Ikoniske vine fra Toscana

Tenuta di Argiano er et af Italiens ikoniske vinslotte, som ligger i hjertet af vinområdet Moltalcino i den toskanske Siena-provins. Her på renæssanceslottet, som blev opført i årene 1581-1596, er der dyrket vin af høj kvalitet i fire århundreder, og det var her, at organisationen for Brunello-vinene så dagens lys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedgrundtesen var og er, at Brunello er en vin lavet på 100% Sangiovese drue, men det udelukker ikke, at producenterne kan anvende andre druesorter, og det er netop det, som Tenuta di Argiano har udnyttet og er blevet verdensberømt for.

 

Revolution

De nye tider startede, da grevinde Noémia Marone Cinzano efter en skilsmisse i 1992 indledte en revolution af vingårdens drift sammen med den daværende ønolog på supertoscanerslottet Sassicaia, Giacomo Tachis. Alt sammen med henblik på at højne kvaliteten af Brunello-vinene og søge nye udfordringer inden for produktion af supervine af franske vinsorter fra nyplantede vinstokke på egne marker i et ærkeitaliensk vinområde.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Det endte op i skabelsen af Supertoscaneren Solengo, som i dag en af Italiens ikon-vine. Solengo betyder vildsvin og kan være fremstillet af de franske druesorter Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Petit Verdot i varierende mængder alt efter årets sol- og regnmængder. I visse årgange kan hoveddruen være Sangiovese, mens der kompletteres med nogle af de franske druetyper. Det er tilfældet med vinen, som hedder Non Confunditur, og hvis navn er fundet i slottets våbenskjold. Oversat fra latin betyder det ”Kan ikke sammenlignes”.

 

Det er ganske tankevækkende, at det er lykkedes italienere at lave typiske Bordeauxvine på et højere niveau end gennemsnittet i Frankrigs berømte vinområde.

 

Dansk bidrag til succes

I 2003 blev den danske vinmager, Hans Vinding Diers, partner og kæreste med slotsfruen, og så skete der igen ting og sager på kvalitetssiden. De 144 hektarer vinmarker, som Argiano råder over, har en meget forskelligartet jordbund, og det giver muligheder for en innovativ vinmand, og Diers så hurtigt muligheder for at optimere og perfektionere nogle Sangiovese kloner. På den baggrund kreerede han vinene Suolo og Orcaia, som begge er i verdensklasse.

 

Ejerskifte i 2013

I 2013 solgte Noémia Cinzano Tenuta di Argiano til den brasilianske bankmilliardær André Santos Esteves, og nu har ambitionsniveau fået et yderligere hak opad. De 400 år gamle bygninger og de tekniske faciliteter har under en ny direktør, Bernardino Sani, fået en kraftig ansigtsløftning, ligesom markerne har fået en overhaling og er blevet certificeret som økologiske og biodynamiske.

 

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

 

 

 

Hos Philipson Wine

Bernardino Sadi med det lange hår på billedet var forleden i Danmark, hvor han præsenterede et udvalg af Brunelloer og Supertoscanere, sammen med sin importør, Philipson Wine, hvis sortiment af Argianos vine har været betydeligt siden samarbejdets start i 1993.

 

De aktuelle vine hos Philipson Wine i Kokkedal bedømmes af mig til alle at opnå 6 stjerner, både hvad angår baby-supertoscaneren 2016 Non Confunditur til 129,95 kr. og supertoscanerne Solengo i årgangene 2014-2016, hvis pris ligger på hhv. 495 og 399 kr. ved køb af 12 flasker. Og det bemærkelsesværdige er, at den ”billige” smagsmæssigt ikke halter stort efter de dyre.

 

Det samme gælder for den rene Sangiovese-druevin fra unge vinstokke 2016 Rosso di Montalcino til 109,95 kr., der i kraft af sin ungdommelige friskhed lever fuldt op til Brunello di Montalcino-vinene i årgangene 2012-2014, som er lavet på druer på langt ældre vinstokke. Priserne på disse 6-stjernede lækkerier går fra 395 kr. til 199,95 kr. ved køb af 12 flasker. Det er vine med en fantastisk dybde, og lyder priserne dyre, er der altid den mulighed at slå sig sammen med andre og købe i fællesskab.

Læs også
Kom marts du søde milde!
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…