den røde Cabernet Sauvignon hoveddrue gå op i en højere enhed med Merlot og Petite Verdot druer, mens de andre steder lader Merlot spille førsteviolin sammen med Cabernet Franc druer.

 

I de hvidvinsproducerende områder hersker druesorterne Sauvignon Blanc og Semillon. De optræder hver for sig om enkeltdruevin, men blandes ofte for at fremelske friskhed i vinen. Som nævnt er de såkaldte 2. vine prismæssigt meget interessante. Disse vine laves på druer fra nye beplantninger, der i starten ikke giver så megen koncentration i mosten som druer fra ældre vinstokke. Det er dem, der lægger ryg til det, vinbranchen kalder Le Grand Vin. I ældre dage lod producenterne for at undgå spild den unge vin ligge sammen med skaller og kerner fra de ældre vine, og det kaldtes 2. vin. I vore dage lægges der af konkurrencemæssige årsager lige så megen flid i at lave ung vin med nerve, personlighed og typicitet, som når der bruges kræfter på at fremstille slottets udstillingsvin. Nogle Bordeaux-slotte kører endda med både 3., 4. og 5. vine.

 

Et af dem er Schmit-Haut-Lafitte i Grave området. På slottets Michelin stjerne restaurant koster et pænt glas af 5.vinen 15 Euro. Trods prisen var den særdeles god, så der er ingen grund til at rynke på næsen, hvis det ikke er 1. vinen man får budt! Sigurd Müller Vinhandel har opgraderet sit udvalg af Bordeauxvine, og på hjemmesiden – smv.dk – finder den interesserede langt over et dusin slotte, som det er værd at stifte bekendtskab med. Her er et udpluk af både 1. og 2. slotsvine fra 2014 og superåret 2015.

 

Rødvin

 

2014 L’Esprit de Chevalier, Pessac-Léognan AP-LC, Grave. Druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. 2. vin hos Domaine de Chevalier. Normalpris: 270 kr. – Tilbudspris 210 kr.

 

2015 Château de la Commanderie, Lalande de Pomerol ALPC, Gironde. Druesorter: Merlot, Cabernet Franc + evt. en smule Cabernet Sauvignon og Malbec. Aftappet af Ets. Jean-Pierre Moueix. Kampagnepris 160 kr.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

2014 Château Lauriol, Francs, Côtes de Bordeaux ABCB, Gironde. Druesort: Merlot. Deltager i gruppen Société Civile du Château Puygueraud, Saint-Cibard, Gironde. Kampagnepris 98 kr.

 

2015 Château La Fon du Berger, Haut-Médoc AH-MC, St. Sauveur, Gironde. Druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. Tilbudspris 90 kr.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…